Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeniesienie numeru tp do viop tylko którego??
Autor Wiadomość
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-04-2009, 12:08   Przeniesienie numeru tp do viop tylko którego??

Witam. Moja sytuacja wygląda tak. Telefon stacjonarny z abo socjalnym + id numeru co miesiąc =31,72, telefon tylko do odbierania, nikt z niego nie dzwoni. Czy możecie podpowiedzieć jakąś tańszą alternatywę, gdzie do jakiego voipa przenieść numer (bo nie każdy to oferuje)i ewentualnie jaką bramkę do tego kupić aby można było zwykły stacjonarny podpiąć chodzi o to aby nie płacić co miesiąc tyle kasy co w tp a mieć nr z tp. Czytałem o tlenofonie i o easycall ale to stare posty i może do tej pory coś się zmieniło, ważne żeby była identyfikacja numeru w standardzie no i jakość połączeń względem ceny była ok.
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 25-04-2009, 13:49   Re: Przeniesienie numeru tp do viop tylko którego??

dizel napisał/a:
Witam. Moja sytuacja wygląda tak. Telefon stacjonarny z abo socjalnym + id numeru co miesiąc =31,72, telefon tylko do odbierania, nikt z niego nie dzwoni. Czy możecie podpowiedzieć jakąś tańszą alternatywę, gdzie do jakiego voipa przenieść numer (bo nie każdy to oferuje)i ewentualnie jaką bramkę do tego kupić aby można było zwykły stacjonarny podpiąć chodzi o to aby nie płacić co miesiąc tyle kasy co w tp a mieć nr z tp. Czytałem o tlenofonie i o easycall ale to stare posty i może do tej pory coś się zmieniło, ważne żeby była identyfikacja numeru w standardzie no i jakość połączeń względem ceny była ok.


Zdecydowanie tlenofon. Sam przeniosłem i nie żałuję. Tlenofon za Ciebie załatwia wszystkie formalności związane z przeniesieniem. Koszt miesięczny utrzymania numeru w tlenofonie to 0 (zero) złotych. Możesz brać postpaid lub prepaid. Kade doładowanie w prepaidzie jest ważne 365 dni!!!!! Ale ja używam tlenofonu tylko do rozmów przychodzących. Gdy kupisz bramkę np. Linksysa, możesz skonfigurować dwóch operatorów. Do wychodzących rozmów używam Voipdiscounta. Doładowanie 31 złotych daje Ci 120 dni darmowych rozmów na stacjonarki do 42 krajów świata z limitem 300 minut tygodniowo. Oprócz tego jest 5 euro do wykorzystania na np. komórki lub na stacjonarne po okresie 120 dni. Te 5 euro to dodatkowe 500 minut.
_________________
 
 
Armitage 
easy master

Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 48
Skąd: Warszawa/Hajnówka
Wysłany: 25-04-2009, 14:18   Re: Przeniesienie numeru tp do viop tylko którego??

Józek napisał/a:
dizel napisał/a:
Witam. Moja sytuacja wygląda tak. Telefon stacjonarny z abo socjalnym + id numeru co miesiąc =31,72, telefon tylko do odbierania, nikt z niego nie dzwoni. Czy możecie podpowiedzieć jakąś tańszą alternatywę, gdzie do jakiego voipa przenieść numer (bo nie każdy to oferuje)i ewentualnie jaką bramkę do tego kupić aby można było zwykły stacjonarny podpiąć chodzi o to aby nie płacić co miesiąc tyle kasy co w tp a mieć nr z tp. Czytałem o tlenofonie i o easycall ale to stare posty i może do tej pory coś się zmieniło, ważne żeby była identyfikacja numeru w standardzie no i jakość połączeń względem ceny była ok.


Zdecydowanie tlenofon. Sam przeniosłem i nie żałuję. Tlenofon za Ciebie załatwia wszystkie formalności związane z przeniesieniem. Koszt miesięczny utrzymania numeru w tlenofonie to 0 (zero) złotych. Możesz brać postpaid lub prepaid. Kade doładowanie w prepaidzie jest ważne 365 dni!!!!! Ale ja używam tlenofonu tylko do rozmów przychodzących. Gdy kupisz bramkę np. Linksysa, możesz skonfigurować dwóch operatorów. Do wychodzących rozmów używam Voipdiscounta. Doładowanie 31 złotych daje Ci 120 dni darmowych rozmów na stacjonarki do 42 krajów świata z limitem 300 minut tygodniowo. Oprócz tego jest 5 euro do wykorzystania na np. komórki lub na stacjonarne po okresie 120 dni. Te 5 euro to dodatkowe 500 minut.


@Józef
Piszesz "Do wychodzących rozmów używam Voipdiscounta.", a ja sie pytam jak Ci sie udalo skonfigurowac bramke na drgiedo operatora voip skoro bramka ma blokade ? :)
_________________
 
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 25-04-2009, 17:40   Re: Przeniesienie numeru tp do viop tylko którego??

@Józef
Piszesz "Do wychodzących rozmów używam Voipdiscounta.", a ja sie pytam jak Ci sie udalo skonfigurowac bramke na drgiedo operatora voip skoro bramka ma blokade ? :) [/quote]

Bo nie kupuje się bramki od Tlenofonu. Te rzeczywiście sa zablokowane. Kupuje sie w sklepie niezablokowaną i samodzielnie konfiguruje. Głupotą jest kupowanie bramek blokowanych na konkretnego operatora. Od tlenofonu bierzesz jedynie usługę.
_________________
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-04-2009, 21:15   

Dzięki Józek za pomoc. Czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić jakąś bramkę voip bez blokad ewentualnie router z bramką voip, żeby można było telefon zwykły podłączyć i jeszcze zastanawiam się nad tym czy przez taką bramkę dużo wzrośnie zużycie energii miesięcznie??
Koszty roczne w tp to 31.72 x12= 380,64 natomiast tu wyszyło by tak:
koszt przeniesienia numeru+bramka voip+zużycie energii.
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 25-04-2009, 22:13   

dizel napisał/a:
Dzięki Józek za pomoc. Czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić jakąś bramkę voip bez blokad ewentualnie router z bramką voip, żeby można było telefon zwykły podłączyć i jeszcze zastanawiam się nad tym czy przez taką bramkę dużo wzrośnie zużycie energii miesięcznie??
Koszty roczne w tp to 31.72 x12= 380,64 natomiast tu wyszyło by tak:
koszt przeniesienia numeru+bramka voip+zużycie energii.


A masz router z wolnym gniazdem? Bramki bez routera sa tańsze.
_________________
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-04-2009, 22:54   

No właśnie nie mam nic i zastanawiam się co kupić, jeśli chodzi o routery i bramki voip to jestem zielony:) niby ma być tylko do odbierania ale nie chce żeby mi net muliło jak jednocześnie będzie ktoś rozmawiał przez telefon więc router był by chyba lepszy
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 26-04-2009, 20:45   

dizel napisał/a:
No właśnie nie mam nic i zastanawiam się co kupić, jeśli chodzi o routery i bramki voip to jestem zielony:) niby ma być tylko do odbierania ale nie chce żeby mi net muliło jak jednocześnie będzie ktoś rozmawiał przez telefon więc router był by chyba lepszy


Na pewno nie będzie ci muliło neta podczas rozmowy. Rozmowa telefoniczna zajmuje bardzo małe pasmo i nie obciąża łącza. To odwrotnie, ściaganie plików np. przez bearshare czy podobne programy moze zakłócać rozmowę telefoniczną. Router jest potrzebny do PODZIELENIA łącza, żeby mogły na nim pracowąć jednocześnie dwa urządzenia, bramka i komp. Komputer możesz włączać wtedy, gdy na nim pracujesz, natomiast bramka musi być zawsze podłączona do netu, w przeciwnym przypadku jak można byłoby sie do ciebie dodzwonić. W twoim przypadku potrzebna jest bramka + router lub bramka z routerem. Trochę to kosztuje. Gdybyś już miał router to koszt bramki np. pap2t to okoló 160-170 złotych. Niestety bramki z routerami sa droższe.
_________________
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 617
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 26-04-2009, 20:53   

Bramka (z routerem) AG-188 załatwi sprawę - koszt nie tak duży.
_________________
 
 
tomas1977 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: 28-04-2009, 21:39   

Ja od 2 lat korzystam z IPFON-a jestem bardzo zadowolony nie pamietam by zdarzyly sie jakies nieprzewidziane awarie i wszystko smiga az milo. Natomiast jesli chodzi o sprzet to uzywalem Linksysa spa-2102 sprawowal sie dobrze teraz zmienilem na Linksysa wrp-400 i nie narzekam. Oczywiscie kupuj bez blokady. Jakby co to w Katowicach jest taki dosc fajny sklep z takimi urzadzeniami bez blokad :) i chyba nawet mozna przez neta u nich kupic a cenowo tez sa konkurencyjni. Pozdrawiam.
 
 
 
west 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 356
Wysłany: 29-04-2009, 07:34   

Ja polecam Freeconet/TelArena połączenia są realizowane przez takich operatorów jak Crowley, DeutscheTelekom, EuroTelekom, Exatel, GTS-Energis, Netia w chwili połączenia system wybiera tego operatora który za dane połączenie nalicza najmniej.Abonament miesięczny to 1,95zł najniższe doładowanie 5 zł nie ma ważności konta.
Korzystam z tego i muszę powiedzieć że jakość połączeń jest idealna.
Mam bramkę Linksys http://www.ceneo.pl/345664 polecam
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 29-04-2009, 13:27   

west napisał/a:
Ja polecam Freeconet/TelArena połączenia są realizowane przez takich operatorów jak Crowley, DeutscheTelekom, EuroTelekom, Exatel, GTS-Energis, Netia w chwili połączenia system wybiera tego operatora który za dane połączenie nalicza najmniej.Abonament miesięczny to 1,95zł najniższe doładowanie 5 zł nie ma ważności konta.
Korzystam z tego i muszę powiedzieć że jakość połączeń jest idealna.
Mam bramkę Linksys http://www.ceneo.pl/345664 polecam


Tylko on musi kupić bramkę z routerem, a nie PAP2T.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: