Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
numion.com i dziwne pomiary :O
Autor Wiadomość
me_th_od 
easy master


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 39
Wysłany: 04-01-2007, 23:03   numion.com i dziwne pomiary :O

hej
robilem sobie testy predkosci lacza przy pomocy stronki numion.com i wychodzi mi cos baaardzo dziwnego.
raz pokazuje mi predkosc ok 1,5 Mb, drugi raz ok 3 Mb, a nastepnie az 6 Mb - o co chodzi kurde?!? :O
mam lacze chello classic czyli 3 Mb - nie rozumiem tych dziwnych rozbieznosci w danych ... czy ktos z Was moze mi to wytlumaczyc?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-01-2007, 23:21   

Ale masz szybka przeglądarkę i to się najbardziej liczy dla numiona, kiedyś wysłałem tu na forum screena jak numion pokazuje na jeszcze wtedy 1Mbitowym lighcie 34Mbity.

Ogólnie to sprawa starsza jeszcze nawet niż to forum.

Ten test sprawdza jak szybko otwierają się strony, a to zależy w pierwszej kolejności od szybkości działania przeglądarki, potem od systemu operacyjnego i komputera, potem od serwerów dns a dopiero na końcu od rzeczywistej szybkości łącza.
Zastanawiasz się pewnie jak to możliwe, że wychodzi aż tyle za dużo, zwyczajnie nowoczesne przeglądarki (jak mozilla, opera a zwłaszcza konqueror) potrafią renderować strony jeszcze zanim wczytają się do końca w dodatku potrafią wczytywać zawartość wielu ramek jednocześnie.
  marekd@jabberpl.org
 
me_th_od 
easy master


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 39
Wysłany: 05-01-2007, 00:01   

Marek napisał/a:
Ale masz szybka przeglądarkę i to się najbardziej liczy dla numiona, kiedyś wysłałem tu na forum screena jak numion pokazuje na jeszcze wtedy 1Mbitowym lighcie 34Mbity.

dooobre :)

Cytat:
Ten test sprawdza jak szybko otwierają się strony, a to zależy w pierwszej kolejności od szybkości działania przeglądarki, potem od systemu operacyjnego i komputera, potem od serwerów dns a dopiero na końcu od rzeczywistej szybkości łącza.
Zastanawiasz się pewnie jak to możliwe, że wychodzi aż tyle za dużo, zwyczajnie nowoczesne przeglądarki (jak mozilla, opera a zwłaszcza konqueror) potrafią renderować strony jeszcze zanim wczytają się do końca w dodatku potrafią wczytywać zawartość wielu ramek jednocześnie.

hmmm a jest moze jakas stronka www, ktora bada predkosc lacza tylko i wylacznie (tudziez jakis soft) ?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 05-01-2007, 05:53   

Stronka nie.
Najlepiej weź jakiś szybki serwer ftp (jak ftp://ftp.atman.pl ftp://ftp.task.gda.pl ftp://ftp.icm.edu.pl) i ściągnij stamtąd jakiś większy plik będziesz znał dokładną prędkość.

Uważaj tylko jeśli chcesz użyć do ściągania danych zwykłej przeglądarki internetowej, to może ona zacząć pobierać dane jeszcze w trakcie pytania o nazwę pod jaką plik zapisać, dlatego na samym początku może pokazać niedokładnie, lepiej wykorzystać jakiś program typowo do ftp albo coś do automatycznego pobierania jak wget. A jeśli chcesz koniecznie przeglądarką wybierz odpowiednio większy plik.

[ Dodano: 08-01-2007, 17:52 ]
Link do obrazka z przed kilku miesięcy - 37Mbitów na chello light
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: