Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Założyć Aster czy nie?
Autor Wiadomość
Enzo 
Klikacz

Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2008, 15:26   Założyć Aster czy nie?

Witam.
Zastanawiam się nad podpisaniem umowy z Aster na internet. Trochę mnie martwi umowa na 24 miesiące. Ale w przypadku krótszej umowy cena za internet jest zaporowa. Możecie się wypowiedzieć jak się sprawuje ten dostawca? Czy zdarzają się przerwy w działaniu? Czy wieczorem odczuwa się większe obciążenie? Nie ma problemów z przenoszeniem łącza do innego lokalu?
Interesuje mnie też kwestia modemu, czy są jakieś polecane modele lub takie których lepiej nie używać?
 
 
ZzackK 
Klikacz

Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 5
Wysłany: 24-01-2008, 16:25   

Przed wakacjami podpisałem umowę i do grudnia wszystko chodziło idealnie. Niestety od ostatniego miesiąca zeszłego roku do dziś są problemy uniemożliwiające granie online.
 
 
Enzo 
Klikacz

Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2008, 18:24   

ZzackK napisał/a:
Niestety od ostatniego miesiąca zeszłego roku do dziś są problemy uniemożliwiające granie online.

O jakich problemach i grach mówisz? Możesz trochę to rozwinąć? Próbowałeś coś załatwić żeby się poprawiło?
 
 
ZzackK 
Klikacz

Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 5
Wysłany: 24-01-2008, 19:24   

Gram dużo przez kaillerę i do grudnia na jaki serwer bym się nie wepchał to grało się bardzo przyjemnie i bez lagów. Teraz popołudniu i wieczorem to ścinka co kilka sekund na każdym.
Dzwoniłem i skończyło się na tym aby sprawę opisać mailem. Opisałem i czekam .........
***/viewtopic.php?t=424
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 27-01-2008, 00:54   

Ja mam Astera i miałem takie same obawy przed założeniem, ale wszystko działa świetnie, łącze jest szybkie i nie mam z nim problemów.
W sprawie grania ON-LINE sie nie wypowiem gdyż nie gram przez internet.
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 28-01-2008, 17:39   

Internet w Aster jest ostatnio bardzo niestabilny. Raz działa modelowo, innym razem żenująco.

W tej chwili po raz kolejny (jest to moja kilkudziesiętna próba!!!) próbuję pobrać plik z Microsoftu - raptem 121MB, a prędkość ściągania mam 7-8KB/s. Podczas, gdy w pracy na łączu tp prędkość wynosiła 250KB/s, a u kolegi w UPC przed momentem prawie 750KB/s. Podobnie, od jakiegoś czasu nie da się grać w Civ4 - pingi są na poziomie 2000-3000...

Dobrze za to ostatnio chodzi dostęp do WWW. Nie narzekam. Również w godzinach wczesnoporannych osiągam pełną prędkość łącza - a zawsze ponad 1MB (wyłączając serwery Microsoftu, AOL i Apple'a, przy których prędkość ściągania - jak powyżej).

Nie narzekam na żadne resety modemu, utraty połączenia. Przy postawionym u siebie serwerku (oczywiście na własne potrzeby) można spokojnie zostawić komputer na wakacje podłączony do sieci. Jestem jedną z nielicznych osób, które nie wylatują z serwera kurnik.pl podczas przeciążenia (i podczas ważnego turnieju ;) ).


pozdr
A / LR
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 28-01-2008, 18:03   

Anno, problem z Microsoftem jest spowodowany złym działaniem kolokacji AKAMAI w zasobach ETOPA.
ASTER walczy z AKAMAI o spowodowanie aby dnsy ASTERowe wskazywały na inną kolokację, jednak jest to walka z wiatrakami. O walce z M$ nie wspomnę, bo ręce można załamać, wogóle mają to w nosie i nie dociera to do nich że abonenci ASTER mają problem z download.microsoft.com ...
Ustaw sobie w windowsie inne dnsy, np dnsy z home.pl, wówczas kolokacja AKAMAI jest wskazywana w zasobach ICM i działa to całkiem przyzwoicie.
Dodam że nie jest to problem na styku ASTER-ETOP bo połaczenie idzie przez WIXa i link nie jest w żadnym wypadku wysycony, jest na nim baaardzo dużo luzu, zresztą sam Etop przyznaje się do problemów z kolokacją w ich sieci - dodam że również ich to obchodzi tyle co ubiegłoroczny śnieg. Ogólnie mówiąc: wszędzie spychologia stosowana. Zatem narazie pozostaje użyć innych DNSów które wskazują kolokację AKAMAI gdzie indziej jak w ETOPie.
_________________
 
 
Orion 
classic master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-2008, 23:59   

Anna, wpisz ręcznie dnsy Atman http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=2679
może inny routing rozwiąże Twój problem.
_________________
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 30-01-2008, 15:45   

Ależ testowałam ich całe mnóstwo, neistety, z żadnym efektem.
Na razie czekam na jakąkolwiek odpowiedź na reklamację z Astera.

pozdr.
A / LR
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 30-01-2008, 16:09   

U mnie po zmianie dnsów download z M$ działa całkiem przyzwoicie.
_________________
 
 
Enzo 
Klikacz

Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2008, 16:31   

No i mam Astera. Zobaczymy jak to będzie. Jak narazie działa całkiem fajnie, oby się nie popsuło. :mrgreen:
 
 
Orion 
classic master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-2008, 07:13   

Enzo napisał/a:
No i mam Astera. Zobaczymy jak to będzie. Jak narazie działa całkiem fajnie, oby się nie popsuło. :mrgreen:


Może nie będzie źle, dostali nowe łącza Atman ;)

http://itbiznes.pl/art31121.html
_________________
 
 
ZzackK 
Klikacz

Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 5
Wysłany: 04-02-2008, 14:17   

Tak jak dawniej mogę znowu o 22 pyknąć spokojnie kilka meczyków.
Wszystko działa jak powinno :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: