Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello i gry online (jest źle, a nawet bardzo źle)

Czy na swoim chello masz podobny problem z grami online?
Cały czas
40%
 40%  [ 46 ]
Nigdy
33%
 33%  [ 38 ]
Zdaża się ale tylko w godzinach szczytu
25%
 25%  [ 29 ]
Głosowań: 113
Wszystkich Głosów: 113

Autor Wiadomość
GrafZero 
Klikacz

Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 9
Wysłany: 09-01-2008, 22:01   chello i gry online (jest źle, a nawet bardzo źle)

Witam,

Czytałem już kilka postów na tym forum odnośnie gier online. Nie tylko zresztą na tym forum, bo równierz na innych forach np. na zagranicznych forach oficjalnych gier takich jak: Quake Wars, EVE online i innych. Mam dokładnie to samo czyli:

połączyć z grą się nie da, lub da się, ale po kilku minutach połączenie jest tracone i gra wywala mnie do menu.

"Connection lost"
"connection lost to online services"
ect.

Dzieje się tak i w przypadku EVE online i ET:QW (bo w nie gram akurat) ale podejrzewam że w innych grach jest podobnie.

Na początku winiłem grę, lub jej twórców, teraz sam już nie wiem, ale mogę opisać co robiłem i co nie dało rezultatów :D

Problem pojawił się jakoś od 20-25 listopada 2007, bo wcześniej w te gry dało się grać, nie było takich cyrków - dlatego trudno mi było uwierzyć że to wina chello

WinMTR oraz PingPlotter
Zrobiłem testy oboma programami do serwerów gier, do dowolnych serwerów zagranicznych (CNN, BBC, MTV ect.) Nie znam się na sieciach zbytnio, dlatego
uznałem, że jeśli router UPC (pierwszy na liscie IP poza tymi "wyłączonymi") traci ok. 80% pakietów, a kilka następnych po 10-20% to wina stoii po stronie UPC.

telefon do UPC
Powiedziałem Panu co jest grane, on oczywiście kulturalnie się przęjął, podał mi adres (hehe podał) do serwis@chello.pl oraz życzył powodzenia.

e-mail do serwis@chello.pl
Napisałem im co jest grane, że różne "aplikacje i gry" online zrywają mi połączenie, że oto są logi z WinMTR i Ping Plotter i co oni z tym zrobią, że inni użytkownicy UPC też nie mogą grać w gry, od kiedy pojawił się problem, ect. Po kilka dniach dostałem maila, że problem jest analizowany i że "prosze czekać".. po tygodniu napisałem kolejny mail, że probelm istanieje nadal, przesłałem kolejne logi. Otzrymałem taką odpowiedź:

Szanowny Panie,

Pana zgłoszenie zostało już przekazane do działu monitoringu sieci i opatrzone numerem X. Skontaktujemy się z Panem niezwłocznie po zakończeniu działań związanych z jego analizowaniem.

Straty pakietów, widoczne podczas testów wykonywanych programem WinMTR czy ping plotter, na routerach naszej sieci to zamierzone działanie wynikające z faktu, iż chcemy uniemożliwić zalewanie naszych urządzeń ruchem ICMP. Jest to powszechnie stosowana praktyka. Jeśli wykona Pan test zwykłym poleceniem ping (przykładowo ping –t 213.46.178.9) do serwera 213.46.178.9 będzie Pan mógł stwierdzić, że normalny ruch ICMP przechodzi przez problemów.

Pomyślełem że może faktycznie, ja się przecież na tym nie znam, ale w gry i tak grać nie mogę i tak. Od okresy kiedy grać mogłem do momentu pojawienia się problemów nie instalowałem żadnych programów, nie zmieniałem nic w systemie, ani nie mam wcale firewalla. Mam modem podłączony do sieciówki. i tyle.

Pan od wymiany modemów
Dziś był u mnie pan od wymiany modemów na nowe (podobno lepsze) ale jego wizyta nie była spowodowana moimi mailami ani telefonem. Zwykłą rutynowa wymiana okresowa. Nie omieszkałem mu wspomnieć o problemie z grami online, powiedziałem również, że mam nadzieję że jest serwisantem dobrej nowiny, i że może po wymianie modemu coś się ruszy i gry zaczną działać normalnie. Wymieniłem mu gry w które gram, a on na to ,że przed chwilą był u kogoś z bloku ulice dalej kto gra w EVE online na chello, i że nie ma żadnych problemów. Wierzyć, nie wierzyć, w sumie Pan nie wyglądał na specjalistę sieciowego, ani tez na znawce gier, ale wydawało się że faktycznie skojarzył tytuł i problem.

nowy modem
Nowy modem oczywiście nic nie dał, z EVE wywala mnie tuż po zalogowaniu, w ET:QW mogę pograć ok. 3 min, zanim mnie nie wywali.
chello serwis nadal nie odpisuje nic więcej, tracę cierpliwość, kończy mi się tlen.


P.S. Z tego co wiem, gracze z innych krajów mają podobne problemy. Zwłaszcza użytkownicy Tiscali w UK, oraz sieci spod znaku UPC w innych krajach. Może to wszystko przez Tiscali od którego (może, bo to tylko przypuszczenie) upc wydzierżawia/wykupuje łącza. Nie wiem, bo jak już mówiłem - nie znam się.
[/b]
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-01-2008, 00:06   

Ja gram w MU Lineage 2 Cabal Online i Myth of War i nie mam żadnych problemów....
 
 
sebeks 
Klikacz

Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 16
Skąd: Lubin
Wysłany: 12-01-2008, 17:16   

Ja gram w mohaa, cs 1.6 , css, ET, Quake 3 Arena. Wszędzie są lagi od 12 do 24 w nocy.
 
 
 
patgaw 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 272
Skąd: WWA
Wysłany: 12-01-2008, 18:36   

hmm ja mieszkam w warszawie i jestem bardzo zadowlony z dzialania chello w grach (i nie tylko)
 
 
TheMichal 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lis 2006
Posty: 141
Wysłany: 12-01-2008, 20:06   

U mnie pingi idealne (w Europie po 35-45ms) i lossów praktycznie nie ma...
 
 
maniak 
Klikacz

Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 11
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13-01-2008, 22:00   

ja nie mam zadnych problemow z pingami 20-50 wszystko plynnie zero lossow. Generalnie jestem zadowolony z lacza
pozdrawiam
 
 
Koniq 
easy master

Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 32
Wysłany: 21-01-2008, 19:44   

A mnie bardzo boli parę spraw od około 19 mam lossy na polskich serverach...a dalej mam od ponad 3 miesięcy coś jak by skok pingu czyli lag wiecie gram gram z parę h a tu nagle 3k pingu przez 5-7s mieszkam we Wrocławiu jak by co może ktoś też ma problem skok pingu :roll: pozdrawiam aha gram w cs 1.6 ogólnie i bardzo żadko w tibie:/

tutaj fotka tak mam na co dzień
[img=http://img255.images...pingdo8.th.jpg]
 
 
Bodziu 
easy master

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 39
Wysłany: 10-02-2008, 19:25   

Ja gram w Eve online takze i rowniez mam problemy z rozlaczaniem z serverem.
Upc odpowiedzialo tylko, ze zna problem i ze sprawa jest na wyzszym szczeblu, ale terminu rozwiazania problemu nie podadza bo sami nie wiedza.
Ja bede sie przesiadal niestety na tpsa z powrotem bo tam eve smiga mi w pracy bez problemow.
Smutna rzeczywistosc pojedynczego uzytkownika wielkiej korporacji. Btw na forum eve online sa watki na temat rozlaczania sie z eve i mozna tam znalezc wielu uzytkownikow chello z calej europy, ktorzy zostali dotknieci naszym problemem.
 
 
Grzmiący 
Klikacz

Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3
Wysłany: 12-03-2008, 23:44   

*Bump*
Problem ciągle aktualny. Wprawdzie naprawili połączenie z serwerami Eve , jednak nie sposób grać w cokolwiek innego. DC DC DC packet lost packet lost packet lost. Krew mnie już zalewa.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-03-2008, 23:53   

Grzmiący, a jakie konkretnie inne cokolwiek masz namyśli ?

Bo na przykład EL mi działa, grałem dzisiaj chyba ze 4 godziny (zresztą w tym roku wcale nie miałem z nim jeszcze problemów).
  marekd@jabberpl.org
 
gabrynio 
light master

Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 133
Wysłany: 17-03-2008, 11:51   

Mam podobny problem z Enemy Territory: Quake Wars. Rozlacza mnie po kilku minutach gry z komunikatem 'Utracono polaczenie sieciowe', problem moze tkwic w punkbusterze lub serwerach ze statystykami. Znalazlem w sieci kilka rozwiazan ale zadne nie pomagaja, daje linki do poczytania:

http://community.enemyter...hlight=Proxycap
http://quakewars.pl/forum/viewtopic.php?p=15167
http://quakewars.pl/forum/viewtopic.php?t=1261

Myslalem na poczatku ze to moze byc moja wina ale nie, jest to wina uslugodawcy. Gram jeszcze w Counter Strike Source ale tutaj juz nie wystepuja zadne problemy.

Jakby bylo juz cos wiadomo na ten temat to prosze dac znac. Pozdrawiam! Wyslalbym mail do UPC ale znajac zycie kaza mi testy przeprowadzac i wmawiac mi ze problem lezy po mojej stronie. Nie mam ochoty rozmawiac z tymi glabami ktorzy nie maja o niczym pojecia.

Dodam ze przekierowanie portow tez nic nie pomaga.
_________________
 
 
 
Beereq 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 60
Wysłany: 20-03-2008, 18:51   

Ja gram w Enemy Territory (nie quake wars) na serwerze g5.upc.pl i mam raz na jakieś 15-20minut 3-4 sekundowego mega laga (na oko ping ze 4000), ale ogólnie jest ok. Pingi są dobre (poniżej 45ms, są serwery do których mam np. 8-10ms), tylko że strasznie wkurza jak się idzie z smg na 3 naraz i masz laga... po 4 sekundach się okazuje, że Cię zarżneli nożem od tyłu :( Generalnie nie jest źle. W godzinach szczytu spada jedynie max prędkość w obie strony (o jakieś 7-8%), ping rośnie max o 4-5ms...
 
 
Matello 
Klikacz

Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 06-04-2008, 14:27   

Ja tego problemu nie mam ale mam inny : http://forum.mediaswiat.p...p?p=43221#43221
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-04-2008, 16:00   

Matello, nie powtarzaj ciągle tego samego w różnych tematach.
 
 
Sidian 
Klikacz

Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-04-2008, 12:28   

Coz... U mnie sytuacja wyglada w ten sposob:

Lineage II: Bez zarzutow.
WoW: Bez zarzutow (ja nie gram, ale kumpel sie u mnie lognal i pogral troche, zeby obczaic).
Warhammer Online: No, powiedzmy bez zarzutow.
Eve Online: Nie mam do czego miec zarzutow, bo niczego nie ma. Era Kononowicza. Dzisiaj rano poswiecilem 25 minut, zeby sprobowac sie zalogowac (raz udalo mi sie dojsc do ekranu gry, ale sekunde pozniej dostalem DC), po czym wrocilem na stary, dobry tunel przez task. I, o dziwo, dziala bez zarzutow :P .

Pozdrawiam,
Sidian
_________________
 
 
  thanatos@force-crusaders.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: