Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 14-10-2011, 21:33   

KeFaS napisał/a:
spoon, taniej można kupić routery z jeszcze szybszym procesorem, ten Asus to raczej średnia oferta, chociaż nie wiem, zależy gdzie kupujesz.

Ok ale chętnie przeczytam jakie modele konkretnie proponujesz żebym mógł sobie obejrzeć wszystko. A kupować będę tam gdzie znajdę najtaniej oczywiście :)
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 17-10-2011, 09:13   

spoon, (sorry, że dopiero teraz odpisuję), zobacz sobie modele WNDR3700 i TL-WR2843ND (chociaż tego coś w sklepach nie widzę, w każdym razie chodzi mi o najszybszy model TP-Linka, czytałem o nim tylko zapowiedzi jakiś czas temu, może zmienili nazwę modelu)

Chociaż dopiero teraz przeczytałem, że w RT-N16 można procesor przetaktować z poziomu systemu do 533MHz, jednak ciągle wolniejszy od wyżej wymienionych, jednak to są trochę inne procesory, więc trzeba by poszukać szczegółowych benchmarków, żeby zobaczyć który jest wydajniejszy. Za to za Asusem przemawia 128MB RAM-u, no i na alternatywnym systemie jak OpenWRT można chyba nawet ustawić tryb dual-band (ale nie wiem jak ze stabilności,a trzeba poczytać testy), na oryginalnym Asus podobno nie udostępnia tej funkcji.

[ Dodano: 17-10-2011, 10:14 ]
Czyli w sumie wybór routera zależy w dużej mierze od zastosowań, jeżeli chcesz na tym odpalać jakieś bardziej pamięciożerne programy to lepszy będzie Asus, jeżeli starczy Ci 64MB RAM-u to Netgear lub TP-Link ze względu na procesor i radio.

[ Dodano: 17-10-2011, 10:15 ]
Pewnie z czasem powstaną mody, dzięki którym do tych routerów będzie można wlutować kość z większą ilością pamięci, o ile już ktoś się tym nie bawił (w niektórych routerach działa to bardzo stabilnie, jeżeli się wszystko dobrze zrobi), ale to już jest ingerencja w sprzęt, no i trzeba mieć konkretne umiejętności.
 
 
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 18-10-2011, 23:32   

KeFaS napisał/a:
spoon zobacz sobie modele WNDR3700 i TL-WR2843ND (chociaż tego coś w sklepach nie widzę, w każdym razie chodzi mi o najszybszy model TP-Linka, czytałem o nim tylko zapowiedzi jakiś czas temu, może zmienili nazwę modelu)

Owszem, pisali o tym TP-Linku w maju ale wciąż chyba nie jest dostępny z tego co widzę? Dziwne. Na razie najmocniejszy model w Polsce to WR1043ND. Co do netgear to odpada bo nie ma złącza anteny.

Wracając do Asusa to chyba jednak będzie to mój wybór. Wiele dobrego się naczytalem w sieci o nim, łatwo przyjmuje DDWRT, ma dużo pamięci, taki na wyrost dobry 8)
 
 
civi 
easy master

Dołączył: 25 Lip 2010
Posty: 30
Wysłany: 22-10-2011, 22:55   

Ja tam bym brał asusa mimo że cena jest trochę za duża. Sam mam asusa wl500gpv2 z tomato i net 25 sprawdza się wyśmienicie. A przy Rtn16 wrzucisz sobie tomato 1.28 od shibby'ego i dodatków będziesz mieć jeszcze multum. A i jeszcze asus nie robi problemów ze zmianą softu no chyba że uwalisz router przy tym bo oni naprawiają sprzęt a nie dbają o soft który na nim siedzi(oczywiście jeżeli usterka nie była spowodowana softem)
 
 
 
denilson 
Klikacz

Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 1
Wysłany: 27-10-2011, 13:59   

spoon napisał/a:
Airlive (nie wiem co to jest) GW-300NAS


Witam, chciałby zapytać, czy ktoś może miał już styczność z tym routerem? Pytam o empirię, bo recenzje zbiera dobre. Chciałbym, żeby zastąpił mojego starego D-Linka. Moje łącze to 5 Mb.

Tutaj link do recenzji:
http://www.overclock.pl/a...outer-gw-300nas

Z góry dzięki za ewentualne uwagi.
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 06-12-2012, 15:06   

Witam, potrzebuje porady jaki router zakupic.
Oto moje skromne wymagania:
-w miare mozliwosci tani
-przez kabel do niego bedzie podlaczony pc na ktorym siedze ja, lubie korzystac z torrentow i grac w gry, wiec nie chcial bym, by powodowal jakies lagi/zwichy
-przez wifi bedzie laczyc sie siostra z laptopa, ktora korzysta z fb, poczty, itd, wiec antena moze byc slaba, znajduje sie ona w drugim pokoju w odleglosci jakies 2-3m.
-opcja klonowania mac. (czy jak to sie tam nazywa, w kazdym razie zeby zmienic adres mac) mam internet w upc (30/3 mbit) i obecnie posiadajac modem, zeby zmienic adres ip, wystarczy ze zmienie adres mac karty sieciowej.
-no i od czasu do czasu chcialbym polaczyc sie przez wifi telefonem z androidem.

Prosze o porady :)
 
 
Joszo 
light master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 86
Wysłany: 06-12-2012, 17:13   

Linksys WRT54GL powinien spełnić wymagania; dodatkowo możesz instalować własny soft. Tylko poluj na używany- nówka ok 200zł.
Ewentualnie TP-Link.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 06-12-2012, 17:28   

Ruter, ktory polecil kolega Joszo nawet nie obsluzy bezprzewodowo tych 30 Mb. Polecam tp-linka wr1043, niedrogi ruterek a ma wifi do 300 Mb, port usb i gigabitowe zlacza. I tez mozna mu wgrac alternatywne oprogramowanie.
 
 
PawSie 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 172
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 06-12-2012, 22:13   

Joszo napisał/a:
Linksys WRT54GL powinien spełnić wymagania;


dawno temu był dobry. Dzisiejsze realia spychają ten sprzęt w kąt, chyba, że do podziału łącza netii.

marder napisał/a:
Ruter, ktory polecil kolega Joszo nawet nie obsluzy bezprzewodowo tych 30 Mb. Polecam tp-linka wr1043, niedrogi ruterek a ma wifi do 300 Mb, port usb i gigabitowe zlacza. I tez mozna mu wgrac alternatywne oprogramowanie.


Przy tej propozycji nawet 60/6 łączu nie widzę różnicy w połączeniu wifi (tl-wn951 czy laptop 150) czy kabel bezpośrednio do modemu na sofcie Gargoyle.
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 07-12-2012, 00:03   

a cos tak do 120 zl macie? bo jak narazie to tak srednio tanie te routery podaliscie :)
 
 
PawSie 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 172
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 07-12-2012, 07:12   

Za 150 + przesyłka na allegro można dostać tp-link'a 1043.
Nie jest to wygórowana cena, a minimum w jakie powinno się zainwestować.
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 07-12-2012, 11:54   

A co byscie powiedzieli o WR740N ?
kosztuje ok 50zl, a slyszalem ze nie jest zly.
albo WR543G ?

A i mam pytanie. Obecnie upc daje dwa publiczne adresy ip, jaka funkcje musi miec router, zebym mogl komputerom przypisac publiczne ic?
 
 
PawSie 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 172
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 07-12-2012, 17:41   

Naprawdę chcesz być tak oszczędny by później żałować?
WR740N - nie wgrasz alternatywnego oprogramowania i nie ma giga-bitowych portów.
WR543G - to już w ogóle porażka.
Dziś masz 30/3 łącze, za chwilę będziesz miał 2x tyle i w/w sprzęty sobie nie poradzą z tym.
Komu daje dwa publiczne adresy?
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 07-12-2012, 18:41   

PawSie, zalowac czego ?
PawSie napisał/a:
WR740N - nie wgrasz alternatywnego oprogramowania i nie ma giga-bitowych portów.

jak nie wgra jak wgra ? nawet posiada usb tylko trzeba wziac lutownice w dlon :)
PawSie napisał/a:
Dziś masz 30/3 łącze, za chwilę będziesz miał 2x tyle i w/w sprzęty sobie nie poradzą z tym.

Moze juz zostawmy jemu do wyboru jakie lacze chce miec ? I ile ta chwila bedzie trwac ?
patgaw,
patgaw napisał/a:
A co byscie powiedzieli o WR740N ?

Jedyny minus to to ze radio jest w liteN (150 Mb/s), ogolnie router dobry dziala bez problemow, dobrze sie sprawdza w sredniej wielkosci mieszkaniu. Jesli nie chcesz za duzo wydawac jest dobry wybor z tej polki cenowej.
_________________
 
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 07-12-2012, 19:50   

Tak Q, swietna rada, niech wezmie lutownice w dlon. Brawo. Moze ma sie jeszcze zapisac na kurs spawacza? Jesli juz ma byc koniecznie do 120 zl to moze tp-link wr842. jest podobny do wr1043 ale ma porty tylko do 100 Mb.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: