Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 07-12-2012, 20:04   

marder, Gdzie ja w tamtym zdaniu udzielam rady? Chyba ktos cos zle zinterpretowal sobie (dobrze ze nie jako grozbe bo bym nie chcial byc budzony z rana przez smutnych panow hehehe). Poza tym nie dla kazdego przylutowanie 2 nozek lezy poza mozliwosciami poznawczymi :) .
_________________
 
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 07-12-2012, 22:14   

PawSie napisał/a:

Dziś masz 30/3 łącze, za chwilę będziesz miał 2x tyle i w/w sprzęty sobie nie poradzą z tym.
Komu daje dwa publiczne adresy?


Czemu niby sobie nie poradza przy 60/6 ?
Mowie caly czas o polaczeniu kablem, przez wifi bedzie uzywany fb, poczta itd, wiec nie potrzeba wiecej jak 1mbit :)
Mi daja dwa adresy ip :)

w czym wr842 bedzie lepszy od WR740N, poza tym ze bede musial lutowac zeby wgrac alternatywne oprogramowanie?
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 07-12-2012, 22:34   

patgaw, lol nie musisz lutowac zeby wgrac alternatywe, to byla tylko taka ciekawostka ze router umozliwa dolutowanie portu usb ktory czesto jest przydatny ale dawany zazwyczaj do routerow ciut drozszych (tak od 100 zl) . Alternatywne oprogramowanie wgrywa sie przez interfejs www.

wr842 posiada wiecej pamieci flash, radio w pelnym standardzie N, odczepiane anteny jakbys potrzebowal wymienic na mocniejsze, port usb 2.0 (juz wbudowany;)) jesli bys chcial podlaczyc pamiec zewnetrzna czy zrobic exroota. I tym w zasadzie rozni sie od 740n. Jesli planujesz zwiekszyc sobie niedlugo predkosci to faktycznie lepiej zainwestowac w lepsze sprzety.
_________________
 
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 07-12-2012, 23:58   

ale czemu sobie nie poradzi przy wiekszej predkosci lacza?
a wr842 sobie poradzi?
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 08-12-2012, 00:15   

patgaw, Bo ma switch ktory da rade tylko puscic maksymalnie 100Mb/s (po kablu) jesli wezmiesz predkosc 120 Mb/s to jej zwyczajnie nie uzyskasz. To samo wifi w standardzie liteN (150 Mb/s) jak z tego wyciagniesz 75 Mb/s to bedzie dobrze. Taki sprzet zwyczajnie nie pozwoli Ci wykrzystac lacza za ktore placisz.

wr842 ma tez switch tylko do 100 Mb/s i po kablu wiekszych predkosci nie uzyskasz.
_________________
 
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 08-12-2012, 11:32   

Raczej nie planuje miec 100mbit lacza. A PawSie napisal ze przy 60/6 sobie nie poradzi, wiec jak to jest?
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 08-12-2012, 11:49   

wifi
g 54 Mb - w rzeczywistości max 20-25 Mb
n 150 Mb - w rzeczywistości max 40-45 Mb
n 300 Mb - w rzeczywistości max 70-80 Mb

LAN
fast ethernet 100 Mb - w rzeczywistości max 90 Mb
gigabit 1000 Mb - w rzeczywistosci bez ograniczeń zważywszy na oferowane obecnie predkości.

Tp-link wr740, który zamierzasz kupić ma wifi n 150 Mb i porty fast ethernet. Teraz już wszystko wiesz. Sam decyduj.
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 08-12-2012, 14:09   

dobrze, ale caly czas mi chodzi o to czy WR740N bedzie sie zadzinac jak odpale duzo polaczen torrentowych i czy wr842 poradzi sobie lepiej w tym wzgledzie?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-12-2012, 14:20   

patgaw napisał/a:
mi chodzi o to czy WR740N bedzie sie zadzinac jak odpale duzo polaczen torrentowych

Będzie się zapychał....TP Link za bardzo się do tego nie nadaje
patgaw napisał/a:
i czy wr842 poradzi sobie lepiej w tym wzgledzie?

Nie, bo w zasadzie to ten sam sprzęt co poprzednik, różnią się tylko detalami nic nie znaczącymi.
Dostałeś radę co masz kupić, bo zadałeś pytanie typu tani i dobry router...., w zasadzie to musisz mieć 2 sprzęty, jeden tani, a drugi dobry
patgaw napisał/a:
ale caly czas mi chodzi o to czy WR740N bedzie sie zadzinac jak odpale duzo polaczen torrentowych i czy wr842 poradzi sobie lepiej w tym wzgledzie

Ogólnie nikt Ci na tak zadane pytanie nie odpowie, bo wiele czynników ma na to wpływ, a nie o wszystkim wiemy
Ja ogólnie nie kupiłbym już TP Linka.....miałem i 1043 ND i 781 ND i to moich potrzeb się nie nadawały, problemy, zapychanie się, nie stabilna praca.
Po przesiadce na Netgeara WNDR 3700 v2 zapomniałem, że mam takie coś w domu.....
_________________
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 08-12-2012, 15:06   

Po prawdzie to prawie zaden domowy ruter nie dziala dobrze na firmowym oprogramowaniu, czy to linksys, tplink czy netgear, dlatego warto kupic model, do ktorego mozna wgrac oprogramowanie alternatywne.
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 08-12-2012, 15:07   

KOCUREK1970, bo nie ma co porownywac 3700 do 1043 czy 781
patgaw, Tu juz wszystko zostalo powiedziane, kup co uznasz za stosowne przetestuj przez kilka dni, najwyzej oddasz albo wymienisz na cos innego, jesli nie bedzie dzialal poprawnie.
_________________
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-12-2012, 22:20   

Q napisał/a:
kup co uznasz za stosowne przetestuj przez kilka dni, najwyzej oddasz albo wymienisz na cos innego

I myślisz, że ktoś Ci wymieni używany sprzęt na coś innego bo z tego jesteś nie zadowolony, wymieniany sprzęt nie może nosić żadnych oznak używania, a poza tym to sprzedawca musi się zgodzić na taką wymianę
_________________
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 08-12-2012, 22:27   

KOCUREK1970, Wiele sklepow posiada taka polityke. Zawsze zwyczajnie mozna spytac przed zakupem.
_________________
 
 
 
JanOsik 
Klikacz

Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 1
Wysłany: 26-12-2012, 10:44   

Witam

Posiadam TL-WR2543ND

Firmware Version: 3.13.17 Build 120509 Rel.33890n
Hardware Version: WR2543ND v1 00000000

czy do niego jest jakieś alternatywne firmware?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-12-2012, 15:22   

JanOsik napisał/a:
Posiadam TL-WR2543ND

JanOsik napisał/a:
czy do niego jest jakieś alternatywne firmware?

Na tą chwilę odpuść sobie, wszystko w fazie beta testów TRUNK i nie ma na razie możliwości zainstalowania firmware by był do niego dostęp przez www, wszystko robisz z wiersza poleceń linuxa
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: