Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SKYPE - NIEBEZPIECZNA ZABAWA??
Autor Wiadomość
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 20-02-2009, 13:09   SKYPE - NIEBEZPIECZNA ZABAWA??

Bardzo rzadko używam programu Skype, zmieniłem router na quasi-profesjonalny i co zauważyłem w logach? Skype przy logowaniu łączy się do KILKUNASTU adresów IP, głównie zagranicznych. Ponadto czasami wykazuje dziwnie działanie, np. działa jak open proxy!! co moim zdaniem jest bardzo niebezpieczne.

Próba sztywnego blokowania jednego adresu IP powoduje że cała aplikacja odmawia działania!

Zaniepokoiłem się i poszukałem w sieci materiałów na ten temat - oto jeden z nich:
http://serwis.magazynyint...et_-_skype.html

Program Skype podłączony do sieci może być bowiem wykorzystywany do wykonywania zdalnych komend - protokół Skype pozwala na zdalne zlecanie każdemu węzłowi np. połączeń do innych systemów. Francuscy badacze zademonstrowali jak węzeł Skype można łatwo zmienić w zdalny skaner sieciowy, który może skanować wnętrze sieci w której działa.

Wnioski wyciągnijcie sami... Ja już odinstalowałem Skype.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-02-2009, 18:12   

Cytat:
Skype przy logowaniu łączy się do KILKUNASTU adresów IP

To normalne - w końcu działa na zasadzie rozproszonej sieci p2p
Cytat:
Ponadto czasami wykazuje dziwnie działanie, np. działa jak open proxy!

Trzeba było przeczytać zanim zainstalowałeś - autorzy tego programu z góry ostrzegali, że będzie on robił za proxy dla połączeń (par) osób które obydwie znajdują się za natem, to w pewnym sensie cena za jego używanie. Było powiedziane tylko, że przez takie proxy nie będzie szła na raz więcej niż jedna rozmowa + 0,5kB/s innych danych.
Cytat:
Próba sztywnego blokowania jednego adresu IP powoduje że cała aplikacja odmawia działania!
Zablokuj mu zwyczajnie port na którym nasłuchuje to nie będzie mógł robić za proxy.

A jak ktoś nie zgadza się na proponowane przez skype zasady może nie korzystać (tymbardziej, że obecnie powstały już lepsze w pełni wolne komunikatory).
  marekd@jabberpl.org
 
lukes 
light master

Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 88
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-02-2009, 20:29   

Marek napisał/a:
A jak ktoś nie zgadza się na proponowane przez skype zasady może nie korzystać (tymbardziej, że obecnie powstały już lepsze w pełni wolne komunikatory).


Jeśli masz na myśli komunikatory głosowe, lepsze jak Skype, to proszę podaj nazwy.
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-02-2009, 00:23   

Cytat:
Jeśli masz na myśli komunikatory głosowe, lepsze jak Skype, to proszę podaj nazwy.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_SIP_software
patrzeć pod free software
Tam z takim traktowaniem się na pewno nie spotkasz a do tego znany i ustandaryzowany protokół gwarantuje że nie będzie żadnych problemów z połączeniem z jakimiś sprzętowymi telefonami jak to ma miejsce przy skype.


Do tego są jeszcze komunikatory działające na innych protokołach (jak np googlowe rozszerzenie do xmpp) obsługiwane np przez psi-jingle i chyba jakieś wersje pidgina
  marekd@jabberpl.org
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 21-02-2009, 09:57   

Pobrałem dla testu program Gizmo5 i zamiast dzwięku lub głosu miałem całą serię trzasków i ciągle odbijające się echo.
Jednego słowa nie mogłem zrozumieć.

Inne dźwięki w systemie są ok, czyżby Odinstalowanie Skype uszkodziło programowe kodeki?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-02-2009, 11:21   

Cytat:
Inne dźwięki w systemie są ok, czyżby Odinstalowanie Skype uszkodziło programowe kodeki?
nie, każdy program ma własne (takimi rzeczami nie zajmuje się system)

Pozatym kazałam patrzeć na Free software a nie na Proprietary (tego drugiego typu właśnie jest skype)
  marekd@jabberpl.org
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 21-02-2009, 19:26   

Cytat:
kazałam patrzeć na Free software


Gizmo5 jest darmowym softem, jest na licencji GNU.
Płaci się tylko za połączenia na telefony nie internetowe ( stacjonarne i komórkowe )
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-02-2009, 20:29   

na wiki napisali o nim
Cytat:
Gizmo5 client is proprietary/closed source software

Na ich stronie gizmo5.com nie mogę znaleźć linka do źródeł ani licencji aż musiałem ściągnąć program żeby zobaczyć co tam jest dołączone
Cytat:
GIZMO PROJECT END USER LICENSE AGREEMENT
This is a legal agreement (the Agreement) between you and SIPphone, Inc. ....

This Agreement grants you a personal, non-exclusive, non-transferable, non-sublicensable right to use one copy of the Software for your own personal use on a single computer and/or workstation.
SIPphone reserves all rights in the Software not expressly granted herein, including without limitation ownership and proprietary rights.
czyli zdecydowanie nie jest to GNU
  marekd@jabberpl.org
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 21-02-2009, 22:30   

No to już nie wiem :(

Zaproponuj coś!
 
 
mivus 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 18
Wysłany: 22-02-2009, 11:59   

gmail albo gtalk :)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-02-2009, 13:17   

Cytat:
gmail albo gtalk :)
akurat też własnościowe/zamknięte, no chyba, że masz na myśli jakiś inny program wykorzystujący do rozmów gtalkowe rozszerzenie do xmpp
  marekd@jabberpl.org
 
karuzela 
Klikacz


Dołączyła: 30 Wrz 2009
Posty: 14
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-09-2009, 11:56   

dziabaq napisał/a:
Pobrałem dla testu program Gizmo5 i zamiast dzwięku lub głosu miałem całą serię trzasków i ciągle odbijające się echo.
Jednego słowa nie mogłem zrozumieć.


Też z nim walczyłam i program bardzo fajny, szkoda, że nie działa. Tzn. tekstowo owszem, ale z głosowymi jak u ciebie.

A Skype pod Linuksa jest mocno ubogi.
_________________
 
 
wl.przemek 
light master


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 93
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03-08-2011, 05:51   Skype - problemy wideo rozmowa

Witam - wydaje mi się ze to temat powiązany...
Od jakiegoś czasu mam problem ze Skype i nie wiem czym to możne być spowodowane, mianowicie...
Podczas rozmowy wideo Skype zacina mi się zawiesza itp - ale tylko podczas wideo.
Posiadam W 7, łącze 30 Mb/s, ping 17 i od pewnego czasu zamiast anty wirusa mam Malwarebytes Anti-Malware PRO.
Może ktoś coś doradzić....
_________________
 
 
 
lukes 
light master

Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 88
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-08-2011, 11:28   

Marek napisał/a:
Cytat:
Inne dźwięki w systemie są ok, czyżby Odinstalowanie Skype uszkodziło programowe kodeki?
nie, każdy program ma własne (takimi rzeczami nie zajmuje się system)

Pozatym kazałam patrzeć na Free software a nie na Proprietary (tego drugiego typu właśnie jest skype)



SIP jest ustandaryzowanym protokołem, ale zapomniałeś podkreślić, że ogromna większość - jeśli nie wszystkie free komunikatory - nie posiada wbudowanego kodeka g729 ze względów patentowych. Używanie pozostałych doprowadza do wku.... albo od razu albo po pewnym czasie.
Nie napisałeś, że kodek musi być obsługiwany po obu stronach połączenia. Czyli lipa jeśli ja mam g729, o ktoś nie to i tak będzie szło nie przez g729. Transkodowanie przez stronę trzecią (operatora) w zasadzie problemu jakości nie rozwiązuje.
Warto też wspomnieć o problemach z NAT, które rozwiązuje się stosunkowo prosto i to na kilka sposobów, ale trzeba coś na ten temat wiedzieć. W Skype robisz "klik" i działa. SIP to tylko jeden z protokołów poza tym, do komunikacji otwierane są jeszcze kanały RTP na innych portach - czasem mogą wystąpić problemy w sieciach z firewallami.
Z doświadczenia jakie posiadam jedynie sprzętowe rozwiązania SIP "radzą" sobie zarówno pod względem jakości połączenia jak i fluktuacjami w internecie (opoznienia, straty pakietow).

Także biorąc pod uwagę powyższe aspekty proszę Cię o podanie programu oferującego Twoim zdaniem "lepsze" parametry jak Skype. Nie odbieraj mojego postu jako atak, po prostu może coś przespałem i o czymś nowym nie wiem.

pozdrawiam
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03-08-2011, 20:15   

lukes napisał/a:
SIP jest ustandaryzowanym protokołem, ale zapomniałeś podkreślić, że ogromna większość - jeśli nie wszystkie free komunikatory - nie posiada wbudowanego kodeka g729 ze względów patentowych. Używanie pozostałych doprowadza do wku.... albo od razu albo po pewnym czasie.

Nie posiadają bo w praktyce speex sprawdza się dużo lepiej od g729 i nie ma z nim problemów na terenach objętych patentami na matematykę - tylko tez warunek, że obie strony obsługują.
Cytat:
Także biorąc pod uwagę powyższe aspekty proszę Cię o podanie programu oferującego Twoim zdaniem "lepsze" parametry jak Skype

Do połączeń głosowych osobiście najczęściej używam telepathy bo obsługuje jednocześnie SIP oraz xmpp z rozszerzeniami do głosu/video (posiada też niewolny plugin do obsługi skye ale z niego akurat korzystam rzadko) - sprawuje się naprawdę bardzo dobrze (nie bez znaczenia dla mnie było to, że działa z automatu na tablecie/komórce która jest cały czas włączona a normalny komputer włącza się tylko jak jest potrzebny).

Na desktopie do rozmów głosowych czasem zdarzało mi się korzystać z psi-jingle jakość głosu bardzo dobra (pod tym względem w niczym nie ustępuje skypowi) ale ja raczej wykorzystuje to tylko jako komunikator tekstowy.
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: