Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uTorrent a Firefox i poczta
Autor Wiadomość
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 18-04-2008, 21:23   uTorrent a Firefox i poczta

Witam. Mam taki problem. Wczoraj zaktualizowałem Firefoxa do wersji 2.0.0.14 i co zauważyłem. Właczony uTorrent pobiera pliki uruchomienie przeglądarki i ładowanie stron bardzo wolne. Program do sprawdzania poczty Pop Tray w tym czasie nie jest wstanie sprawdzić poczty. Podaje komunikat: błąd połaczenia. Wyłączam uTorrenta i wszystko działa. Program sprawdza pocztę bez przeszkód strony w przeglądarce szybko się ładują. Nie sugerujcie mi tylko konfiguracji uTorrenta bo to już przerabiałem.Przy poprzedniej wersji liska takiej samej konfiguracji uTorrenta przed aktualizacją Firefoxa wszystko działało na medal.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-04-2008, 22:00   

Nic nowego.

Zmniejsz ilość połączeń w µtorreńce, ogranicz upload.

Jeśli używasz windowsa xp wyłącz ograniczenie na ilość nawiązywanych połączeń (można to zrobić programem xpantispy albo samemu w rejestrze).
  marekd@jabberpl.org
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 18-04-2008, 23:36   

Albo ustaw najwyższy priorytet dla protokołów HTTP i POP3, np. programem cFosSpeed
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 19-04-2008, 09:23   

Marek napisał/a:
Nic nowego.

Zmniejsz ilość połączeń w µtorreńce, ogranicz upload.

Jeśli używasz windowsa xp wyłącz ograniczenie na ilość nawiązywanych połączeń (można to zrobić programem xpantispy albo samemu w rejestrze).
Marku upload zmniejszałem nie pomaga a wręcz download się zmniejsza. Połączenia też zredukowałem i nic.

KeFaS to też nie pomaga.
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2008, 09:54   

jedrek napisał/a:
Połączenia też zredukowałem i nic.


Zrobiłeś odwrotnie niż mówił Marek. ;-)
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 19-04-2008, 10:32   

clarkkent napisał/a:
jedrek napisał/a:
Połączenia też zredukowałem i nic.


Zrobiłeś odwrotnie niż mówił Marek. ;-)
Marek napisał:Zmniejsz ilość połączeń w µtorreńce, ogranicz upload. Tak zrobiłem
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-04-2008, 10:37   

To zostaje jeszcze windows - jest tam ograniczenie na ilość nowo nawiązywanych połączeń na sekundę (10 sztuk domyślnie), jeśli wszystkie z nich wykorzysta µtorrent inne programy nie będą mogły się z niczym połączyć, musisz albo je wyłączyć albo zwiększyć ten limit powyżej tego co sobie ustawiłeś w µtorrencie.
  marekd@jabberpl.org
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 19-04-2008, 11:22   

Marek napisał/a:
To zostaje jeszcze windows - jest tam ograniczenie na ilość nowo nawiązywanych połączeń na sekundę (10 sztuk domyślnie), jeśli wszystkie z nich wykorzysta µtorrent inne programy nie będą mogły się z niczym połączyć, musisz albo je wyłączyć albo zwiększyć ten limit powyżej tego co sobie ustawiłeś w µtorrencie.
Mareczku ustawiłem ilość połączeń bez ograniczeń, ustawiłem w uTorrent 300 w aplikacji 500 i nic to nie daje.Przy włączonym uTorrent przeglądarki IE7 i Firefox uruchamiają się bardzo wolno
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-04-2008, 11:30   

Najpierw pisałeś o wolnym ładowaniu się stron i problemach przy połączeniu z pocztą teraz i wolnym uruchamianiu się programów.

Zmniejsz ilość pamięci przeznaczonej dla torrenta, upewnij się czy działa dma dysku, pozabijaj niepotrzebne procesy działające w tle.

Jeśli to nie pomoże masz nastepujące możliwości:
- wymienić program na mniej zasobożerny
- kupić dodatkowy dysk tylko dla torrenta
- dokupić pamięci
- wymienić system na lepiej zarządzający pamięcią i posiadający lepszy algorytm kolejkowania odwołań do dysku
  marekd@jabberpl.org
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 19-04-2008, 12:01   

Mareczku te objawy które wymieniłem jak również i ty wymieniłeś na samej górze w ostatnim poście też miały i mają miejsce. uTorrent to chyba najmniej pochłaniający pamięć program. Myślę jeszcze o Bit Torrent w wersji 6.0xxx.Dysk mam bardzo pojemny 320 GB pamięci 2048 Mb no i system XP Home. Dzięki za pomoc.
_________________
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2008, 12:12   

jedrek napisał/a:
clarkkent napisał/a:
jedrek napisał/a:
Połączenia też zredukowałem i nic.


Zrobiłeś odwrotnie niż mówił Marek. ;-)
Marek napisał:Zmniejsz ilość połączeń w µtorreńce, ogranicz upload. Tak zrobiłem


Chodziło mi o połączenia w Windowsie. ;-)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-04-2008, 13:10   

Cytat:
pamięci 2048 Mb
W takim razie to na pewno nie brak pamięci, zostaje możliwość, że nie wyrabia się z operacjami dyskowymi (sprawdziłeś czy na pewno działa DMA ?) jaka jest szybkość odczytu/zapisu na tym dysku (tak średnio), albo że przeszkadzają jakiś inne rzeczy działające w tle - skoro to windows to np jakiś program antywirusowy, powyłączaj co się tylko da i sprawdź
  marekd@jabberpl.org
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2008, 15:14   

Marek napisał/a:
W takim razie to na pewno nie brak pamięci, zostaje możliwość, że nie wyrabia się z operacjami dyskowymi (sprawdziłeś czy na pewno działa DMA ?) jaka jest szybkość odczytu/zapisu na tym dysku (tak średnio)


Czasem warto umieścić plik stronicowania, na innej partycji niż systemowa.
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 759
Skąd: Ursynów
Wysłany: 19-04-2008, 15:32   

DMA mam ustawione na uruchom jeśli dostępne wykrywaj automatycznie. Nie wiem czy o to chodzi.Jak sprawdzić szybkość odczytu i zapisu dysku. Jest to dysk Barracuda 7200 z szybkością transmisji danych z bufora 300MB/s SATA IIJak mi się uda to prześlę test

test dysku.jpg
Plik ściągnięto 436 raz(y) 151,79 KB

 
 
Henk 
Klikacz

Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 4
Wysłany: 19-04-2008, 16:52   

Burst Speed wskazuje, że nie wyjołeś zworki z dysku przed montażem, Dysk pracuje Ci teraz na Sata I a nie na Sata II tak jak powinien.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: