Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello i gry online (jest źle, a nawet bardzo źle)

Czy na swoim chello masz podobny problem z grami online?
Cały czas
40%
 40%  [ 46 ]
Nigdy
33%
 33%  [ 38 ]
Zdaża się ale tylko w godzinach szczytu
25%
 25%  [ 29 ]
Głosowań: 113
Wszystkich Głosów: 113

Autor Wiadomość
Wolf1314 
Klikacz

Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 8
Wysłany: 13-01-2012, 03:56   

Komputer jest podłączony bezpośrednio do gniazdka w ścianie poprzez kabel sieciowy, więc nie ma nic pomiędzy.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2012, 04:06   

Jak do gniazdka w ścianie? Jak wygląda instalacja? Gdzie jest modem od Aster?
 
 
Wolf1314 
Klikacz

Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 8
Wysłany: 13-01-2012, 08:49   

No mowie tak jak jest, jest gniazdko w scianie, od ktorego zawsze biegl kabel sieciowy do routera, tyle ze teraz mam ten kabel bezposrednio podlaczony do komputera, z pominieciem routera. Wynajmuje mieszkanie w apartamentowcu, nic nigdy nie zmienialam, instalacja jaka byla, gdy sie wprowadzilam dwa lata temu, taka jest teraz. Nigdy nie bylo nic poza routerem i kablem ze sciany do niego :/
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 13-01-2012, 14:13   

Aster tak jak UPC jest kablówką. Internet (razem z TV) standardowo przychodzi do mieszkania w postaci koncentryka do ich modemu. W takiej konfiguracji nie jest możliwe podłączenie kabla wychodzącego "ze ściany" bezpośrednio do PC. Najprawdopodobniej macie tam jakieś łącze z Aster współdzielone w budynku. Wtedy do mieszkania trafia Ethernet, a ze ściany sterczy kabel z końcówką RJ45. Jeśli jest tak jak piszę, to zdiagnozowanie twoich problemów jest dużo trudniejsze, bo zależy od aktywności innych ludzi z twojego budynku.

Patrzę też na twoją usługę, która się nazywa TwójŚwiat. Z tego co widzę na stronie Aster to parametry tego łącza różnią się dwukrotnie pomiędzy dniem i nocą. W dzień 10Mbps, w nocy 20Mbps. Jeśli łącze macie współdzielone, to te 10Mbps jak najbardziej może wam nie wystarczać. W momencie przełączenia parametrów w nocy powinnaś nagle odczuć poprawę "bez powodu" i tak chyba jest.
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 13-01-2012, 15:46   

Z ciekawosci probowalas wejsc na strone modemu ? Zazwyczaj jest to 192.168.100.1 ale nie jestem pewiem czy napewno bo z Aster nie mialem do czynienia. Mozliwe ze jest tam gdzies wyswietlone ile urzadzen jest podpietych do tego ustrojstwa (skoro nie masz go w mieszkaniu to nigdy nie wiadomo :) )
_________________
 
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2012, 15:47   

Cztery pierwsze urządzenia po drodze o adresach zaczynających się od 192.*.*.* to najprawdopodobniej urządzenia należące do właściciela budynku. Jest to o tyle istotne, że Aster nie odpowiada za pracę urządzeń nie będących częścią ich instalacji.
 
 
Wolf1314 
Klikacz

Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 8
Wysłany: 13-01-2012, 15:47   

bulek napisał/a:
Patrzę też na twoją usługę, która się nazywa TwójŚwiat. Z tego co widzę na stronie Aster to parametry tego łącza różnią się dwukrotnie pomiędzy dniem i nocą. W dzień 10Mbps, w nocy 20Mbps. Jeśli łącze macie współdzielone, to te 10Mbps jak najbardziej może wam nie wystarczać. W momencie przełączenia parametrów w nocy powinnaś nagle odczuć poprawę "bez powodu" i tak chyba jest.

Do listopada 2011 miałam pakiet 4Mb w dzień, 8Mb w nocy - nie było żadnych problemów z grami MMO. W listopadzie zmieniłam umowę na 10Mb w dzień, 20Mb w nocy - cały listopad i cały grudzień nie było problemów. A w styczniu zaczęły się cyrki. Więc to nie prędkość, ponieważ podczas, gdy mam problemy w grach, cała reszta internetu w ogóle nie zwalnia, filmy z YT ładują się tak samo szybko, Speedtest pokazuje to samo, co zawsze, itd.

@Q:
Mogę spróbować wejść na stronę modemu, zobaczę, co i jak. Chociaż pewnie mają założone hasło, którego oczywiście na chwilę obecną nie znam...

@Susane:
Jeżeli problem tkwi gdzieś w instalacji budynku, to będę się cieszyć, że to nie wina providera, ale też byłabym bardziej zadowolona, gdyby ktokolwiek kompetentny potrafił mi to stwierdzić w momencie wizyty serwisowej w domu. A tak to błądzę po ciemku i nie wiadomo co robić :/

W dalszym ciągu czekam na jakąkolwiek odpowiedź na mojego maila lub telefon, który zgodnie z obietnicą pani z BOKu powinnam dostać dzisiaj ("do końca tygonia"). Chyba, że zamierzają do mnie dzwonić w niedzielę :P
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2012, 16:27   

Wolf1314 napisał/a:
Jeżeli problem tkwi gdzieś w instalacji budynku, to będę się cieszyć, że to nie wina providera, ale też byłabym bardziej zadowolona, gdyby ktokolwiek kompetentny potrafił mi to stwierdzić w momencie wizyty serwisowej w domu.
Da się ustalić więcej, ale wymaga to bardziej specjalistycznych testów np, programem lft (jest tylko pod linuxa). Lft potrafi pokazać opóźnienia na każdym urządzeniu po drodze, nawet jeśli dany host ma wyłączone odpowiedzi na ping. Taki test będzie bardziej adekwatny, zwłaszcza, że można testować po protokołach tcp i udp, z których korzystają gry, a nie tylko pingować jak robią to mniej zaawansowane narzędzia. Dzięki temu można się dowiedzieć, w którym konkretnie miejscu sieć szwankuje. Podejrzewam, że u Ciebie jest problem na urządzeniach należących do właściciela budynku. Wskazują na to logi jakie zamieściłaś wcześniej. Warto to jednak jeszcze sprawdzić za pomocą lft.

[ Dodano: 13-01-2012, 16:32 ]
Wolf1314 napisał/a:
Mogę spróbować wejść na stronę modemu, zobaczę, co i jak. Chociaż pewnie mają założone hasło, którego oczywiście na chwilę obecną nie znam...
Zrób screen ekranu ze stroną modemu. Może uda się podejrzeć parametry pracy.
 
 
Zgred2 
Klikacz

Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 2
Wysłany: 13-01-2012, 16:55   

Susane napisał/a:
Jeżeli problem tkwi gdzieś w instalacji budynku, to będę się cieszyć, że to nie wina providera, ale też byłabym bardziej zadowolona, gdyby ktokolwiek kompetentny potrafił mi to stwierdzić w momencie wizyty serwisowej w domu. Da się ustalić więcej, ale wymaga to bardziej specjalistycznych testów np, programem lft (jest tylko pod linuxa). Lft potrafi pokazać opóźnienia na każdym urządzeniu po drodze, nawet jeśli dany host ma wyłączone odpowiedzi na ping. Taki test będzie bardziej adekwatny, zwłaszcza, że można testować po protokołach tcp i udp, z których korzystają gry, a nie tylko pingować jak robią to mniej zaawansowane narzędzia. Dzięki temu można się dowiedzieć, w którym konkretnie miejscu sieć szwankuje. Podejrzewam, że u Ciebie jest problem na urządzeniach należących do właściciela budynku. Wskazują na to logi jakie zamieściłaś wcześniej. Warto to jednak jeszcze sprawdzić za pomocą lft.


Jeśli gubią się pakiety w sieci lokalnej budynku, to najprawdopodobniej gubiły się też przed 2 stycznia, około 22 grudnia internet pracował bez zarzutu (jeśli dobrze pamiętam to Wolf1314 nie była w Krakowie 22.12-2/3.01). Wydaję się to być za dużym zbiegiem okoliczności, żeby nagle po nowym roku się sieć spieprzyła. Jednak to też z Wolf zauważyliśmy patrząc na logi i jeśli rzeczywiście sieć lokalna szwankuje, to dobrze by było jakbyśmy otrzymali jakąś informację wpierw od UPC/Astera że z ich strony jest wszystko w porządku, wtedy byśmy się skontaktowali z osobą odpowiedzialną za sieć w budynku, na razie jednak nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi na e-mail, ani odpowiedzi telefonicznej czy u nich jest dobrze czy nie. Dodatkowo, prawdopodobnie 90% polskich internautów nigdy nie miało linuxa na komputerze (wiem że Wolf1314 nie miała) i oczekiwanie od nich że będą teraz kombinować żeby się nauczyć jak zrobić dual-boota, a potem użyć LFT do sprawdzenia łącza jest drobną przesadą. Brzmi to jak coś co powinien technik przyjść i zrobić, a potem stwierdzić że jest wszystko w porządku i najwyżej wziąć kasę za niepotrzebne zawracanie mu gitary.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2012, 17:17   

Nie rozumiem jakiego rodzaju pomocy oczekujecie na forum? Zamiast snuć domysły można przecież dokładnie ustalić, gdzie konkretnie leży problem i zwrócić się do osoby odpowiedzialnej za jego usunięcie. Nieważne, czy to dostawca, czy administrator budynku. Niestety nie znam odpowiednika lft pod Windows, ale służę pomocą, jeśli zdecydujecie się wykonać stosowne testy spod linuxa. Samo korzystanie z programu jest bardzo proste, trzeba tylko wiedzieć co chce się sprawdzić. Wystarczy do tego dowolna wersja livecd, nie trzeba instalować systemu na dysku. Dystrybucja Backtrack ma wbudowane narzędzia do diagnostyki sieci, można ją uruchomić z CD/DVD/USB lub na wirtualnej maszynie: http://www.backtrack-linux.org/
 
 
TePeO 
UPC Polska


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 836
Wysłany: 13-01-2012, 22:22   

Wolf1314,

Wyslij do mnie na priv-a Twój numer identyfikacyjny klienta.
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-09-2012, 13:55   

Tak wtrącę że na steamie też się gra bez problemu i gry się sciągaja pełnym łaczem :mrgreen:
 
 
krimxz 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2016
Posty: 1
Wysłany: 09-09-2016, 11:17   

Tak z innej beczki co do gier online, graliście w dzieciństwie w gry na stronie cartoon network? ^^
 
 
Seavolv 
classic master

Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 183
Skąd: Kraków
Wysłany: 09-09-2016, 13:43   

W "dzieciństwie" nie było Cartoon Network :D Może kanałów w telewizorze było dużo, ale programy tylko dwa :D Jedynka i dwójka :P
Pierwszym komputerem na jakim grałem było Atari a gra chyba "Rive Ride" sam zaczynałem od C64 + magnetofon :D
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: