Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 14-06-2008, 19:22   

O to ci chodzi ? http://allegro.pl/item377...pap2_3xlan.html
 
 
VAMET 
light master


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 123
Skąd: Gdynia, Poland
Wysłany: 14-06-2008, 20:14   

Witam uprzejmie

Dokładnie. Wlazłem na router brata i masz takie opcje w RT31P2 w zakładce QoS:

Cytat:
Port-based Qos Enable/Disable
LAN Port Priority Flow Control Ingress Rate Limit
Port 1 High Enable 128K,256K,512K,1M,2M,4M,8M
Port 2 High Enable 128K,256K,512K,1M,2M,4M,8M
Port 3 High Enable 128K,256K,512K,1M,2M,4M,8M


Raczej chodzi o ograniczenie pasma na danym porcie LAN, wtedy wpinasz 1 komp w port 1 ethernet, 2 komp w drugi i dajesz im 4M.

Jednak nigdy tego nie testowałem, także głowy nie daję.

EDIT

Masz tutaj zrzut (tam gdzie masz disable na Ingress Rate Limit, to do wyboru jest oprócz disable, 128K,256K,512K,1M,2M,4M,8M):



Z poważaniem
_________________
 
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 14-06-2008, 20:40   

OK wielkie dzięki za pomoc muszę sie jeszcze dowiedzieć na 100% czy da się to tak podzielić jak tak to kupuje :mrgreen:
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-06-2008, 20:44   

Rostoff, na tym oprogramowaniu przy pomocy tego rutera nie podzielisz “na pół” być może istnieje inne oprogramowanie do tego rutera które potrafi takie rzeczy ale nie znam żadnego.
  marekd@jabberpl.org
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 14-06-2008, 20:48   

Marek napisał/a:
Rostoff, na tym oprogramowaniu przy pomocy tego rutera nie podzielisz “na pół” być może istnieje inne oprogramowanie do tego rutera które potrafi takie rzeczy ale nie znam żadnego.

a jak na tym routerku podziele to znaczy po ile?
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-06-2008, 21:55   

Rostoff napisał/a:
a jak na tym routerku podziele to znaczy po ile?


Np. po 4 Mb/s.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-06-2008, 22:47   

Po pierwsze to nie ma podziało po komputerach tylko po usługach więc nawet nie podzieli po 4 na komputer.

Po drugie jak by dał każdemu 4 to w sumie wyszło by 8 a z tego co pamiętam pomysł z ruterem wziął się z tego, że bramka nie wyrabiała 10mbitów i było tylko 8...
  marekd@jabberpl.org
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 15-06-2008, 22:34   

Marek napisał/a:
Po pierwsze to nie ma podziało po komputerach tylko po usługach więc nawet nie podzieli po 4 na komputer.

Po drugie jak by dał każdemu 4 to w sumie wyszło by 8 a z tego co pamiętam pomysł z ruterem wziął się z tego, że bramka nie wyrabiała 10mbitów i było tylko 8...


W sumie pomysł wziął sie stad ze ja mieszkam na gorze brat na dole w domku jednorodzinnym i doszedłem do wniosku ze podzielę łącze na pól i podciągnę do niego a on będzie mi dawał kaski na pól abonamentu a mi i tak starczy te 5Mb ale jeżeli przy pomocy Linksys Router RT31P2 podzielił bym łącze to on dostał by te 4Mb a ja resztę :mrgreen:
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-06-2008, 09:33   

Ale tam i tak nie da się ustawić pasma dla komputera można tylko po portach albo usługach
  marekd@jabberpl.org
 
VAMET 
light master


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 123
Skąd: Gdynia, Poland
Wysłany: 16-06-2008, 11:36   

Witam uprzejmie

Hmm, jak nie można? :)
Ustawiasz ograniczenie na pierwszy port Ethernet powiedzmy 4 Mbps i więcej Ci nie powinien pozwolić, mimo iż łącze jest powiedzmy 10 Mbps.
Drugi komp podłączyć na drugi port Ethernet i zrobić powiedzmy 2 Mbps i więcej również nie powinien zużywać.

Potrzebny jest ten router, 3 kable Ethernet. Dwa wchodzą do LAN 1, LAN 2, a trzeci do WAN (łączysz go z modemem UPC). LAN 1 do pierwszego kompa, LAN 2 do drugiego. Ustawiasz na Port 1 Ethernet ograniczenie na 4 Mbps, a na Port 2 Ethernet 2 albo 4. Problem polega na tym, że nie wykorzysta się 2 Mbps przy łączu 10 Mbps, ponieważ wartości ustawienia to:
128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192.

Można pyknąć 2 na jeden komp i 8 na drugi. Albo 4 na 4 i 2 idą sobie pa pa.
Albo dwa kompy po 4 i trzeci komp 2.

To tyle teorii :) ...w praktyce nie wiem, jak to wygląda, bo nie testowałem.
Najlepiej sprawdzić u kogoś przed zakupem, niech ustawi takie parametry i podepnie dwa kompy i sprawdzi max pasmo i już.

Problem pojawi się przy Upload, bo tego nie podzieli się na dwa, będzie wspólne.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem
_________________
 
 
egefege 
plus master

Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 508
Skąd: Warszawa (Gocław-Iskra)
Wysłany: 17-06-2008, 22:38   

a sa routery ktore moga podzielic upload ?
_________________
 
 
mgregor 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 89
Wysłany: 18-06-2008, 06:36   

Sa. Np. WRT54GL z softem Tomato.
 
 
Rumcajs 
Klikacz

Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 4
Wysłany: 18-06-2008, 09:19   

Ja z kolei zastanawiam się nad zakupem routera D-Link DSL-2640B.
Czy ktoś miał z nim styczność ?

http://www.allegro.pl/ite...11g_salon_.html
 
 
zUrEk 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 31
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-03-2009, 09:53   

Witam ja również chciałbym się spytać jaki router polecacie na chello :D Od wczoraj jestem w chello a moj stary router zakonczyl dzialalnosc gospodarcza :D :D wiec cos nowego trzeba nabyc Interesuje mnie cos z Wifi. Co Polecicie ???

Pozdrawiam
 
  Nie Posiadam
 
bimber 
easy master

Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 49
Wysłany: 09-03-2009, 17:30   

zUrEk, polecam np. wrt54gl, albo cos z asusa bedzie lepszym wyborem, bo podlaczasz sobie hd zew na usb. Na obu wymienionych chodzi tomato :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: