Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
podłączenie internetu na drugim piętrze
Autor Wiadomość
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:07   podłączenie internetu na drugim piętrze

Witam,

moje biuro ma 2 pietra jedno pod drugim. Mam umowę z UPC na internet. Chciałbym teraz podprowadzić jakoś kabel z serwerowni na dolnym pietrze, żeby na wyższym pietrze postawić jakiś ruter który by dawał WIFI dostępne u góry. Problem jest taki ze sygnal WIFI jest dość ograniczony z dolu i murze postawic jakiś swój ruter u gory. Czy do tego potrzebuje wzywać technika żeby przyszedł i mi doradził jak to pociągnąć ? czy może ktoś robił coś podobnego ( coraz więcej mieszkań jest dwupoziomowych wiec moze akurat ) Wiem, że i na dole i u góry jest skrzynka z kablami od UPC tylko ja sam nie wiem czy one są w ogole miedzy sobą połączone itd itp. Co uważacie o moim problemie ? dziękuje za odpowiedzi z góry.
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:15   Re: podłączenie internetu na drugim piętrze

Technika z UPC nie musisz wzywać.
Najlepiej postawić na górnym piętrze dodatkowy Access Point (AP). Musisz połączyć go z routerem na dole skrętką. Nie wiem czy sam chcesz to robić. Może pomiędzy skrzynkami już jest skrętka. Jeżeli nie masz możliwości przeciągnięcia przewodu ethernet, to może pomyśl o adapterach :arrow: PLC.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 05-10-2017, 14:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2442
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 14:15   

Ile chcesz wydać na ten drugi router?
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:25   

chodzi mi o to ze nie wiem jak fizycznie puscic kabel. Nie mam mozliwosci wiercenia w podlodze i myslalem zeby sprawdzic czy skrzynka na dole nie jest jakos polaczona ze skrzynka u gory. Moze kable juz ida miedzy pietrami tylko jak to sprawdzic.. To jak postawic AP czy jakiego rutera uzyc to juz informatyk bedzie wiedzial. Mi pozostaje sprawa techniczna - jak mozna polaczyc te 2 pietra..
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:25   

MrPepka napisał/a:
Ile chcesz wydać na ten drugi router?
Myślę, że nie chodzi o cenę, tylko o sposób podłączenia. Czy ciągnąć przewód z dołu i jak.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:27   

dokładnie o to chodzi jak połączyć piętra.
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2442
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 14:28   

Jak nie możesz podłożyć tam kabla to adaptery PLC będą dobrym rozwiązaniem.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:31   

matifcb napisał/a:
Nie mam mozliwosci wiercenia w podlodze i myslalem zeby sprawdzic czy skrzynka na dole nie jest jakos polaczona ze skrzynka u gory. Moze kable juz ida miedzy pietrami tylko jak to sprawdzic..
Ale się zgraliśmy. :P
Informatyk będzie wiedział, czy w skrzynce są "skrętki" i będzie umiał je zlokalizować. Jeżeli są to po problemie. Jeżeli nie ma i nie możesz wiercić to zostają adaptery PLC najlepiej takie 1200Mb/s, bo nie polecam rozwiązań z Repeaterami/Expanderami Wi-Fi.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:31   

dlatego myslalem ze moze takiego technika wezwac bo on podejdzie z miernikami sprawdzi czy skrzynki dola z gorna sa polaczone albo czy jest mozliwosc w obecnej instalacji polaczyc je ewentualnie i nie musialbym nic kupowac itp..
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2442
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 14:38   

Pitrek napisał/a:
zostają adaptery PLC najlepiej takie 1200Mb/s

Adaptery to jedno, ale instalacja elektryczna też musi być przystosowana żeby można było chociaż dobić do 1200mb/s.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:38   

Cytat:
dlatego myslalem ze moze takiego technika
No cóż, zawsze można to zrobić za 50 zł. Tylko obawiam się, że w tych skrzynkach są raczej przewody koncentryczne i rozdzielacze, bo takim instalacjami zajmują się technicy z UPC. Lepiej nich spojrzy na to informatyk, od razu będzie wiedział czy są skrętki.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 05-10-2017, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:38   

Pitrek napisał/a:
matifcb napisał/a:
Nie mam mozliwosci wiercenia w podlodze i myslalem zeby sprawdzic czy skrzynka na dole nie jest jakos polaczona ze skrzynka u gory. Moze kable juz ida miedzy pietrami tylko jak to sprawdzic..
Ale się zgraliśmy. :P
Informatyk będzie wiedział, czy w skrzynce są "skrętki" i będzie umiał je zlokalizować. Jeżeli są to po problemie. Jeżeli nie ma i nie możesz wiercić to zostają adaptery PLC najlepiej takie 1200Mb/s, bo nie polecam rozwiązań z Repeaterami/Expanderami Wi-Fi.


no wlasnie pokazywalem mu te skrzynki i mowil ze nie ma pojecia gdzie ida kable i co jest podlaczone no bo on tego nie robil.. Wkleje wam z ciekawosci zdjecia jak to wyglada

góra.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 78,54 KB

dół.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 55,5 KB

Ostatnio zmieniony przez matifcb 05-10-2017, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:40   

Czy te dwie kondygnacje, mają wspólne zasilanie, tzn. czy jest jeden licznik energii elektrycznej?
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 05-10-2017, 14:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 05-10-2017, 14:43   

liczniki sa osobne na pietrach
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:46   

No to odpadają adaptery PLC.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 17
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: