Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello i linux
Autor Wiadomość
pikpus 
Klikacz

Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 4
Wysłany: 22-03-2005, 11:38   chello i linux

Drodzy uzytkownicy chello
Zastanawiam sie nad kupnem uslugi chello

czy jest mozliwe zainstalowanie chello pod linux'em.
jesli sa z tym jakies problemy, to jakie

pozdrawiam serdecznie
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2005, 13:11   

Problemy są z USB w niektórych modelach modemów i dystrybucjach ale jak póścisz przez sieciówke to ani pod Window$ ani Linuxem problemu nie bedzie (testowane osobiście na karcie sieciowej via i dystrybucjach Knoppix, Debian , Aurox , LiveCD)
 
 
pikpus 
Klikacz

Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 4
Wysłany: 22-03-2005, 14:35   

Hmm, ale zeby puscic to przez karte sieciowa musze, musze dostac od chello ethernet ( jakis 10base T ) a nie modem z wyjsciem do USB, czy mam racje ?
jesli tak, to juz w momencie instalacji musze powiedziec, ze chce miec wyjscie na 10 base T

chyba ze masz na mysli router z ADSLem jako wejscie i ethernet jako wyjscie, ale wowczas kto placi za router :)

pozsrawiam serdecznie
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2005, 14:53   

Od chello dostajesz modem kablowy z wyjsciami usb i eth i mozesz podlaczyc albo usb albo eth jak masz w kompie sieciowke , pamietaj ze w innych odcjach jak plus mozesz podlaczyc tylko jeden komputer
 
 
pikpus 
Klikacz

Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 4
Wysłany: 22-03-2005, 15:36   

zrozumialem

piszesz, ze moge podlaczyc tylko jeden komputer w opcji innej niz plus. czy jest to regulowane umowa ?

pozdrawiam
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2005, 16:46   

zalacznikiem
http://pomoc.upc.com.pl/n..._techniczne.pdf
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 22-03-2005, 19:37   Re: chello i linux

pikpus napisał/a:
czy jest mozliwe zainstalowanie chello pod linux'em.
jesli sa z tym jakies problemy, to jakie

Oczywiście że są problemy! Jak trafisz na głupich techników, to na bank ci nie zainstalują, bo nie będą umieli.


LR
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1531
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 24-03-2005, 21:43   

MrY napisał/a:
Problemy są z USB w niektórych modelach modemów i dystrybucjach ale jak póścisz przez sieciówke to ani pod Window$ ani Linuxem problemu nie bedzie (testowane osobiście na karcie sieciowej via i dystrybucjach Knoppix, Debian , Aurox , LiveCD)


kto to mądry instaluje modem przez USB? Sieciówka kosztuje koło 30 zł i jest to dużo stabilniejsze połączenie jak USB.
_________________
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-03-2005, 23:06   

kvs: znam takich osobiście , a technicy to polecają (u mnie mieli wybór sieciówka czy USB technik wybral USB) zmienilem po dwóch dniach.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-03-2005, 23:21   

kvs napisał/a:
Sieciówka kosztuje koło 30 zł
bez przesady nie potrzeba zaraz sieciówki za 30zł taka za 15 w zupełności wystarczy, a jak szkoda tych 15zł to nawet może być i strasznie stara mocno używana 10Mbitowa karda ze złomu taka jak realtek którego mam już od 2 lat którego dostałem kiedyś w zamian za wyeksploatowaną 3 przyciskową myszkę szeregową. Jeśli ktoś ma jeszcze złacze isa to może dostać kartę nawet całkiem za darmo.
Większość modemów da się podłączuć przez usb pod linuksem (słyszałem, że nie ma sterownika do arrisa cm450, do pozostałych które dają w chello chyba są ale nie sprawdzałem wszystkich, w niektórych dystrybucjach są nawet już gotowe te sterowniki aby działalo wystarczy zładować moduł) ale naprawdę dziwię się tym co podłaczają modemy przez usb, niewygodnie to, obciąża procesor, bywa zawodne w ogóle to strasznie nienaturalne puszczać sieć po kablu usb, do sieci jak sama nazwa wskazuje służy karta sieciowa. Mając kartę sieciową w wielu dystrybucjach nie trzeba robić już kompletnie nic podłączamy kabelek włączamy komputer i mamy internet.

[ Dodano: 24-03-2005, 23:25:19 ]
MrY napisał/a:
a technicy to polecają

U mnie polecali kartę sieciową.
  marekd@jabberpl.org
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1531
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 24-03-2005, 23:55   

MrY napisał/a:
kvs: znam takich osobiście , a technicy to polecają (u mnie mieli wybór sieciówka czy USB technik wybral USB) zmienilem po dwóch dniach.


Przez USB to wpina kabelek w port i podstawia sterowniki, nie musi rozbierać kompa kompinować do którego slotu włożyć... może się przytrafić konflikt sprzętowy (rzadko bo rzadko ale się zdarza) i monter może na tym stracić sporo czasu w którym może jechać obtańcować drugi montaż ;] Myślę że raczej idą na łatwiznę...
_________________
 
 
LoHinVar 
light master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Mar 2005
Posty: 108
Skąd: Warszawa-Piaseczno
Wysłany: 24-03-2005, 23:57   

Technicy polecają USB, a w swoich domach wszystko im smiga na 10/100.
Po co polecac klientowi karte sieciowa? Dodatkowy koszt (po co tlumaczyc klientowi jakie sa korzysci, jeszcze sobie szarak pomysli ze chca go naciagnac bo mu probuje sprzeda karte sieciowa ktora nie jest mu potrzebna zeby dzialalo). A dodatkowo instalacja karty sieciowej? Rozkrecac kompa obcego? Babrac sie w kabelkach, jeszcze cos mozna popsuc, jak sie o cos zachaczy albo komputer bedzie mial jakas nieprzewidziana architekture. A instalacja pod USB? Za friko, wtyka wtyczke, instaluje sie sterownik, wszystko smiga, wszyscy sa zadowoleni.
Trudno sie wiec dziwic ze polecaja USB.
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-03-2005, 11:42   

LoHinVar napisał/a:
Dodatkowy koszt (po co tlumaczyc klientowi jakie sa korzysci,

jak ktoś nie posiada karty sieciowej to jeszcze rozumiem ale co z przypadkami gdy ktoś już kartę posiada.

kvs napisał/a:
Przez USB to wpina kabelek w port i podstawia sterowniki, nie musi rozbierać kompa kompinować do którego slotu włożyć... może się


Oni nic się do komputera nie dotykają, każą wszystko samemu sobie podłączyć, jedyna ich rola to wyjęcie modemu z pudełka i potem gdy już się wszystko zrobi sammemu to proszą o uruchomienie przeglądarki aby sobie mogli wejść na swoją stronkę i zarejestrować co trzeba (u osób które kabli nie posiadają kładą jeszcze kable). Gdy próbowałem się czegoś od tych monterów podczas instalacji dowiedzieć od razu przyznali się, że o komputerach czy sieciach nie mają zielonego pojęcia oni są tylko od wiercenia dziur i ciągnięcia kabli.

LoHinVar napisał/a:
Babrac sie w kabelkach,

napewno łatwiejsze jest babranie się w kablekach i przykręcanie śrubek od obudowy niż babranie się ze sterownikami do usb, a co jeśli nie ma gotowego sterownika kompilować nowy ? no ładnie by na tym z czasem wyszli :) albo jeszczelepiej klient ma u siebie zainstalowane coś bardzo nietypowego na co nie ma wcale sterowników do usb.
  marekd@jabberpl.org
 
rcube 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 338
Skąd: Gocław
Wysłany: 25-03-2005, 12:09   

Po pierwsze chyba wiekszosc mobo na rynku ma zintegrowana sieciowke :roll:
Po drugie moze ktos kupil kompa w jakims markecie i ma bude zaplombowana i nie ma w niej sieciowki, wtedy pozostaje dla technikow USB :roll:

PS.
Po trzecie zapraszam tutaj i prosze odpowiedzcie mi na to pytanie w zadanym poscie :mrgreen:
_________________
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-03-2005, 12:35   

rcube napisał/a:
Po drugie moze ktos kupil kompa w jakims markecie i ma bude zaplombowana i nie ma w niej sieciowki,

Myślałem że już teraz takie przypadki się nie zdarzają, zaplombować można części ale nie obudowę (to tak jak zaplombować maskę w samochodzie) przecież obudowę trzeba otwierać chociażby po to aby kurzu się ze środka pozbyć, z reszta ktoś się kiedyś o to procesował z jakimś sklepem i wyszło na to że jak chcą zaplombować obudowę to mogą ale potem muszą się za darmo stawiać na każde wezwanie i kaprys klienta aby mu tą obudowę otworzyć.
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: