Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 11-10-2011, 08:57   

Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem wymiany routera, obecnie posiadam WRT54GS v5.1 z DD-WRT i jest ok, ale przymierzam się do łącza 120Mbit, a ten ma na wejściu tylko 100... Moje wymagania:

1x WAN 1Gbit
4x LAN 1Gbit
WLAN w standardzie N
Antena zewnętrzna odłączana
UPnP

Dobrze by było gdyby można było wgrać jakiś alternatywny soft jak DDWRT...

Dotychczas znalazłem:
    Edimax BR-6574n
    Edimax BR-6475nD - ten wydaje się ciekawy, ma 64ram, pytanie ile połączeń na raz obsługuje, mój linksys 4096.
    TP-Link TL-WR1043ND - dobre są te tplinki?
    Airlive (nie wiem co to jest) GW-300NAS
    DrayTek Vigor 2130n - lista funkcji prezentuje się imponująco, ale cena 730zł odstrasza...


Dlinka nie chcę - miałem, chłam.

A może taniej będzie kupić router bez WLAN ale z lepszym wyposażeniem i do tego dokupić AP?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-10-2011, 12:34   

spoon napisał/a:

1.TP-Link TL-WR1043ND - dobre są te tplinki?
2.A może taniej będzie kupić router bez WLAN ale z lepszym wyposażeniem i do tego dokupić AP?

Witam
1.Sam mam tego TP Linka i bardzo sobie go chwalę(wgrany Gargoyle PL!!!-czego chcieć więcej,sprzęt śmiga 24/7/31 i ZERO problemów i ma wszystko to co chcesz-wifi 300n,lan 1 Gb,odkręcane anteny)-osobiście polecam!!!.
2.Wydaje mi się że to droższe rozwiązanie(musisz kupić 2 urządzenia i to najlepiej tej samej firmy żeby potem nie było problemów konfiguracyjnych),a w tym TP Linku masz to wszystko i to w jednej obudowie!!

oto stronka z softem do TP linków GARGOYJE PL!!!
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
za pierwszym razem wgrywasz ten plik
openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
a kolejne aktualizacje to juz ten plik
openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin
Pozdrawiam
_________________
 
 
grzymek 
light master

Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 61
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 11-10-2011, 14:04   

oto stronka z softem do TP linków GARGOYJE PL!!!
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
za pierwszym razem wgrywasz ten plik
openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
a kolejne aktualizacje to juz ten plik
openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin

Witam.
Jak wgrywać to oprogramowanie?
Czy przez strone routera tak jak orginał?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-10-2011, 14:11   

grzymek napisał/a:
Witam.
Jak wgrywać to oprogramowanie?
Czy przez strone routera tak jak orginał?

Witam
Dokładnie tak przez stronę routera jak oryginał :mrgreen:
hasło do pierwszego logowania to-password i dokładnie to słowo należy wpisać,a następnie zmieniamy na to co nam pasuje.
Pozdrawiam
_________________
 
 
grzymek 
light master

Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 61
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 11-10-2011, 14:19   

Witam
Dokładnie tak przez stronę routera jak oryginał :mrgreen:
hasło do pierwszego logowania to-password i dokładnie to słowo należy wpisać,a następnie zmieniamy na to co nam pasuje.
Pozdrawiam[/quote]

Dzięki.
 
 
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 11-10-2011, 20:01   

czy ten TP-Link TL-WR1043ND to najwyższy model TP-Linka z serii SOHO czy jest jeszcze coś lepszego?

Coś jeszcze polecacie?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-10-2011, 20:15   

spoon napisał/a:
czy ten TP-Link TL-WR1043ND to najwyższy model TP-Linka z serii SOHO czy jest jeszcze coś lepszego?,Coś jeszcze polecacie?

Witam
Najwyższym modelem TP Linka jest model TL-WR2543ND(w Polsce jeszcze chyba niedostępny!!!-choć mogę sie mylić 8) ),a co możemy polecić-no cóż napisz czego oczekujesz od routera a napewno pomożemy w wyborze :mrgreen: .
Pozdrawiam
_________________
 
 
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 11-10-2011, 21:27   

Router dla mnie musi umieć obsłużyć dużo połączeń na raz :) Czyli szybki procesor i możliwie dużo pamięci. Specyfikacje fizyczne podałem parę postów wyżej. Chcę mieć już maszynę na lata, dobrą i niezawodną (żeby się nie wieszała), z alternatywnym softem zwiększającym możliwości. Dobrze by było gdybym miał w tym VPN PPTP. Myślę, że mogę wydać coś koło 400zł. Umowa kończy mi się w nowym roku dlatego już zacząłem się zastanawiać nad zmianą sprzętu ;)
 
 
mati_zlota 
Klikacz

Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 14
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 11-10-2011, 23:11   

za 400 zł to już można kupić asusa RT-N16, chyba nic porównywalnego nie ma w tej cenie
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-10-2011, 23:39   

mati_zlota napisał/a:
za 400 zł to już można kupić asusa RT-N16

Witam
Też dobry sprzęcik,no i mozna wgrać do niego Tomato.
Cytat:
chyba nic porównywalnego nie ma w tej cenie

proszę
Netgear WNR3500L(tutaj też wgrasz alternatywe),
LINKSYS E4200 Dual-Band N,a może coś z MikroTika
Pozdrawiam
_________________
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 12-10-2011, 00:13   

Gdzieś tu na forum jest inny, długi temat o routerach, podawałem kilka fajnych modeli TP-Linka i Netgeara opartych na procesorach 680MHz i 128MB RAM-u (dodatkowo radio w technologii dual-band), OpenWRT na nich śmiga dobrze i stabilnie, dodatkowego softu jest pełno, jak chcesz coś lepszego to już zostają tylko płytki routerowe typu Alix, RouterBoard, itp. W sumie nie wychodzi wcale dużo drożej, tylko trzeba dokupić osobno osprzęt, czyli radio, itp.

W sumie teraz już producent ostateczny tak naprawdę nie ma znaczenia, bo w takich routerach najczęściej i tak siedzi bardzo podobny sprzęt, a w Linksysach (Cisco) i TP-Linkach najczęściej dokładnie to samo.
 
 
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 13-10-2011, 21:08   

A powiedzcie mi co to są te TP-Linki bo to chyba dosyć młoda marka, u nas przynajmniej, wcześniej prawie nic o niej nie słyszałem. Dobry robią sprzęt? Bo ceny mają stosunkowo niskie - jak jest z jakością? Najbardziej zależy mi na tym, żeby router się nie wieszał, a jeśli już ma się powiesić to raz na rok ;-)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-10-2011, 21:29   

Witam
Nie chcę sam siebie reklamować :lol: ,ale poczytaj moje posty w tym wątku na temat sprzętu TP Linka(ktory akurat posiadam-router,switch,powerline-jestem z niego baaardzo zadowolony!!!,a opinie innych forumowiczów(pozdrawiam 8) )tylko pozytywnie potwierdzają moje słowa na temat tego sprzętu).Ja osobiście bardzo polecam ten sprzęt-dobry,rozsądna cena,wsparcie techniczne producenta(soft),gwarancja door to door,no i :mrgreen: ORYGINALNY :mrgreen: (naprawdę) chinski produkt-czego chcieć wiecej u mnie sprzęcik śmiga 24/7/31 i 0,00 zwiech czy problemów(GARGOYLE PL )
Pozdrawiam
_________________
 
 
spoon 
light master


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 54
Wysłany: 14-10-2011, 09:13   

Z tego co czytam po forach to bardzo dobrym wyborem jest Asus RT-N16, dobrze na nim śmiga DDWRT i ponoć Tomato też, procesor stockowo 533MHz (asus skręcił do 480) i 128MB RAM kusi... dodatkowo dwa porty usb, możliwość działania jako klient p2p, serwer ftp, serwer druku. Jeśli nikt nie zaproponuje mi do tego asusa alternatywy to chyba się skuszę :)
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 14-10-2011, 13:22   

spoon, taniej można kupić routery z jeszcze szybszym procesorem, ten Asus to raczej średnia oferta, chociaż nie wiem, zależy gdzie kupujesz.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: