Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
modem USB + router
Autor Wiadomość
beny 
Klikacz

Dołączył: 16 Maj 2005
Posty: 1
Wysłany: 16-05-2005, 21:55   modem USB + router

Czesc,
Mam polaczony modem z kompem przez USB. Chce teraz polaczyc przez ethernet w celu polaczenia przez router w wiadomoym celu :) Wiadomo ze chello "spisuje" MAC karty a jak modem przez USB podlaczony jest? Co mam zrobic zeby moc bez problemu przejsc na polaczenie przez ethernet? Mam do nich dzwonic i powiedziec MA karty, jak praktykuja?
Dzieki!
_________________
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-05-2005, 22:16   

Poczytaj dokladnie forum i strone na ten temat znajdziesz odpowiedzi bo było nie raz mówione
 
 
maciekece
light master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 79
Wysłany: 17-05-2005, 05:32   

Ja nie musialem nic robic, tylko przelaczyc i zamienic kable... wiec chyba tez nie bedziesz musial nic robic..:)
 
 
Ario 
easy master


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 24
Skąd: 54°34'N 18°34'E
Wysłany: 17-05-2005, 18:18   

Czyli, że chcesz przełaczyć się z trybu usb na RJ-45 ? Chyba nie powinno być problemu ale możesz odłączyć modem i komputer od sieci przed "przejściem" na RJ-45, jeżeli komputer ma służyć za router to tutaj moja rola się kończy :P jeżeli nie to zajrzyj => Tutaj <=
_________________
 
 
TankeR 
easy master

Dołączył: 08 Gru 2004
Posty: 31
Skąd: W-wa Bródno
Wysłany: 18-05-2005, 00:00   

Cytat:
Wiadomo ze chello "spisuje" MAC karty a jak modem przez USB podlaczony jest?

Jeżeli masz modem podłączony przez USB to UPC widzi tylko numer MAC przypisany do modemu (na pudełku od niego powinna być przyklejona nalepka z kodem kreskowym i mi. adresem MAC modemu).

Cytat:
Co mam zrobic zeby moc bez problemu przejsc na polaczenie przez ethernet?

Jeżeli zainstalujesz w PC karte sieciową to UPC bedzie widziało tylko numer MAC karty sieciowej - tak więc musisz znać adres strony od wymiany infrastruktury(link jest gdzieś na głównej stronie chello) i od razu po wlączeniu modemu i skonfigurowaniu nowego połączenia sieciowego logujesz się na tej stronce oraz tylko klikasz dalej(dzięki temu UPC pobierze numer MAC k.sieciowej) następnie reset modemu i już masz zarejestrowaną sieciówkę(w sieciach kablowych autoryzacja następuje w oparciu o adres MAC tak więc jezeli byś nie zarejestrował nowej k.sieciowej to mógł byś się dostać tylko na główną stronę chello i właśnie stronke rejestracji infrastruktury).

pozdr
 
 
skus 
Klikacz

Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 12
Wysłany: 18-05-2005, 09:02   

ja mam takie pytanie dotad mialem clasika podzielonego na moj komputer i ojca w ten sposob zeby on mial internet musialbyc moj komputer 24h wlaczony. Postanowilismy kupic router zeby wreszcie z tym skonczyc i mam takie pytanie:

Na classsiku jest jeden numer IP (modem bedzie podlaczony do routera o ile sie nie myle) wiec te ip bedzie adresem routera, a moj komputer i ojca trzeba bedzie ustawic na inne powiedzmy 192.168.0.1 i 2. Czy w takim wypadku bedą nasze komputery za NAT'em? Bardzo bym chcial zeby chodziaz moj komputer mial adres zewnetrzny jak wiadomo p2p na wewnetrznych ciezko hula
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-05-2005, 10:24   

skus, co to ma wspólnego z USB? Czy fakt, że w temacie znalazłeś słowo router to już na 100% oznacza, że ten temat jest najlepszy? Wg mnie to już lepszy jest wątek "Dzielenie łącza na chello" :x :evil:

Tak - te komputery będą za NATem. A "adres zewnętrzny" będzie miał na danym porcie, który sobie przekierujesz na routerze. Natomiast było to już wielokrotnie na forum wałkowane, dlatego poszukaj.

Jacek
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: