Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O parametrach pracy modemu
Autor Wiadomość
Radeckiii 
light master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 146
Wysłany: 22-10-2016, 20:38   

b3170622 napisał/a:
Problemem jest u ciebie tak duża różnica w parametrach pomiędzy kanałem pierwszym a ostatnim

Jaka różnica? Ja tam widzę różnicę jedynie 1dB na kanałach DS, a SNR jest bardzo przyzwoity 38-40 na każdym kanale. Może pomyliłeś kolumny? :)
 
 
klajfert 
Klikacz

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 1
Wysłany: 03-11-2016, 21:41   

Hej, może mi coś doradzicie. Od jakiegoś czasu, głównie pod wieczór mam serie resetu internetu. Max to chyba było ciągle resetowanie przez 30-40 minut. Gasną mi lampki send oraz online. Na infolinii mi sprawdzili, że wszystko ok. Przysłali technika, ale on nic nie stwierdził. Zwiększył siłę sygnału w skrzynce, ale to nie poprawiło problemu. Modem niby też nie psuje się, bo z doświadczenia powiedział, że modemy Motorolla psują się od gaśnięcia innych lampek.


Cytat:
Frequency 766000000 Hz Locked
Signal to Noise Ratio 40 dB
Power Level 13 dBmV
The Downstream Power Level reading is a snapshot taken at the time this page was requested. Please Reload/Refresh this Page for a new reading

Upstream Value
Channel ID 3
Frequency 29000000 Hz Ranged
Power Level 43 dBmV


Konfiguracja wydaję się być w normie. Dziwne, bo neta mam od lat i nigdy nie miałem takich problemów.
 
 
aDamo 
Klikacz

Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 6
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2016, 13:50   

Witam, mogę prosić o ocenę parametrów:

Zestawione kanały downstream
Kanał Częstotliwość (Hz) Poziom sygnału (dBmV) SNR (dB) Modulacja ID Kanału
1 786000000 -2 34 256qam 1
2 794000000 -2 34 256qam 2
3 802000000 -3 34 256qam 3
4 810000000 -3 34 256qam 4
5 818000000 -4 33 256qam 5
6 826000000 -4 33 256qam 6
7 834000000 -4 33 256qam 7
8 842000000 -5 33 256qam 8

Częstotliwości w kanale zwrotnym
Kanał Częstotliwość (Hz) Poziom sygnału (dBmV) Szybkość symbolu (ksps) Modulacja ID Kanału
1 51600000 47 5.120 64qam 8
2 44800000 47 5.120 64qam 7
3 38000000 47 5.120 64qam 6
4 31200000 47 5.120 64qam 5
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-11-2016, 15:13   

Downstream masz ciutkę za niski. A upstream może być.
_________________
 
 
Radeckiii 
light master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 146
Wysłany: 06-11-2016, 19:13   

Nie jest za niski. Jest w normie. Za niski by był jakby było >-10dB.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-11-2016, 19:16   

Chodziło mi o SNR.
_________________
 
 
Radeckiii 
light master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 146
Wysłany: 07-11-2016, 20:43   

SNR nie jest zły. 34-35dB to już naprawdę niezły sygnał. Często trafia się większy szum na starych instalacjach.
 
 
bowipl 
Klikacz

Dołączył: 23 Lis 2016
Posty: 1
Wysłany: 26-11-2016, 00:59   

Witam,
Czy mógłby ktoś obeznany zerknąć na parametry mojego compala?
Internet chodzi jak przysłowiowa krew z nosa, strony się jeszcze jako-tako otwierają, speedtesty wychodzą niby dobrze, ale pobranie czegokolwiek to lipa. Prędkości przy pobieraniu z ftp atman, czy icm.edu wynoszą średnio 50 Mbps (czasami 1 MBps, chwilami 150 Mbps).
Wszystko chodziło bez zarzutu do momentu awarii UPC gdzieś poza budynkiem, z awarią niby się uporali, ale poprawy nie widać.
Z góry dzięki.

Przechwytywanie2.PNG
Plik ściągnięto 66 raz(y) 52,34 KB

Przechwytywanie.PNG
Plik ściągnięto 116 raz(y) 96,8 KB

 
 
pabloskrak 
classic master

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 151
Wysłany: 26-11-2016, 01:18   

Witam


Będę wdzięczny za ocenę parametrów mojego Cisco EPC3212 bo czasem wskakuje na 3 a czasem tylko na 1 kanał Upstream

Downstream Channels:

Channel 1: 0.2 dBmV 40.4 dB
Channel 2: 0.4 dBmV 40.5 dB
Channel 3: 0.7 dBmV 40.8 dB
Channel 4: 1.1 dBmV 40.8 dB
Channel 5: 1.1 dBmV 40.2 dB
Channel 6: 1.6 dBmV 40.8 dB
Channel 7: 1.3 dBmV 40.5 dB
Channel 8: 1.0 dBmV 40.3 dB


Upstream Channels:

Channel 1: 0.0 dBmV
Channel 2: 37.7 dBmV
Channel 3: 39.9 dBmV
Channel 4: 0.0 dBmV

Z góry dzięki za poradę.
 
 
b3170622 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 105
Wysłany: 26-11-2016, 12:17   

pabloskrak kanały upstream do poprawy maja być powyżej 40 no i cos nie tak z tymi us powinny być stabilne tzn same z siebie nie nikną i nie pojawiają się.

bowipl ewidentnie usterka nie została naprawiona "do końca" albo wcale ;) problem z kanałem 3 czyli z 802MHz dzwoń to upca i niech poprawiają
 
 
Sigmund 
Klikacz

Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 16
Wysłany: 30-11-2016, 16:11   

Dzień dobry,

19 października podzieliłem się wami parametrami modemu, oraz problemem w grze on-line - ping skaczący do 999ms po wi-fi.
xxx://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=1468&postdays=0&postorder=asc&start=420

Myślę, że winny był tłok na 2,4 GHz.
Od tego czasu udało mi się puścić kabel do siebie i takich skoków już nie ma. Wspomnieliście wtedy, o ile dobrze zrozumiałem, że sygnał downstream na ostatnich kanałach jest poza normą. Dogadałem się z właścicielem, zgłoszenie złoży, tylko chciałem się spytać - czy ten parametr nadal jest nie taki jaki powinien być, no i jaka jest norma. Czy norma to 40db? Chciałbym wiedzieć jaka jest najmniejsza właściwa wartość, żeby ocenić, czy po interwencji technika wszystko jest OK i nie zawracać wam już głowy.

Przypomnę, że przy wymianie na Compala i zmianie opcji z 60/6 na 120/10 instalacja w mieszkaniu została skrócona o kilka metrów. Do mieszkania wchodzi tylko kabel - "skrzynka" jest na korytarzu (pisaliście coś o możliwym problemie na magistrali).

Kod:
Zestawione kanały downstream
Kanał    Częstotliwość (Hz)    Poziom sygnału (dBmV)    SNR (dB)    Modulacja    ID Kanału
1    778000000    11    40    256qam    2
2    770000000    11    40    256qam    1
3    786000000    11    38    256qam    3
4    794000000    12    40    256qam    4
5    802000000    10    40    256qam    5
6    810000000    11    40    256qam    6
7    818000000    10    40    256qam    7
8    826000000    12    38    256qam    8
9    834000000    11    38    256qam    9
10    842000000    12    38    256qam    10
11    850000000    11    38    256qam    11
12    858000000    11    38    256qam    12

Zestawione kanały downstream
Kanał    Status blokady    RxMER (dB)    Pre RS Errors    Post RS Errors
1    Zablokowany    40.366    3516481478    467
2    Zablokowany    40.366    3514401046    327
3    Zablokowany    38.983    3514403047    470
4    Zablokowany    40.366    3514402870    598
5    Zablokowany    40.366    3514400575    695
6    Zablokowany    40.946    3514408494    807
7    Zablokowany    40.366    3514409025    1166
8    Zablokowany    38.983    3514410138    844
9    Zablokowany    38.983    3514405706    788
10    Zablokowany    38.983    3514411940    554
11    Zablokowany    38.605    3514410115    513
12    Zablokowany    38.983    3514404651    392

Częstotliwości w kanale zwrotnym
Kanał    Częstotliwość (Hz)    Poziom sygnału (dBmV)    Szybkość symbolu (ksps)    Modulacja    ID Kanału
1    51600000    48    5.120    64qam    8
2    31200000    46    5.120    64qam    5
3    44800000    48    5.120    64qam    7
4    38000000    47    5.120    64qam    6

Status modemu kablowego
LP    Status    Komentarze
Dostrojone kanały downstream (Hz)    778000000    Zablokowany
Dostrojone kanały upstream (Hz)    51600000    Zakończony
Stan świadczenia usługi    Online    Operacyjny


PS A co do łącza, to na starym laptopie w Ethernecie z kartą 100/10 jest osiągane 90/10. Pewnie karta ogranicza, bo wspólokator z wi-fi po ac w 5GHz mówi, że osiąga ponad 100. Co kabel to kabel - nie ma gór i dolin w transferze :-)
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30-11-2016, 17:23   

Sygnał do regulacji. Downstream na maksymalnych wartościach, duża ilość błędów. Zgłoś na fb najszybsza reakcja
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 116
Wysłany: 12-03-2017, 12:14   

Jak to jest z tymi kanałami upstream? Chodzi mi o liczbę, maja być 4 czy bez różnicy? Po wczorajszej wizycie technika upc miałem 4 teraz znowu 2
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-03-2017, 12:18   

Powinno być ich 4, ale do tak małego uploadu wystarczą 2.
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 116
Wysłany: 12-03-2017, 12:34   

A jeszcze jedno w momencie gdy są dwa pali się na czerwono Internet degradacja usług us, czy to ma wpływ na stabilność, jak są 4 kanaly to na zielono jest napis internet
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: