Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O parametrach pracy modemu
Autor Wiadomość
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 23-03-2006, 18:02   O parametrach pracy modemu

Na stronie diagnostycznej modemu można znaleźć informacje o parametrach, co one oznaczają ?

zazwyczaj z modemu można odczytać następujące parametry:
Downstream:
- częstotliwość nośnej dosyłowej w MHz
Zazwyczaj operatorzy tą nośną zapodają na UHF-ie z uwagi na mniejsze zakłócenia
- poziom nośnej dosyłowej dochodzącej do modemu w dBmV
wartość tego parametru powinna się zawierać między -15 a +15 a najlepiej między -12 a +12
- SNR downstream w dB
Jest to stosunek sygnał/szum dla tejże nośnej, dla QAM256 powinien wynosić conajmniej 30 dB a najlepiej żeby był większy od 34, przy QAM64 min. ok 25 dB zalecany pow. 30 dB
- Rodzaj zastosowanej modulacji tejże nośnej przez operatora (QAM64 bądż QAM256)
generalnie mało który operator korzysta jeszcze z QAM64 (QAM256 jest wydajniejsza od QAM64 ale mniej odporna na zakłócenia, a że na UHFie zakłóceń praktycznie nie ma - to nie ma ogólnie problemów)
Upstream:
- poziom nadawania modemu w dBmV
zaleca się zakres 42 - 50, maksymalnie modem może nadawać 55 dBmV w przypadku QAM16 a przy QPSK 58, zdażają się pewne odstępstwa, np modem Scientific Atlanta potrafi przy QAM16 nadawać i 61 dBmV ;]
O co chodzi z tym poziomem nadawania ? Otóż cały bajer polega na tym że CMTS żąda od modemów aby tak sobie dobrały poziom nadawania by do niego docierały z określonym na stałe poziomem. Jeśli tłumienie sieci w kanale zwrotnym się zwiększa, to modem automatycznie podnosi poziom nadawania aby zrekompensować dodatkowe tłumienie i dotrzeć do CMTSa z żądaną przez niego wartością, jeśli tłumienie się zmniejszy to oczywiście modem również zmniejszy nadawanie. Jeśli modem pracuje z wysokim poziomem np. ok 54 dB i tłumienie w kanale zwrotnym wzrośnie o 5 dB to przy modulacji QAM16 może przestać działać, bo musiał by nadawać 59, a zgodnie ze specyfikacją może 55 modem pracujący przykładowo z poziomem 46 w takim przypadku podniesie sobie poziom o 5 brakujących dB i będzie dalej sobie działał z poziomem 51. Praca modemu z poziomem powyżej 50 jest dodatkowo o tyle ryzykowna że elementy pasywne stosowane np. w mieszkaniu abonenta są przystosowane do sygnału maksymalnie ok 112-115 dBuV - co po przeliczeniu na dBmV daje 52-55, zatem mocny sygnał nadawany przez modem może spowodować nasycanie się ferrytów w rozgałęziaczu i może się zdarzyć (ale wcale nie jest to regułą), że modem się zawiesi... stąd też można uznać że poziom 50 będzie jeszcze całkiem bezpieczny
- częstotliwość na jakiej modem nadaje w MHz - operatorzy starają się aby modemy nadawały możliwie na najwyższych częstotliwościach z powodu, że na najniższych częstotliwościach jest najwięcej zakłóceń w kanale zwrotnym. Sieci kablowe najczęściej mają kanał zwrotny w zakresie 5 - 65 MHz
- rodzaj modulacji sygnału nadawanego przez modem (QPSK bądź QAM16) - modulacja QAM16 jest praktycznie 2 razy wydajniejsza niż QPSK, więc operatorzy kablowi starają się w miarę możliwości stosować QAM16, niestety nie zawsze jest to możliwe z uwagi na mniejszą odporność takiej modulacji na zakłócenia.
- channel ID - ten parametr nic konkretnego dla użytkownika nie oznacza, jest to ID związane w jakiś sposób z numerem upstreamu na jakim modem pracuje (Jednocześnie może być kilka dostępnych i modem może się raz rejestrować na jednym a raz na jakimś innym)
- SNR upstream - rzadko który modem podaje ten parametr, gdyż jest on być odczytywany przez CMTS
w przypadku modulacji QPSK minimalna wartość aby modem działał bezproblemowo to jakieś 22dB, natomiast dla QAM16 minimalnie powinno być ok 27 dB
_________________
 
 
maxkali1 
light master

Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-03-2006, 20:26   

Noo, wielkie dzięki ;) Przyda sie! Wreszcie można znaleźć wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu, jeszcze dodam, aby sprawdzić te wszystkie informacje trzeba wpisać w przeglądarce http://192.168.100.1/ .
Jest możliwość że operator zablokował dostęp do tych informacji, (tak jak naprzykład u mnie :mad: )
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 23-03-2006, 21:30   

niektórzy operatorzy blokują dostęp. np ASTER.
w sumie może i racja, bo może dojść do takiej sytuacji, że na hotline zaczną dzwonić ludkowie co odkryli że jakiś parametr się nie zgadza o 1 dB :) )) z żądaniem wyregulowania...
_________________
 
 
Portal 
light master

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 107
Wysłany: 27-03-2006, 18:37   

czy spadek wartosci SNR z kolo 35dB do 30dB w ciagu dnia i pozostanie na tej dolnej wartosci to jakis zly znak ze cos sie stalo w sieci ? ( pogorszylo itp) ?
takze zauwazylem ze moc sygnalu w donoladzie spadla z 2dBmV na -0,9dBmV ?

Czy te dwie wartosci SNR i moc sygnalu zaleza od siebie - tzn. spadek jednej wplywa na spadek lub wzrost drugiej ?
 
 
leszek1979 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 75
Wysłany: 27-03-2006, 20:30   

kvs napisał/a:
- poziom nośnej dosyłowej dochodzącej do modemu w dBmV
wartość tego parametru powinna się zawierać między -15 a +15 a najlepiej między -12 a +12

Ja raczej skłaniałbym się ku wartościom identycznym jak dla kanałów TV w kablówce, czyli -3dBmV ~ +10dBmV (+57dBµV ~ +70dBµV), widziałem (nie w UPC) jak przy wartości -8dBmV Internet działał jakby chciał a nie mógł.

kvs napisał/a:
- poziom nadawania modemu w dBmV
zaleca się zakres 42 - 50, maksymalnie modem może nadawać 55 dBmV w przypadku QAM16 a przy QPSK 58, zdażają się pewne odstępstwa, np modem Scientific Atlanta potrafi przy QAM16 nadawać i 61 dBmV ;]

Zbyt niski poziom nadawania modemu też nie jest dobry, ze względu na zakłócenia wnikające do sieci metalowej, lepiej utrzymywać jak najwyższy poziom (z odpowiednim marginesem oczywiście), żeby później wytłumić synał przy węźle optycznym, tłumiąc jednocześnie zakłócenia które wniknęły po drodze.

Portal napisał/a:
czy spadek wartosci SNR z kolo 35dB do 30dB w ciagu dnia i pozostanie na tej dolnej wartosci to jakis zly znak ze cos sie stalo w sieci ? ( pogorszylo itp) ?

Mogłoby być lepiej, ja widziałem sieć (nie UPC) w której SNR był więszy niż 40dB.

Portal napisał/a:
Czy te dwie wartosci SNR i moc sygnalu zaleza od siebie - tzn. spadek jednej wplywa na spadek lub wzrost drugiej ?

Spadek (w pewnych granicach) mocy sygnału docierającego do modemu może spowodować nieznaczny spadek wartości SNR.

Jeszcze o przeliczaniu dBmV na dBµV - dBmV+60=dBµV -czyli np. -3dBmV=57dBµV.
(zamiast u powinien być znak mikro)
// poprawiłem znaczek "u" na "µ" - Jacek
Ostatnio zmieniony przez Jacek 27-03-2006, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 28-03-2006, 17:50   

leszek1979 napisał/a:
Ja raczej skłaniałbym się ku wartościom identycznym jak dla kanałów TV w kablówce, czyli -3dBmV ~ +10dBmV (+57dBµV ~ +70dBµV), widziałem (nie w UPC) jak przy wartości -8dBmV Internet działał jakby chciał a nie mógł.

A jaki miałeś SNR down przy poziomie -8 ? To raczej dziwny przypadek i może to był taki urok tej sieci kablowej albo kwestia modemu...
Modemy nie potrzebują takiego samego sygnału jak TV bo to transmisja cyfrowa i tu ważny jest SNR, dopóki jest powyżej trzydziestu paru to jest dobrze. W sieciach kablowych nośna cyfrowa dla modemów jest zazwyczaj nadawana o ok 6 dB niżej od sygnału analogowego. Na SNR może mieć wpływ sposób dosumowania tej nośnej cyfrowej i sam nadajnik tejże nośnej. Widziałem nie jeden modem pracujący z poziomem odbioru -13 czy też -15 gdzie SNR był całkiem znośny ponad 32 dB i nie dało się w żaden sposób odczuć po transferach że jest coś źle...
_________________
 
 
Portal 
light master

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 107
Wysłany: 28-03-2006, 18:17   

kvs napisał/a:
leszek1979 napisał/a:
Ja raczej skłaniałbym się ku wartościom identycznym jak dla kanałów TV w kablówce, czyli -3dBmV ~ +10dBmV (+57dBµV ~ +70dBµV), widziałem (nie w UPC) jak przy wartości -8dBmV Internet działał jakby chciał a nie mógł.

A jaki miałeś SNR down przy poziomie -8 ? To raczej dziwny przypadek i może to był taki urok tej sieci kablowej albo kwestia modemu...
Modemy nie potrzebują takiego samego sygnału jak TV bo to transmisja cyfrowa i tu ważny jest SNR, dopóki jest powyżej trzydziestu paru to jest dobrze. W sieciach kablowych nośna cyfrowa dla modemów jest zazwyczaj nadawana o ok 6 dB niżej od sygnału analogowego. Na SNR może mieć wpływ sposób dosumowania tej nośnej cyfrowej i sam nadajnik tejże nośnej. Widziałem nie jeden modem pracujący z poziomem odbioru -13 czy też -15 gdzie SNR był całkiem znośny ponad 32 dB i nie dało się w żaden sposób odczuć po transferach że jest coś źle...


czy jak wartosc SNR spadie ponizej 30dB to zglaszac to operatorowi zeby cos poprawil ( ze niby internet gorzej chodzi) aby miec pewnosc ze jak cos net bedzie kulal to zebym nie myslal ze to wina beznadziejnej sieci ( jej parametrow) tylko laczy wyjsciowych na swiat ,itp.

PS Odrazu mowie ze nie jestem w sieci chello ale jest to jedyne forum o tej tematyce i jedyni sa tu ludzie ktorzy sie na tym znaja.
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 28-03-2006, 21:47   

Portal napisał/a:
czy jak wartosc SNR spadie ponizej 30dB to zglaszac to operatorowi zeby cos poprawil ( ze niby internet gorzej chodzi) aby miec pewnosc ze jak cos net bedzie kulal to zebym nie myslal ze to wina beznadziejnej sieci ( jej parametrow) tylko laczy wyjsciowych na swiat ,itp.

PS Odrazu mowie ze nie jestem w sieci chello ale jest to jedyne forum o tej tematyce i jedyni sa tu ludzie ktorzy sie na tym znaja.


Zależy jaką masz modulację w downstreamie, jeśli QAM64 to snr niewiele poniżej 30 jest jak najbardziej wystarczający i nie ma sensu go poprawiać bo to niczego nie poprawi, jak wcześniej już napisałem przy QAM64 minimum to ok 25 i nie zauważa się żadnych problemów, natomiast jeśli masz QAM256 to już przy SNR30 mogą już być problemy, dużo tu zależy od egzemplarza modemu, ja kiedyś robiłem testy na motorolkach 4100/4200 i jak SNR spadł do 29 (QAM256) to w praktyce widać już znaczne pogorszenie, powolne transfery przerywane pingi itp.
A jak to u Ciebie wygląda? masz jakieś problemy z działaniem sieci? przerywane pingi itp ?
_________________
Ostatnio zmieniony przez kvs 28-03-2006, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
2choL 
easy master

Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 29
Wysłany: 28-03-2006, 21:48   

W UPC widełki które pozwalają na dobrze działający internet to
Downstream -8 - 10 dBmV
Upstream 42 - 52 dBmV
i jeśli sie w tym mieści ktoś żaden technik i serwis sie nie ruszy no chyba ze ktoś zażąda za opłatą

POZDRAWIAM
 
 
 
leszek1979 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 75
Wysłany: 28-03-2006, 23:11   

kvs napisał/a:
leszek1979 napisał/a:
Ja raczej skłaniałbym się ku wartościom identycznym jak dla kanałów TV w kablówce, czyli -3dBmV ~ +10dBmV (+57dBµV ~ +70dBµV), widziałem (nie w UPC) jak przy wartości -8dBmV Internet działał jakby chciał a nie mógł.

A jaki miałeś SNR down przy poziomie -8 ? To raczej dziwny przypadek i może to był taki urok tej sieci kablowej albo kwestia modemu...

Niestety wszystkie zakładki w modemie (WebSTAR) oprócz System były poblokowane i nie mogłem odczytać SNR a akurat nie miałem pod ręką narzędzia docsdiag. Możliwe że była inna przyczyna, ale na pewno coś po drodze między kontrolerem a modemem bo modem wyjątkowo długo się łączył.
 
 
Portal 
light master

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 107
Wysłany: 29-03-2006, 06:10   

leszek1979 napisał/a:
kvs napisał/a:
leszek1979 napisał/a:
Ja raczej skłaniałbym się ku wartościom identycznym jak dla kanałów TV w kablówce, czyli -3dBmV ~ +10dBmV (+57dBµV ~ +70dBµV), widziałem (nie w UPC) jak przy wartości -8dBmV Internet działał jakby chciał a nie mógł.

A jaki miałeś SNR down przy poziomie -8 ? To raczej dziwny przypadek i może to był taki urok tej sieci kablowej albo kwestia modemu...

Niestety wszystkie zakładki w modemie (WebSTAR) oprócz System były poblokowane i nie mogłem odczytać SNR a akurat nie miałem pod ręką narzędzia docsdiag. Możliwe że była inna przyczyna, ale na pewno coś po drodze między kontrolerem a modemem bo modem wyjątkowo długo się łączył.



oooo cos nowego - co to za program ten docsdiag ? skad go sciagnac i co on potrafi ?

[ Dodano: 29-03-2006, 07:50 ]
kvs napisał/a:
Portal napisał/a:
czy jak wartosc SNR spadie ponizej 30dB to zglaszac to operatorowi zeby cos poprawil ( ze niby internet gorzej chodzi) aby miec pewnosc ze jak cos net bedzie kulal to zebym nie myslal ze to wina beznadziejnej sieci ( jej parametrow) tylko laczy wyjsciowych na swiat ,itp.

PS Odrazu mowie ze nie jestem w sieci chello ale jest to jedyne forum o tej tematyce i jedyni sa tu ludzie ktorzy sie na tym znaja.


Zależy jaką masz modulację w downstreamie, jeśli QAM64 to snr niewiele poniżej 30 jest jak najbardziej wystarczający i nie ma sensu go poprawiać bo to niczego nie poprawi, jak wcześniej już napisałem przy QAM64 minimum to ok 25 i nie zauważa się żadnych problemów, natomiast jeśli masz QAM256 to już przy SNR30 mogą już być problemy, dużo tu zależy od egzemplarza modemu, ja kiedyś robiłem testy na motorolkach 4100/4200 i jak SNR spadł do 29 (QAM256) to w praktyce widać już znaczne pogorszenie, powolne transfery przerywane pingi itp.
A jak to u Ciebie wygląda? masz jakieś problemy z działaniem sieci? przerywane pingi itp ?


Przerw w pingach nie ma ale ostanio zauwazylem jakby dluga odpowiedz ( dlugi okres od momentu gdy nacisne na odnosnik az do momentu gdy stronawogle zacznie sie ladowac , bo jak zacznie to laduje sie blyskawicznie)
A moje pytanie bylo po to aby na przyszlosc pozbyc sie tego ze jak cos nie tak dziala to ze moze to wina zlych paramatrow sieci tylko odrazu myslec ze to wina dostawcow laczy itp
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 29-03-2006, 19:19   

Prędkość ładowania się stron internetowych ma często mało wspólnego z prędkością łącza, dużo zależy tu od syst. op., procesora, a chyba najwięcej od samej przeglądarki, jak masz np. ustawiony duży cache w przeglądarce to to może mięc np. wpływ na powolne ładowanie się stron od momentu kliknięcia w link... Nie wspomnę że zarobaczony windows i ponainstalowywane 58 toolbarów także ma wpływ na otwieranie się stron ale mam nadzieję że to oczywista sprawa ;)
hint: spróbój sprawdzić np. na Firefoxie i porównaj.
Pozatym popinguj sobie cokolwiek, np twojego dnsa, serwer poczty twojego operatora... Jeśli pingi będą szły gładko to oznacza że parametry modemu nie mają wpływu na ew. pogorszenie się transmisji, możesz pobawić się pingując z większym rozmiarem ramki i poobserwować czy są straty, ale tu trzeba być ostrożnym bo może się zdarzyć że nie wszystkie serwery będą chciały odpowiadać na pingi zbyt dużych rozmiarów, np spróbój ok 1200 bajtów najlepiej do serwerów w zasobach operatora, jeśli nie będzie specjalnie widać strat to nie można się przyczepiać do pracy samego modemu.
Pozatym jak napisałem poprzednio: masz SNR 30 ale nie podałeś jaka modulacja - jeśli QAM64 to parametry masz wszystkie OK.
Proponuję dla testu prędkości zassać np plik z jakiegoś dobrego FTPa np ftp://ftp.atman.pl/atman/test64mb ewentualnie http://noc.gts.pl/50mb.gts
_________________
 
 
Portal 
light master

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 107
Wysłany: 29-03-2006, 19:58   

kvs napisał/a:
Prędkość ładowania się stron internetowych ma często mało wspólnego z prędkością łącza, dużo zależy tu od syst. op., procesora, a chyba najwięcej od samej przeglądarki, jak masz np. ustawiony duży cache w przeglądarce to to może mięc np. wpływ na powolne ładowanie się stron od momentu kliknięcia w link... Nie wspomnę że zarobaczony windows i ponainstalowywane 58 toolbarów także ma wpływ na otwieranie się stron ale mam nadzieję że to oczywista sprawa ;)
hint: spróbój sprawdzić np. na Firefoxie i porównaj.
Pozatym popinguj sobie cokolwiek, np twojego dnsa, serwer poczty twojego operatora... Jeśli pingi będą szły gładko to oznacza że parametry modemu nie mają wpływu na ew. pogorszenie się transmisji, możesz pobawić się pingując z większym rozmiarem ramki i poobserwować czy są straty, ale tu trzeba być ostrożnym bo może się zdarzyć że nie wszystkie serwery będą chciały odpowiadać na pingi zbyt dużych rozmiarów, np spróbój ok 1200 bajtów najlepiej do serwerów w zasobach operatora, jeśli nie będzie specjalnie widać strat to nie można się przyczepiać do pracy samego modemu.
Pozatym jak napisałem poprzednio: masz SNR 30 ale nie podałeś jaka modulacja - jeśli QAM64 to parametry masz wszystkie OK.
Proponuję dla testu prędkości zassać np plik z jakiegoś dobrego FTPa np ftp://ftp.atman.pl/atman/test64mb ewentualnie http://noc.gts.pl/50mb.gts


Wielkie dzieki za pomoc , wyjasnienie wielu spraw oraz podrzucenie propozycji - tak jak wspominalem wczesniej jest to jedyne forum w Polsce o tej tematyce ktore posiada ludzi ktorzy sie na tym znaja - ciesze sie ze was odnalazlem( chociaz nie jestem w chello)
A teraz troche tego czego nie napisalem mam SNSr =30dB przy QAM64 czyli jak narazie dobrze
Co do pingow to jest roznie - ja pinguje DNs operatora, lub jego strone to sa w zakresie od 10ms do okolo 60ms nie zaleznie czy to dzien czy to noc poprostu leca na zmiane raz kilka malych , potem kilka duzych.
Z trasferem narazie jest oki - ze strony GTS wyciagam max moze dlatego ze jedno z lacz jakie posiada moj provider jest wlasnie z GTS

Kompa mam dosc mocnego , ramu tez duzo - windows Xp dbany bez zbytecznych programow itp - tylko te ktore potrzebne - moze tylko za duzy cache IE bo mam az 250MB ustawione wiec chyba bede musial zmniejszyc np do 100MB
Popinguje do serwerow operatora ale z wiekszymi pakitami - zobacze jak to bedzie wychodzic

Ale jedna sprawa mnie nurtuje ktora zdarza sie tak raz na miesiac - otoz tak pod koniec kazdego miesiaca musze pisac emaila do swego operatora w ktorym swteirdzam ze nagle pingi skoczyly do ponad 200ms, strony wolno sie laduja , transfer okolo 40-50% lacza mego - tak jakby plik configuracyjny ktory steruje moim modemem nagle sie zmienil, zresetowal itp - po interwencji administratorow ( po okolo dniu) wszystko wraca do normy. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje i to zawsze tak po 20-tym kazdego miesiaca.
Podobna systuacje mialem jak tylko zalozylem internet i instalatorzy powiedzili ze dopiero jutro w dzien zostanie skonfigurowane moje konto bo teraz modem pracuje na jakims standardowym ustawieniu dlatego tez na mysl wpada mi to ze te co miesieczne usterki to wlasnie cos z plikiem konfiguracyjnym modemu itp

I jeszcze jedna sprawa - od czasu do czasu nie moge wejsc na modem poprzez ten adresik 192.168.100.1 - poprostu szuka , szuka strony i blank :( ale internet w tym czasie dziala jak trza ,zadnych chybien oprocz mozliwosci wejscia n modem. Dopiero jak wylacze i wlacze spowrotem zasilanie modemu strona modemu staje sie dostepna - czy to jakies zawieszanie sie modemu ? ( tzn strony konfiguracyjnej bo internet w tym czasie dziala ok)
Moj modem to Thomson TCM420
 
 
kjungst 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 233
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-03-2006, 15:24   

No prosze... prosze... Ja też mam modem Thomson [b]TCM420[b] ;) Pozdrówka dla wszystkich mposiadaczy modemu Thomson TCM 420 ! :D :P xD
 
  kjungst
 
leszek1979 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 75
Wysłany: 30-03-2006, 16:10   

Portal napisał/a:
oooo cos nowego - co to za program ten docsdiag ? skad go sciagnac i co on potrafi ?

Już nie pamiętam skąd go mam, więc pozostaje Google:
http://www.google.pl/sear...&as_sitesearch=
chociażby pierwszy link z rzędu:
http://homepage.ntlworld....alker/docsdiag/
A co potrafi ?
To na co pozwala operator 8) , ot choćby taka prosta opcja z zapisywaniem wyników do pliku log:
Kod:
jview /cp docsdiag.jar docsdiag -v>log
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: