Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello Plus dzielone switchem a siec lokalna.
Autor Wiadomość
Qubusus 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 6
Wysłany: 23-04-2005, 18:20   chello Plus dzielone switchem a siec lokalna.

Sprawa jest taka że posiadam (od dzisiaj) chello Plus, mam dwa kompy.

Modem jest podlaczony do switcha oraz obydwa kompy do tego switcha sa podłączone. Internet jest w obydwu, działa. Każdy komputer ma swój zewnętrzny adres IP.
Problem teraz jest taki że komputery nie widzą siebie nawzajem poprzez sieć lokalną.

I co zrboić żeby się widziały i sieć loklana działała?
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-04-2005, 19:36   

To mi wygląda na popieprzone trasy rutingu, ja bym to rozwiązał route add adres_tego_drugiego_komputera
szczegóły wyczytasz sobie w pomocy do route.
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-04-2005, 13:57   Re: chello Plus dzielone switchem a siec lokalna.

Qubusus napisał/a:
Modem jest podlaczony do switcha oraz obydwa kompy do tego switcha sa podłączone. Internet jest w obydwu, działa. Każdy komputer ma swój zewnętrzny adres IP.
Problem teraz jest taki że komputery nie widzą siebie nawzajem poprzez sieć lokalną.


A jakie mają lokalne IP?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-04-2005, 15:17   

Cytat:
A jakie mają lokalne IP?

A po co lokalne, wystarczą im ich normalne zewnętrzne adresy ip, ważne aby komputery wiedziły, że istnieje bezpośrednia droga między nimi.
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-04-2005, 17:37   

Marek napisał/a:
Cytat:
A jakie mają lokalne IP?

A po co lokalne, wystarczą im ich normalne zewnętrzne adresy ip, ważne aby komputery wiedziły, że istnieje bezpośrednia droga między nimi.


Tylko co ma bezpośrednia droga między nimi do Otoczenia Sieciowego/LAN-u.
Skoro mają zewnętrzne IP to logiczne, że mogą np. tak samo się pingować
z każdym innym kompem w Internecie jak między sobą.

A tak w ogóle:
Kod:
From: Piotr Heine <heine @ odwa.pl>
Newsgroups: chello.pl.discussion
Subject: Re: chello plus i lan
References: <opsexmsurcj2z025@omnibooczek.chello.pl>
Message-ID: <t2y5d.311583$vG5.67115@news.chello.at>
Date: Sun, 26 Sep 2004 11:50:49 GMT

Mateusz Lempkowski wrote:
> ciekawi mnie jedna rzecz. o ile pamietam kiedys mozna bylo do chello
> plus  podlaczyc siec (istniala kiedys taka pozycja: przylaczenie sieci
> lokalnej  uzytkownika ~200 zeta to chyba kosztowalo). teraz sobie
> ogladam cennik i  juz tej opcji nie ma:( znaczy juz nie mozna? toz to
> bezsens: miec w domu 3  komputery, kazdy z dostepem do internetu i
> biegac z dyskietkami od  komputera do komputera zeby sobie cos
> wydrukowac! bo jak rozumiem spece od  chello podlaczaja kazdy komputer
> niezaleznie (kazdy ma swoj IP) wiec o  sieci lokalnej mozna sobie
> pomarzyc! moze ktos ma chello plus i wie jak to  dziala?
>
modem-hub(switch)-wszystkie komputery
jeden komputer pobiera adres ip przez dhcp + dodatkowy adres z
puliprywatnej np 192.168.35.1 reszta komputerów tez z puli prywatnej np
192.168.35.(2,3,4,5,6,7,8....) i masz problem z głowy. Nic nie maja do
gadania a ty nie ganiasz z dyskietkami.
pozdrawian heinep


[ Dodano: 24 Kwiecień 2005, 18:42 ]
No i jeszcze wyrocznia: ;)
http://pomoc.upc.pl/?zaw=57&sub=55 - nie ma mowy nic o połączeniach lokalnych 8)

Może po prostu trzeba dodać na każdym kompie drugie połączenie sieciowe
z lokalnym IP, tylko chyba z jedną sieciówką w każdym kompie to może być
problem.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-04-2005, 22:20   

Cytat:

Tylko co ma bezpośrednia droga między nimi do Otoczenia Sieciowego/LAN-u.
Skoro mają zewnętrzne IP to logiczne, że mogą np. tak samo się pingować
z każdym innym kompem w Internecie jak między sobą.

To jest proste jak niewiem dziwię się, że nie możesz tego skumać, są 2 (3) komputery połączone hubem (sitchem) domyślnie każdy ma z nich ustawiony przez chello ruting w ten sposób, że wszystkie komputery myślą, że jedyna ich możliwość połączenia się z czymkolwiek prowadzi przez najbliższy ruter chello (który jak wiadomo wycina otoczenie sieciowe i jeszcze kilka drobiazgów) pozatym łącząc się tą drogą ograniczamy sobie szybkość do takiej jaką mamy ze światem ponadto nabijamy limit przesyłając dane miedzy komputerami . Jeśli jednak ruting ustawmy sobie właściwie tzn powiemy komputerom ze najbliższa droga między nimi to droga bezpośrednia nikt nie będzie im po drodze otoczenia sieciowego blokował nie będzie też marnowania limitu i ograniczenia transferu.

Do ustalenia czy wszystko jest skonfigurowane optymalnie służy panie znawco programu tracert właśnie program traceroute
po wydaniu polecenia
tracert ip drugiego komputera (pod windows lub traceroute gdzie indziej)
dostać powinniśmy odpowiedź
traceroute to drugi_komputer (ip.drugiego.komputera), 30 hops max, 38 byte packets
1 drugi_komputer (ip.drugiego.komputer) jakieś czasy

i nic pozatym żadnego 2 itp ma być połączenie bezpośrednie
jeśli tak nie jest należy pzy pomocy polecenia route ustawić sobie wszystko jak trzeba

Cytat:
Może po prostu trzeba dodać na każdym kompie drugie połączenie sieciowe
z lokalnym IP, tylko chyba z jedną sieciówką w każdym kompie to może być
problem.

Pod windowsem może i być z tym problem bo on jakiś ograniczony jest gdzie indziej można sobie spokojnie kilka interfejsów sieciowych ustawić na jednej karcie, tylko po co tak kombinować gdy jest to niepotrzebne (zauważ że na tym drugim inrfrjsie sieciowym i tak trzeba będzie rutnig ustawić jak trzeba).

A tak w ogóle: to co mi tu jakieś stare posty cytujesz przecież widać, że gościu nie wiedział jak problem rozwiązać tylko kombinował.
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-04-2005, 06:24   

Marek napisał/a:
są 2 (3) komputery połączone hubem (sitchem) domyślnie każdy ma z nich ustawiony przez chello ruting w ten sposób, że wszystkie komputery myślą, że jedyna ich możliwość połączenia się z czymkolwiek prowadzi przez najbliższy ruter chello

ZTCW to przez DHCP routingu się nie ustala, więc chello nic tu nie ustawia,
bo i nie ma jak i nie ma po co. Odpowiednie domyślne regułki routingu Windows
sam robi i jeśli tylko komputery są z tej samej podsieci i połączone fizycznie
bezpośrednio to do komunikacji między nimi nie trzeba udziału kompów chello. 8)
W innym wypadku (różne podsieci) kombinując z route nie uzyska Otoczenia sieciowego
z prawdziwego zdarzenia - tzn. przegladając Otoczenie nie zobaczymy ikonki ;)
drugiego kompa, a dyski trzeba będzie mapować używając "net use".

Skoro pytaczowi nie działa, to wątpie aby spieprzył coś z routingiem.

Cytat:
(zauważ że na tym drugim inrfrjsie sieciowym i tak trzeba będzie rutnig ustawić jak trzeba).

Raczej nie będzie to konieczne, bo w "Otoczeniu sieciowym" komputery
z tej samej podsieci bez problemu się widzą, a na "zewnętrznych" interfejsach
nie będzie w ogóle miał włączonego "Udostępniania plików i drukarek".

Cytat:
A tak w ogóle: to co mi tu jakieś stare posty cytujesz przecież widać, że gościu nie wiedział jak problem rozwiązać tylko kombinował.

Kombinował czy nie, tam były jeszcze inne odpowiedzi i nikt "lokalnych
IP" nie zanegował. :P
 
 
Qubusus 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 6
Wysłany: 25-04-2005, 15:59   

Zadzwonilem do pomocy technicznej chello i dowiedzialem sie że zeby uzyskać połaczenie lokalne miedzy kompami trzeba.... wyłączyć (odłączyć) modem od Switcha i odswiezyc adresy IP. :lol: Ze tez wczesniej na to nie wpadlem.
Druga opcje jaka pan zaproponowal bylo to zeby dolozyc po dodatkowej sieciówce w obydwu komputerach...

Coś czuje ze najprosciej bedzie zamienic Switcha na router.
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-04-2005, 18:46   

Cytat:
ZTCW to przez DHCP routingu się nie ustala, więc chello nic tu nie ustawia,
bo i nie ma jak i nie ma po co.

Właśnie, że ustawia gdyby nie ustawiało komputer nie widział by sieci.
Tylko, że dhcp zawiera jedynie informacje o jednej drodze, tą druga bezpośrednią ustawić musimy sobie sami.
Cytat:
bezpośrednio to do komunikacji między nimi nie trzeba udziału kompów chello.

Właśnie tylko, że trzeba mu o tym powiedzieć bo skąd niby sam miał by o tym wiedzieć.
Cytat:
kombinując z route nie uzyska Otoczenia sieciowego
z prawdziwego zdarzenia - tzn. przegladając Otoczenie nie zobaczymy ikonki

Nie ma nic kombinować tylko zwyczajnie dodać jedną drogę, będzie działać sprawdzone w praktyce nic skomplikowanego otoczenie sieciowe też może sobie przeglądać nie ma problemu jak wszystko to wszystko.

Cytat:
Skoro pytaczowi nie działa, to wątpie aby spieprzył coś z routingiem.

Nie on nic nie spieprzył on po prostu wcale nie ustawiał.

Cytat:
Raczej nie będzie to konieczne, bo w "Otoczeniu sieciowym" komputery
z tej samej podsieci bez problemu się widzą, a na "zewnętrznych" interfejsach
nie będzie w ogóle miał włączonego "Udostępniania plików i drukarek".

To czy komputery znajdują się w tej samej podsieci czy nie zależy właśnie od tego jak mają ustawioną maskę tej podsieci.
Ja rozumiem, że nie każdy musi znać zasadę działania sieci aby z niej korzystać jednak jeśli chcesz podyskutować na temat tego jak działa sieć przydało by się pewne minimum podstaw znać.

Qubusus napisał/a:
Coś czuje ze najprosciej bedzie zamienic Switcha na router.

Najprościej jest wydać po jednym prostym poleceniu na karzdym komputerze i można korzystać jednocześnie i z internetu i z sieci lokalnej, nie ma prostszego wyjścia.
Ruter ma tą wadę, że komputery nie będą miały swoich własnych zewnętrznych ip (pozatym ruter kosztuje).
Naprawdę radzę nie słuchać tej bandy matołów która tylko się klikaniem w ikonki zajmuje, tylko zamydlają obraz całej sprawy a rozwiązania pomimo, że jest proste nie znajdą bo nie polega ono na klikaniu myszą.
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-04-2005, 09:07   

Marek napisał/a:
Cytat:
ZTCW to przez DHCP routingu się nie ustala, więc chello nic tu nie ustawia,
bo i nie ma jak i nie ma po co.

Właśnie, że ustawia gdyby nie ustawiało komputer nie widział by sieci.
Tylko, że dhcp zawiera jedynie informacje o jednej drodze, tą druga bezpośrednią ustawić musimy sobie sami.

Baju, baju. Poczytaj o DHCP oraz podłącz swój modem do kompa z Windowsem
i zobacz jakie trasy są by default.

Marek napisał/a:
Cytat:
kombinując z route nie uzyska Otoczenia sieciowego
z prawdziwego zdarzenia - tzn. przegladając Otoczenie nie zobaczymy ikonki

Nie ma nic kombinować tylko zwyczajnie dodać jedną drogę, będzie działać sprawdzone w praktyce nic skomplikowanego otoczenie sieciowe też może sobie przeglądać nie ma problemu jak wszystko to wszystko.

Wyciałeś z mojego zdania najbardziej istotny fragment ("różne podsieci").
Poczytaj o serwerach WINS.

Marek napisał/a:
Cytat:
Raczej nie będzie to konieczne, bo w "Otoczeniu sieciowym" komputery
z tej samej podsieci bez problemu się widzą, a na "zewnętrznych" interfejsach
nie będzie w ogóle miał włączonego "Udostępniania plików i drukarek".

To czy komputery znajdują się w tej samej podsieci czy nie zależy właśnie od tego jak mają ustawioną maskę tej podsieci.


Ojej, nagle sobie przypomniałeś, że istnieje coś takiego jak podsieć... 8)
Bye.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-04-2005, 17:12   

Cytat:
Wyciałeś z mojego zdania najbardziej istotny fragment ("różne podsieci").

Powtórzę jeszcze raz, o tym co jest jedną podsiecią a co nie jest właśnie maska decyduje a tak się składa, że maskę ustala się przy ustalaniu drogi.

I radzę poczytać o route i to porządnego mana albo info bo widzę, że na razie nic nie kumasz.
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-04-2005, 17:36   

Marek napisał/a:
Powtórzę jeszcze raz, o tym co jest jedną podsiecią a co nie jest właśnie maska decyduje a tak się składa, że maskę ustala się przy ustalaniu drogi.


Cieszę się, że wiesz już w tej chwili o istnieniu podsieci i masek, być może teraz
Twoja pierwotna odpowiedź byłaby bardziej pomocna dla pytacza, bo odsyłać
do helpa bez pytania o szczegóły to każdy umie... :D
Jednak nie zmienia to faktu, że ja polecam w dalszym ciągu dodatkowe
sieciówki i trochę kabla - dla osoby, którą stać na ch+ to koszt żaden,
a działać będzie zawsze niezależnie od widzimisię modemu. 8)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-04-2005, 19:32   

Cytat:
Jednak nie zmienia to faktu, że ja polecam w dalszym ciągu dodatkowe
sieciówki i trochę kabla - dla osoby, którą stać na ch+ to koszt żaden,
a działać będzie zawsze niezależnie od widzimisię modemu.

Jeśli będą ustawione trasy jak trzeba modem nie będzie miał na nie wpływu, a dodatkowe karty przerwanie i miejsce w komputerze zajmują prąd zużywają przepływ powietrza blokują, dziury w ścianach trzeba powiększać aby się 2 kable zmieściły, a tak naprawdę nic nie dają pozatym, że nie trzeba się zniżać do naciskania klawiszy na klawiaturze (to już od dodatkowych kart sieciowych lepszy był ten dodatkowy "wirtualny" interfejs na tej samej karcie, tyle, że nie wiem jak cośtakiego się stawia pod windowsem ale to i tak niepotrzebne).
  marekd@jabberpl.org
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-04-2005, 20:04   

No ale to modem przydziela IP, a czytając choćby to forum widać,
że bywają z tym niestety problemy. Co do reszty - bez przesady.
- w typowym kompie dodatkowe przerwanie nie będzie problemem,
- prąd: znikomy % z całości
- przepływu powietrza nie ma jak zablokować: mam sieciówkę sprzed
paru lat i ma wymiary 11x3cm... i nie wyobrażam sobie temperatury
w obudowie, w której sieciówka umieszczona gdzieś w dolnej części
kompa wpływa w jakikolwiek sposób na przepływ powietrza 8)
- skrętka to 8 drucików z czego 4 są wolne: można spokojnie puścić
dwie nitki na 100mbps 8)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-04-2005, 20:19   

Ale montaż karty sieciowej wymaga napewno więcej roboty niż wydanie jednego plecenia nie mówiąc już o wycieczce do sklepu po te karty i kable. Zupełnie nie rozumiem tego strachu przed nauczeniem się czegoś.
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: