Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ASTER - CZY WARTO???
Autor Wiadomość
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 15-10-2007, 20:33   ASTER - CZY WARTO???

Witajcie,

Jestem obecnie "szczęśliwym" posiadaczem chello Light, ale ponieważ potraktowano mnie nie fair ( moim zdaniem ) pomyślałem że przejdę do Astera.
Niestety sporo osób mających Astera twierdzi że nie warto bo łącze działa fatalnie, więc napiszcie mi jak to naprawdę jest.

TYLKO SZCZERZE BEZ UPRAWIANIA REKLAMY!!

Astral699 napisał/a:
Ja korzystam od 6 lat z ich usług zarówno Tv jak internet.
Zawsze było malina, ale od 2007 jest bardzo zle z jakoscia ich uslug dostepu do internetu.
Po ostatnim przyspieszeniu 12 wrzesnia jeszcze bardzije sie pogorszylo.
Na papierku jest szybciej, w rzeczywistosci wolniej niz przed zmianami.
Od 3.5 tygodnia czekam na naprawe łącza. Wszystko póki co otrzymuje to sprzeczne informacje, i zbywanie...
Także z mojego punktu widzenia, aster = NIE!
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 15-10-2007, 21:21   

Z chello plus (6Mbps/512kbps) zmiotło mnie na Aster Twój Świat (6Mbps/512kbps). Niestety, w nowym miejscu zamieszkania nie ma okablowania UPC.

Powiem niestety, ponieważ tu, gdzie mieszkam, Aster działa kiepsko. Mam mu do zarzucenia bardzo wiele, zwłaszcza, że ostatni okres w UPC to okres wyraźnego wzrostu jakości i poprawy niedoróbek.

Co do Astera, to mam uwagi:
    - skaczące pingi
    - fatalna jakość połączeń z zagranicą
    - youtube działa tragicznie
    - do prędkości maksymalnej nie da się dobić (powinnam mieć 6Mbit/s w dzień, 10MBit/s w nocy - a nie miałam jeszcze 6Mbit/s)
    - drogo
    - upload do bani (a dokupienie kosztuje majątek)
    - dość dobra jest za to jakość połączeń z serwerami w Polsce
    - słynna "Wilga" jest pełna niedoróbek
    - brak powiadomień o planowanych "pracach modernizacyjnych" ("planowanych awariach" ;) )

Możnaby jeszcze długo wyliczać - ze 3 lata temu zazdrościłam wszystkim znajomym, że mają Aster - wtedy to było "coś". UPC i ichniejsze chello to była tylko tania atrapa dobrych usług (limity, awarie). Obawiam się, że relacje się zmieniły, a Aster zaczyna być co raz bardziej w tyle za UPC.


pozdr.
LR
 
 
mortex 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 332
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-10-2007, 22:16   

Anna napisał/a:

Co do Astera, to mam uwagi:
    - skaczące pingi
    - fatalna jakość połączeń z zagranicą
    - youtube działa tragicznie
    - do prędkości maksymalnej nie da się dobić (powinnam mieć 6Mbit/s w dzień, 10MBit/s w nocy - a nie miałam jeszcze 6Mbit/s)
    - drogo
    - upload do bani (a dokupienie kosztuje majątek)
    - dość dobra jest za to jakość połączeń z serwerami w Polsce
    - słynna "Wilga" jest pełna niedoróbek
    - brak powiadomień o planowanych "pracach modernizacyjnych" ("planowanych awariach" ;) )




No to tak jak teraz z chello. 3 miesiące na przełomie 2006/07 i teraz znów cyrk na kółkach. Wychodzi na to, że lepiej skonstruować mały "trzepak" z CIR'em i bezpośrednim stykiem do ATMAN'a. :lol:
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 16-10-2007, 06:58   

Cytat:
No to tak jak teraz z chello. 3 miesiące na przełomie 2006/07 i teraz znów cyrk na kółkach. Wychodzi na to, że lepiej skonstruować mały "trzepak" z CIR'em i bezpośrednim stykiem do ATMAN'a. :lol:


Można prosić PO POLSKU ;)

Poza tym ideą mojego postu było aby uniknąć przekomarzania się że UPC jest lepszy czy gorszy tylko prosiłem was o opinie na temat ASTER'a

:roll:

ANNA - Dziękuję, o to mi właśnie chodziło...
 
 
mortex 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 332
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-10-2007, 13:54   

dziabaq napisał/a:
.... aby uniknąć przekomarzania się że UPC jest lepszy czy gorszy tylko prosiłem was o opinie na temat ASTER'a
..


Może to nie było przekomarzanie, tylko mała dygresja. Było to OT, więc sorki.
 
 
Seebrof 
easy master

Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 49
Wysłany: 17-10-2007, 16:02   

Z konieczności zmieniłem upc na aster i po kilku dniach użytkowania mogę stwierdzić, że net jest solidny. Dużo rzadziej dochodzi do resetów modemu. Nie ma problemu z torrentem, pingi przy przeglądaniu stron podobne do upc.
Generalnie moje odczucia są porównywalne do tych z upc, aczkolwiek jeżeli chodzi o upload to upc jest bezkonkurencyjne.
 
 
Neron 
light master

Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 55
Wysłany: 17-10-2007, 17:17   

Zobaczymy jak szybko dostaniesz ostrzeżenie za ściąganie torrentem.
A net w Aster nie jest taki super, szczególnie w godzinach wieczornych.

Pozdrawiam
_________________
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 17-10-2007, 18:29   

Neron napisał/a:
Zobaczymy jak szybko dostaniesz ostrzeżenie za ściąganie torrentem.
A net w Aster nie jest taki super, szczególnie w godzinach wieczornych.

Pozdrawiam


CO? Przysyłają ostrzeżenia gdy się zciąga coś z torrenta?? :shock:
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 17-10-2007, 18:54   

Jeśli ktoś korzysta z ogólnie dostępnych trackerów to zdarza się.
_________________
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 17-10-2007, 19:38   

Neron napisał/a:
A net w Aster nie jest taki super, szczególnie w godzinach wieczornych.
Dokładnie - w tej chwili mam pingi trzycyfrowe i dobicie się do jakiejkolwiek strony chodzi słabo.

Co do torrentów - korzystam zarówno z ogólniedostępnych serwerów, jak i tych bardziej "zamkniętych" - nie dostałam jeszcze ostrzeżenia - może dlatego, że ściągam relatywnie mało (1-2 GB w miesiącu). Faktem jest, że w UPC torrenty chodziły o niebo lepiej (rozpędzały się do 720Kbps) - w Asterze rzadko osiągam 300 Kbps :( .

Resety modemu - do tej pory (od kwietnia) zdarzyły mi się raz czy dwa. Uczciwie powiem, że w UPC pewnie miałabym pięć czy sześć - ale nie były one dla mnie nigdy szczególnie upierdliwe (IP zostawało to samo).

Optymistycznie patrząc na świat - ufam, że Aster załapie, w czym jest gorszy od konkurencji, poprawi, co ma do poprawienia, a będzie lepiej. I mam nadzieję, że strona KOMUNIKATY będzie bardziej rzetelnie informowała o możliwych awariach i trudnościach (bo na nntp nie ma co liczyć).


pozdr.
LR
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 17-10-2007, 19:41   

Anna napisał/a:
Dokładnie - w tej chwili mam pingi trzycyfrowe i dobicie się do jakiejkolwiek strony chodzi słabo.

Podaj proszę przykład dokąd masz takie duże pingi?
_________________
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 17-10-2007, 19:56   

kvs napisał/a:
Podaj proszę przykład dokąd masz takie duże pingi?

Na pewno za granicę (co, uczciwie przyznaję, niekoniecznie może być wina Astera). Do tego na MediaŚwiat też nie jest najłatwiej się dostać :)

Kod:

C:\Users\Anna>ping osnews.com

Badanie osnews.com [67.18.254.190] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 67.18.254.190: bajtów=32 czas=188ms TTL=53
Odpowiedź z 67.18.254.190: bajtów=32 czas=168ms TTL=53
Odpowiedź z 67.18.254.190: bajtów=32 czas=181ms TTL=53
Odpowiedź z 67.18.254.190: bajtów=32 czas=178ms TTL=53

Statystyka badania ping dla 67.18.254.190:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 168 ms, Maksimum = 188 ms, Czas średni = 178 ms

C:\Users\Anna>ping msdn.microsoft.com

Badanie msdn.microsoft.akadns.net [207.46.196.115] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 207.46.196.115: bajtów=32 czas=211ms TTL=52
Odpowiedź z 207.46.196.115: bajtów=32 czas=219ms TTL=116
Odpowiedź z 207.46.196.115: bajtów=32 czas=218ms TTL=52
Odpowiedź z 207.46.196.115: bajtów=32 czas=227ms TTL=52

Statystyka badania ping dla 207.46.196.115:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 211 ms, Maksimum = 227 ms, Czas średni = 218 ms

C:\Users\Anna>ping mu-online.com

Badanie mu-online.com [64.74.96.241] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 64.74.96.241: bajtów=32 czas=141ms TTL=243
Odpowiedź z 64.74.96.241: bajtów=32 czas=146ms TTL=243
Odpowiedź z 64.74.96.241: bajtów=32 czas=137ms TTL=243
Odpowiedź z 64.74.96.241: bajtów=32 czas=137ms TTL=243

Statystyka badania ping dla 64.74.96.241:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 137 ms, Maksimum = 146 ms, Czas średni = 140 ms

C:\Users\Anna>ping mediaswiat.info

Badanie mediaswiat.info [84.10.82.159] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 84.10.82.159: bajtów=32 czas=49ms TTL=56
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 84.10.82.159: bajtów=32 czas=19ms TTL=56
Odpowiedź z 84.10.82.159: bajtów=32 czas=17ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 84.10.82.159:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 17 ms, Maksimum = 49 ms, Czas średni = 28 ms



pozdr.
LR
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 17-10-2007, 20:12   

OK.

Z czystej ciekawości proszę niech ktoś kto ma UPC wykona badanie pingów do tych hostów:
67.18.254.190
207.46.196.115
64.74.96.241

ostatniego nie ma sensu porównywać bo jest w sieci chello więc logiczne że wynik będzie lepszy.

Dla porównania podaję pingi z TPSA:
67.18.254.190 - 160ms
207.46.196.115 - 200ms
64.74.96.241 - 150ms
jak widać są zbliżone
_________________
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 17-10-2007, 21:20   

Ping do 67.18.254.190 - średnio 150ms ( badane o 22:00 )
do 207.46.196.115 - średnio 200ms
do 64.74.96.241 - średnio 127ms

pozdr
Dziabaq
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 17-10-2007, 21:28   

Jak widać są również trzycyfrowe. Owszem są lepsze trochę jak w ASTER ale różnica nie jest kolosalna. Ciężko spodziewać się pingów 2 cyfrowych do serwerów w USA.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: