Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer muli
Autor Wiadomość
SuchY21 
Klikacz


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 24-04-2008, 06:23   Komputer muli

Witam,
Jestem uzytkownikiem UPC sprinter mam taki problem, przy sciaganiu torrentow komputer strasznie muli tzn non stop twardy dziala wczesniej tego nie mialem ;/ jaka moze byc przyczyna. ??
 
 
SQ 
light master


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 88
Wysłany: 24-04-2008, 06:30   

pewnie dysk poszatkowany, zależy też jaki sprzęt - diagnoza zasyfienie/zaniedbanie kompa, lekarstwo czyszczenie rejestru, defragmentacja dysku z temp'ami - podstawy :)
 
 
SuchY21 
Klikacz


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 24-04-2008, 06:41   

Dysk jest w porzadku syfu za bardzo nie mam na kompie jestem swiezo po formacie a jak uruchomie bitcometa to komp muli
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-04-2008, 12:45   

Najprostsze rozwiązanie to ustawienie temu programowi bardzo niskiego priorytetu dostępu do zasobów (wysokiego nice).

Ale ktoś już ostatnio pisał o czymś podobnym dlatego może postarajmy się ustalić dokładniejsza przyczynę.

Cytat:
jaka moze byc przyczyna. ?

1 Niska wydajność dysku twardego (sprawdź czy działa DMA), jak nie to włącz, jeśli działa dysk jest w miarę nowy (tzn ma 60GB lub więcej) i mimo to "komputer muli przy ściąganiu" patrz dalej

2 Sprawdź czy dysk nie jest walnięty, weź smartctl lub jakikolwiek inny program do kontroli parametrów s.m.a.r.t. i zobacz czy nie ma reallokowanych sektorów lub innych uszkodzeń.

3 Niska wydajność systemu plików,
ciekawe jaki tam masz?, jeśli fat to on jest właśnie przyczyną zmień na coś innego, jeśli coś nowszego zrób test:

Utwórz sobie plik wypełniony zerami tak z 5GB a potem skopiuj w inne miejsce, zmierz czas, zarówno tworzenia pliku jak i kopiowania go.

Jeśli nie wiesz jak tworzy się pliki podpowiadam
Kod:
dd if=/dev/zero of=pliczek bs=1M count=5120
jeśli nie możesz czegoś takiego wykonać ściągnij sobie
ściągnij sobie i rozpakuj

Podczas tworzenia pliku dysk powinien chodzić cicho (nie powinno być słychać szarpania głowicą po talerzach), hałas przy tworzeniu pliku lub czas kopiowania powyżej 5 minut oznacza bałagan na dysku, posprzątaj, ew zmiana systemu plików na inny szybszy.

[ Dodano: 24-04-2008, 14:06 ]
Cytat:
pewnie dysk poszatkowany, zależy też jaki sprzęt - diagnoza zasyfienie/zaniedbanie kompa, lekarstwo czyszczenie rejestru, defragmentacja dysku z temp'ami - podstawy :)
Cytat:
syfu za bardzo nie mam na kompie jestem swiezo po formacie

Nie wiem dlaczego ale jak widzę coś takiego to zawsze poprawia mi się humor :)
  marekd@jabberpl.org
 
SuchY21 
Klikacz


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 24-04-2008, 13:32   

DMA jest wlaczone, system plikow to NTFS. Dysk to Maxtor 200GB nawet jak laduje sie windows to to strasznie dlugo trwa ;/
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-04-2008, 14:18   

Cytat:
nawet jak laduje sie windows to to strasznie dlugo trwa ;/
no to już jest wina windowsa

Cytat:
Dysk to Maxtor 200GB
na takim dysku stworzenie 5GB pliku (ew rozpakowanie tego do czego link dałem) powinno trwać poniżej 2 minut, ile trwa u Ciebie ? bawiłeś się już w kopiowanie ?
  marekd@jabberpl.org
 
sawanb03 
easy master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 40
Wysłany: 24-04-2008, 14:43   

Troszkę się wtrącę do tematu dysków.
Co oznacza ta funkcja
Attribute || Current || Raw || Overall
Power On Hours Count || 98 || 1962 || Normal

Czasami jak sprawdzam dysk to wyskakuje mi przy tej funkcji Błąd.
Do czego to się odnosi?
Mój dysk do WDC WD3200AAKS
 
 
SuchY21 
Klikacz


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 24-04-2008, 16:46   

Marek napisał/a:
Cytat:
nawet jak laduje sie windows to to strasznie dlugo trwa ;/
no to już jest wina windowsa

Cytat:
Dysk to Maxtor 200GB
na takim dysku stworzenie 5GB pliku (ew rozpakowanie tego do czego link dałem) powinno trwać poniżej 2 minut, ile trwa u Ciebie ? bawiłeś się już w kopiowanie ?


Wlasnie skonczylem formata zoaczymy jak teraz bedze sie sprawowac :mrgreen:
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-04-2008, 17:29   

Cytat:
Power On Hours Coun

to liczba godzin jakie przepracował dysk

rzeczy na które należy zwracać uwagę to
Kod:
Attribute                    Flag     Value Worst Threshold Raw Value
(  5)Reallocated Sector Ct   0x0033   253   253   010       0
(196)Reallocated Event Count 0x0032   253   253   000       0
(197)Current Pending Sector  0x0012   253   100   000       0
(198)Offline Uncorrectable   0x0030   253   253   000       0

Patrzy się zawsze na raw value
Jeśli dysk jest sprawny powinny być zera, jak przy Reallocated Sector Ct stoi 1 albo 2 też nie jest tak źle, ale jak ta liczba jest duża to dysk będzie wolno działał, no i świadczy ona o jakimś katakliźmie w przeszłości.
Jeśli przy Offline Uncorrectable lub Current Pending Sector jest cokolwiek większego od zera znaczy że bardzo źle z dyskiem.

inne przydatne informacje (np gdy chcemy sprawdzić czy dysk jest nowy)
Kod:
Attribute                    Flag     Value Worst Threshold Raw Value
(  4)Start Stop Count        0x0032   099   099   000       1164
(  9)Power On Hours          0x0032   100   100   000       7849
( 12)Power Cycle Count       0x0032   100   100   000       596
(194)Temperature             0x0022   130   115   000       36

Kolejno
Ilość startów i zatrzymań silnika dysku
Ilość godzin pracy (niektóre dyski podają też minuty)
Ilość włączeń i wyłączeń zasilania (gdy np chcemy sobie sprawdzić ile razy do roku włączamy komputer)
Temperatura - czy się nie grzeje za mocno (nie każdy dysk ma zamontowany termoetr)
  marekd@jabberpl.org
 
egefege 
plus master

Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 508
Skąd: Warszawa (Gocław-Iskra)
Wysłany: 08-05-2008, 20:21   

http://forum.purepc.pl/te...ewodnik/166218/
tumacie opis smarta
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-05-2008, 22:02   

Nawet całkiem przystępnie opisane, nie wiem tylko dlaczego podają liczby szesnastkowo (pewnie nie każdy potrafi sobie przeliczyć w pamięci, że C2 to 194).

Brakuje opisu parametru (198) Offline Uncorrectable

Oznacza on ilość sektorów których już nie da się nigdzie przenieść ani w inny sposób zamaskować (w praktyce dysk z czymś takim jest do wyrzucenia)

A (197)Current Pending Sector - nie jest do końca prawdziwy bo oznacza ilość już uszkodzonych sektorów ale czekających na przeniesienie (zazwyczaj przeniesienie następuje dopiero gdy chcemy coś w takim sektorze zapisać a nie natychmiast gdy pojawia sie błąd odczytu)

Programiki też jakieś dziwne mają a najprostszego smartctl nie znają
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: