Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello Plus dzielone switchem a siec lokalna.
Autor Wiadomość
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-04-2005, 21:31   

Jak na mój gust to robiąc cokolwiek w tym temacie można się będzie
czegoś nauczyć... tylko jak widzę, autorowi wątku jakoś nie specjalnie
ten problem ciąży. :)
 
 
Qubusus 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 6
Wysłany: 27-04-2005, 00:25   

Jak najbardziej mi ciązy, zwłaszcza gdy przyjdzie mi coś wydrukować na drukacce podłączonej do drugiego kompa. Więc chciałbym rozwiązać ten problem.

Ale z waszej dyskusji, którą jak najbardziej śledze nie wynikają specjalnie żadne konkretne informacje - jak postąpić.
Nie za bardzo sie znam na sieciach wiec, przydaly by mi sie jakies konkrente prady typu step-by-step. I o to bym prosił.

I swoją droga rozwiązanie typu dodanie po dodatkowej sieciówce raczej mi nie odpowiada, choćby dla tego że nie chce sobie psuć wystroju pokoju dodatkowym kablem (ten pierwszy jest ladnie schowany pod listwą przypodłogową). Pozatym to chyba takie mało eleganckie rozwiązanie.
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-04-2005, 01:39   

Więc krok po kroku
1 sprawdzasz jakie adresy ip mają oba komputery
2 uruchamiasz konsolę czy też termilnal zwane to jest pod windows różnie tryb msdos, cmd, command (jak nie możesz znaleźć ikonki daj run i wpisz cmd) czynność powtórz na drugim komputerze
powinno się otworzyć takie czarne okienko w którym można wpisywać polecenia
3 przy pomocy polecenia route dodajesz nowe drogi domyślne między komputerami
polecenie rorute -help powinno wyświetlić skromną pomoc więcej możesz znaleźć na tej stronie
http://www.microsoft.com/...n-us/route.mspx
jest też polski opis tego polecenia na stronie http://man.przez.net/route.8.html (niestety jest to opis wersji unixowej która różni się nieco od tej windowsowej)
wydaje mi się że powinno wystarczyć wydać polecenie
route -p add ip.tego.drugiego.komputera mask 255.255.255.255
podobnie na tym drugim komputerze tylko, że tym razem podajesz ip pierwszego komputera
(maska 255.255.255.255 jest domyślna i chyba nie jest konieczne jej podawanie ale nawrazieco dopisałem, byćmoże i nie będzie ona odpowiednia wówczas trzeba będzie się zastanowić nad inną)
byćmoże też napisałem coś innego źle albo o czymś zapomniałem, nie mam pod ręką żadnego komputera z windowsem aby sprawdzić, dlatego podałem te adresy pod którymi można znaleźć więcej informacji.
4 aby od razu sprawdzić czy działa możesz wykorzystać polecenie tracert ipdrugiego komputera jeśli otrzymasz odpowiedź na pozycji pierwszej od drugiego komputera znaczy, że komputery widzą się bezpośrednio.

Całość sprowadza się do wpisania jednego odpowiedniego polecenia w jednym miejscu (na karzdym komputerze) niestety nie potrafię myśleć na odległość nie widząc tamtych komputerów.
Jeśli nie będziesz czegoś wiedział to pytaj.
Jeśli się uda i zadziała to też koniecznie daj znać. Inni przynajmniej będą wiedzieli co robić (a ja napiszę jeszcze dodatkowo co robić gdy zmieni się adrs ip któregoś z komputerów)
  marekd@jabberpl.org
 
Qubusus 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 6
Wysłany: 27-04-2005, 14:03   

Staralem sie pojsc wydzieloną scieżką, nie dało to jednak efektu.

Na początek według zalecenia dodałem do talbicy routingu adresy
dajmy na to że 111.111.111.111 to adres komputera1 a 222.222.222.222 to adres kompa2

polecenie route wymaga podania maski oraz bramy, podałem więc taką jaką mam domyślną dla chello, a może podać jakąś inną?
Dane adres IP sa adresami zewnetrznymi oczywiscie. Czy możliwe jest wogóle przypisanie do jednej karty sieciowej i adresu zewnętrzenego i lokalnego?

route add -p 111.111.111.111 mask 255.255.255.255 domyślna.brama

na drugim kompie wykonałem tożsame polecenie.

po wykonaniu polecenia tracert, otrzymałem dwie pozycje
1 6ms 5ms 6ms 10.131.41.1
2 11ms 11ms 11ms ....chelo.pl

Nie mam pojecia co to za adres 10.131.41.1, przy wykonaniu tego polecenia na drguim komputerze efekt jest taki sam.


Podsumowując, nadal w otoczeniu sieciowym nic nie mam, a i mapowanie dysku jest niemożliwe.
 
 
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-04-2005, 16:51   

Qubusus napisał/a:
Na początek według zalecenia dodałem do talbicy routingu adresy
dajmy na to że 111.111.111.111 to adres komputera1 a 222.222.222.222 to adres kompa2


Boisz się podać publicznie/prywatnie swoje IP w obawie przed chakerami? 8)

Qubusus napisał/a:
polecenie route wymaga podania maski oraz bramy, podałem więc taką jaką mam domyślną dla chello, a może podać jakąś inną?

Jako bramę spróbuj podać IP kompa, na którym wpisujesz polecenie.

Qubusus napisał/a:
Podsumowując, nadal w otoczeniu sieciowym nic nie mam, a i mapowanie dysku jest niemożliwe.


Spróbuj (jak ustawisz te bramke tak jak pisze wyżej):
net use x: \\IP-drugiego-kompa\nazwa-udostepnionego-katalogu
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-04-2005, 17:48   

Cytat:
polecenie route wymaga podania maski oraz bramy, podałem więc taką jaką mam domyślną dla chello, a może podać jakąś inną?

A no tak przyzwyczaiłem się do tego, że linuksowe route samo sobie potrafi maskę wykumać i bramę (przy dodawaniu drogi do pojedynczego hosta maską ta jest właśnie 255.255.255.255 a brama jest nie potrzebna bo to tylko jeden host a nie dodatkowa podsieć)

Cytat:
route add -p 111.111.111.111 mask 255.255.255.255 domyślna.brama

Podałeś mu niewłaściwą bramę cały czas staramy się ustawić tak aby do tego jednego kompuera nie szło przez ta bramę domyślną, jeśli route pluje się o bramę to podaj mu drugi raz ip tego drugiego komputera
(tzn ten drugi komputer sam sobie ma być bramą)
czyli
route add -p 222.222.222.222 mask 255.255.255.255 222.222.222.222
a na drugim komputerze
route add -p 111.111.111.111 mask 255.255.255.255 111.111.111.111

Cytat:
Nie mam pojecia co to za adres 10.131.41.1, przy wykonaniu tego polecenia na drguim komputerze efekt jest taki sam.

Nieważne co to jest ważne, że ma tego nie być.

Zanim dodasz nowe trasy pamiętaj o wykasowaniu starych (rute delete)
  marekd@jabberpl.org
 
Qubusus 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 6
Wysłany: 27-04-2005, 19:35   

Panie i Panowie, DZIAŁA!!!

Normalnie jest cacy, pięknie i cudownie. Tak jak być powinno.

Wielkie dzieki za pomoc. Zaoszczedzilem na routerze.

:D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: