Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
router black ap - problem
Autor Wiadomość
oloo 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 20-02-2009, 21:51   router black ap - problem

Witam wszystkich, opiszę swój problem. Bardzo proszę o informacje albo jakieś pomysły co mogę z tym zrobić.

Wczoraj czyli 19.02.2009 podpisałem 2-letnią umowę z UPC w promocji internet dla wybranych miast, czyli za 59 zł TV analog i 2Mb/s.
Mam w domu dwa kompy: stacjonarny i laptopa.
Jeśli włączę obojętnie który bezpośrednio z modemu przez kabel, to necik śmiga, aż miło.
Problem zaczyna się gdy wykorzystuję router BLACK AP.
Prędkość internetu jest idealna, pliki ściągają się tak jak powinny, natomiast problem jest z przeglądaniem stronek. Ładują się bardzo bardzo wolno. czasami jest to aż denerwujące żeby na wp.pl czy onet.pl czekać powiedzmy 4-5 minut.
Problem ten pojawia się również gdy tylko jeden komputer jest włączony przez router, a drugi z nim nie jest w żaden sposób fizycznie połączony.

Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w momencie gdy korzystam z tego routera mianowicie:
gdy wpisuję np.: www.elektroda.pl to strona ta po jakimś czasie się otworzy, natomiast gdy wpiszę tylko elektroda.pl to czas oczekiwania jeszcze bardziej się wydłuża.

Pliki przez z wykorzystaniem routera ściągają się ok 220MB/s więc OK.

Router ten jest sprawny, do wczoraj korzystałem z niego z innej sieci i działał bez zarzutu. Powiem więcej, nawet teraz gdy włączę go pod starą sieć to działa bez zarzutu (jeszcze przez kilka dni mam neta od starego operatora).

Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 20-02-2009, 22:46   

Masz problem z serwerami DNS. Odśwież je w routerze, albo wpisz ręcznie - masz podane w podwieszonym temacie na forum.
Albo jak podłączasz komputer bezpośrednio przez modem to we właściwościach połączenia masz też je podane - skopiuj je sobie, podłącz router i wklej w konfiguracji tego routera. Oczywiście potem restart i powinno działać.
 
 
oloo 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 20-02-2009, 23:36   

Dziękuję kolego za pomysł z DNSami, ale po wpisaniu w routerze następujących: 208.67.222.222 i 208.67.220.220 niestety dalej działa jak działalo :(

W czym jeszcze może być przyczyna?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-02-2009, 00:01   

Nie korzystaj z pośrednictwa rutera przy ustalaniu adresów bo najwyraźniej nie działa za dobrze.
Cytat:
ale po wpisaniu w routerze następujących: 208.67.222.222 i 208.67.220.220
Wpisz to bezpośrednio na komputerach to będą korzystały bezpośrednio z nich (i ignorowały to co robi ruter).
  marekd@jabberpl.org
 
oloo 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 21-02-2009, 09:51   

Dziękuję za porady. Wpisałem na sztywno DNSy z "Trójmiasta" na kompie i jest faktycznie lepiej, choć to jeszcze nie ejst to, co jest bez routera.
Jak myślicie, czy to może być wina routera?

ps. Szkoda ze forum jest wirtualne, bo postawiłbym Wam piwo albo wódkę :) zamiast teko klikam w pomógł :)

[ Dodano: 23-02-2009, 21:54 ]
Dalej to samo, caly czas. Jutro idę kupić nowy router. Moze z tym moim cos skopane - tym razem kupie D-Linka.
Powiedzcie mi jeszcze czy parametry modemu widziane z wykorzystaniem routera sa ok:

Name
EPC2203

Modem Serial Number
216802741

Cable Modem MAC Address
00:1e:6b:e5:a4:7d

Hardware Version
1.0

Software Version
v202r1262-080915-sip

Receive Power Level
-0.5 dBmV

Transmit Power Level
41.2 dBmV

Cable Modem Status
Operational

Vendor
Scientific-Atlanta, Inc.

Boot Revision
2.1.6lR7

Software Revision
v202r1262-080915-sip
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: