Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 12-06-2008, 06:43   Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery



Hejka
Pisałem ostatnio ze mam problemy z bramką VOIP z routerem LINKSYS SPA2102 ze jeżeli internet idzie przez ta bramkę to mogę pobierać z max prędkością 900KB/s
W związku z tym chciałbym kupić jakiś router nie bezprzewodowy tylko taki na kabel w miarę tani i dobry powiedzmy tak do 150 zł co byście mogli polecić ?

Chciałbym do tego routera podłączyć 2 komputery i bramkę voip miło by było jak dało by sie na nim rozdzielić internet po równo na każdy komputer czyli po te 5 Mb
 
 
and1 
easy master

Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 27
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 12-06-2008, 09:53   

TP-LiNk tanie chińskie dobre bezprolemowe wydajne i nawet łądnie wyglądają
 
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 12-06-2008, 13:55   

Takie coś było by
http://allegro.pl/item379...iej_wys24h.html
http://www.komputronik.pl...y,id,36587,s,1/
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2008, 14:12   

TP-LiNkiem nie podzielisz łącza "po równo"

Dodatkowo do bramki voip potrzebny jest Ci ruter z porządnym QOS aby nie przerywało rozmów podczas wysyłania większych ilości danych.

Lista ruterów które spełniają takie wymagania jest tutaj zaznaczam, że nie są to wcale drogie rutery.
  marekd@jabberpl.org
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 12-06-2008, 14:19   

to było by OK http://allegro.pl/item379...sys_wrt54g.html
mam rozumieć ze taki router może pracować jako wifi i tez na kabel ?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2008, 15:43   

Tak można podłączyć 4 komputery (lub inne urządzenia) przy pomocy kabli i jeszcze dodatkowo jest wifi
  marekd@jabberpl.org
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 12-06-2008, 18:00   

Dobra wiem ze zanudzam ale wybór taki
Linksys WRT54GL-EU v 1.0
Motorola WR850Gv2
Które z nich wybrać oto jest pytanie
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 13-06-2008, 06:37   

Polecam ci kupić starego kompa za 150zł i postawić na nim router na Linuksie, np. IPcop
Możliwości konfiguracji i dostępnych dodatków powodują że tanie routery sprzętowe odpadają w przedbiegach...
 
 
mgregor 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 89
Wysłany: 13-06-2008, 08:53   

@Rostoff: wez Linksysa WRT54GL. Ma najwieksze mozliwosci modyfikacji i pelna palete alternatywnego firmware do wgrania (Tomato, DD-WRT, OpenWRT, Ewrt). Ja polecam Tomato (genialny QoS, stabilnosc i mozliwosci zaawansowanej konfiguracji).
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-06-2008, 11:17   

mgregor, na obu da się zainstalować dokładnie to samo oprogramowanie.

dziabaq, te rutery to są właśnie takie małe komputery na linuksie (16MB RAM trochę pamięci flasz jako dysk i energooszczędny procesor)
  marekd@jabberpl.org
 
VAMET 
light master


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 123
Skąd: Gdynia, Poland
Wysłany: 13-06-2008, 12:55   

Witam uprzejmie

Polecam WRP400. 2 linie telefoniczne, 4 LAN. Sporo funkcji do ustawienia. Wi-Fi bg.
Śmigam na nim: komp, VoIP, PS3, laptop przez Wi-Fi. Jakość połączenia bez kompresji. Nie ma problemów.
Łącze 20/2.

Z poważaniem
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-06-2008, 13:47   

VAMET, a na jakim to oprogramowaniu chodzi ?
Bo od tego zależy właśnie ile i jakich funkcji to urządzenie będzie miało
  marekd@jabberpl.org
 
VAMET 
light master


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 123
Skąd: Gdynia, Poland
Wysłany: 13-06-2008, 14:31   

Witam uprzejmie

Tutaj masz open source WRP400: WRP 1.00.04
W środku pewnie siedzi Linux, a jaki? Na to pytanie nie znam odpowiedzi.

Tutaj strona z różnymi ciekawymi dokumentami do WRP400 - User Guide i Admin Panel do VoIPa i inne.

WRP400 - Sekcja Download

Z poważaniem
_________________
 
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 14-06-2008, 18:08   

A czy da sie tym Linksys WRP400 podzielić łącze po równo tak żeby każdy komp miał po 5Mb
_________________
 
 
VAMET 
light master


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 123
Skąd: Gdynia, Poland
Wysłany: 14-06-2008, 19:14   

Witam uprzejmie

Właśnie patrzę i WRP400 nie ma możliwości ustawienia ograniczenia pasma na Download, jedynie QoS Priority na Ethernet Port od 1-4 lub na MAC urządzenia.

Z tego co pamiętam, to mój poprzedni Linksys RT31P2 (też z 2 liniami telefonicznymi i 3 portami LAN), miał możliwość w zakładce QoS ustawienia na danym porcie max. przepływności.

Nigdy jednak tej funkcji nie sprawdzałem.

WRP400 ma możliwość wprowadzenia ograniczenia pasma Upload, ale na całą rurę, a nie na dany Port Ethernet czy też MAC.

Z poważaniem
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: