Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello easy-czy podział komputer i bramka jest legalne ?
Autor Wiadomość
blue_wolf 
Klikacz

Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 3
Wysłany: 09-03-2007, 00:21   chello easy-czy podział komputer i bramka jest legalne ?

Mam pytanie do kogoś z załogi UPC... bo infolinia gubi sie w zeznaniach a chciałbym wiedzieć na czym stoje i nie dostać jakieś kary ...ale od początku :)


Mieszkam na Warszawskim Ursynowie i niestety z braku możliwości technicznych byłem od kilku lat skazany na telefon w sferii. Nie dość że nie było tanio to i jakość rozmów pozostawała wiele do życzenia. Walka o poprawę jakości połączeń to porażka i żaden inny operator nie oferuje telefoni w moim rejonie. Dziwne (Warszawa) ale prawdziwe ...

Posiadam za to od jakiegoś czasu łącze w UPC chello easy. Mimo małego uploadu czyt. 64kbps mam VOIPa podłączony do komputera przez USB działa bardzo dobrze. Łączę się przez operatora halonetu. Postanowiłem więc kupić sobie bramkę Voip z wbudowanym routerem (AG-268) i podłączyć przez niego swoje 2 używane wcześniej do sferii bezprzewodowe telefony.

Ponieważ jednak w chello easy jest zapis że w tej opcji usługi możliwy jest do podłączenia jeden komputer nurtuje mnie czy nie dostane za to podłączenie kary. Co prawda bramka voip z podłączonym telefonem to nie komputer ,ale według infolini chello
raz tak raz nie - zależy od konsultanta. Niektórzy konsultanci twierdzą że chodzi o mikroprocesor inni że o ilość kart sieciowych , o samą kartę itd. Sumując - improwizują jak to na nieraz na infoliniach bywa :D

Zależy mi wiec na konkretnej informacji czy w opcji easy podłączenie czegokolwiek więcej niż 1 komputer (bo można oprócz voipa podłączyć np: print serwer) jest nielegalnym podłączeniem czy nie ?? Jeśli tak - przejdę na opcje chello ligt - gdzie legalnie można mieć 3 komputery,ale wolałbym tego uniknąć bo easy mi poprostu wystarcza, a pozatym mam jeden komputer ...

Ps. Szukałem jakiegoś zapisu w regulaminie świadczenia usługi który by to regulował ale nie znalazłem. Może ktoś już ten temat przerobił ?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 09-03-2007, 02:28   

Możesz podłączyć sobie dowolnie dużo urządzeń nie będących komputerami takich jak bramki, rutery itp.

Regulamin mówi jasno 1 komputer - jeśli potrzebujesz definicji najlepiej zajrzyj do encyklopedii

Jeśli są jakiekolwiek niejednoznaczności możesz interpretować je na swoją korzyść.(choć moim zdaniem jest to dość jasne)

Dodam jeszcze, że bardzo wiele osób w chello easy korzysta z bramek voip i nikt nigdy się nikogo o to nie czepiał.
  marekd@jabberpl.org
 
blue_wolf 
Klikacz

Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 3
Wysłany: 09-03-2007, 04:38   

W sumie też tak myślałem - ale wolałem zapytać żeby mieć pewność i uniknąć ew.kłopotów Ogromne dzięki za info

Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: