Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
IPFON
Autor Wiadomość
netkrak 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Krakow
Wysłany: 13-01-2006, 01:38   IPFON

inna alternatywa dla telefonu UPC: IPFON (www.ipfon.pl) - testuje od trzech miesiecy - jakosc polaczenia jak na zwyklym stacjonarnym, a ceny bardzo atrakcyjne:

- zero abonamentu
- 11 gr na stacjonarne niezaleznie od odleglosci (lokalne, miedzymiastowe, miedzynarodowe do wiekszosci krajow)
- zmiana uslug on-line
- dostep on-line do bilingu
- oplaty pre-paid tez mozna zalatwic on-line (np. mtransfer)

i bardzo dobra obsluga - wszystko pomogli szybko skonfigurowac mejlem ...
 
 
bodwick 
light master


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 55
Wysłany: 13-01-2006, 01:58   

Tego nigdy nie uzywalem wiec sie nie wypowiadam, ale nie polecalbym "tlenofonu" - ceny rzeczywiscie bardzo atrakcyjne ale jakos polaczenia niespecjalna, na miedzymiastowych zdarzaja sie irytujace opoznienia wiec nie wyobrazam sobie w ogole np miedzynarodowki. Kilka razy zdarzylo sie nawet zerwanie polaczenia :/. Coz.. po zuzyciu dostepnych srodkow chyba sprobuje szczescia u konkurencji.

Pozdrawiam ;)
 
 
netkrak 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Krakow
Wysłany: 13-01-2006, 22:36   

w ipfonie nie zauwazylem zadnego poglosu nawet przy rozmowach zagranicznych (USA)

- jest mozliwosc uzytkowania telefonu w wersji programowej (instaluje sie programik na kompie i gada przez sluchawki - minusem jest to, ze komp musi byc wlaczony i zuzywa energie),

-albo w wersji sprzetowej (kupuje sie bramke i wpina miedzy modem, a kompa - komp moze byc wylaczony, a telefon dziala)

wiec w sumie rozwiazanie podobne do telefonu chello, z ta roznica, ze bramka nie jest wbudowana w modem chello, no i cena jest zdecydowanie nizsza (brak abonamentu)
 
 
bodwick 
light master


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 55
Wysłany: 14-01-2006, 17:01   

A dwoniac z komputera jak wyglada sprawa oprogramowania? Maja klienty na rozne systemy czy oczywiscie tylko windows? Skype ma duzego plusa ze obsluguje zarowno windy jak x-a i nasze kochane *nixy. Moje pytanie: czy dla tej sieci jest przewidziane oprogramowanie dostepowe dla systemow innych niz MS Win?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-01-2006, 17:11   

Mają klienty pod różne systemy (z rtesztą nie tylko ipfon ma a inni operatorzy voip też)
Nie są głupi dla nich tych kilka tysięcy klientów z linuksem czy macosem to też klienci na których można zarobić, w dodatku to zazwyczaj lepsi klienci od innych bo nie narzekają, że im coś nie działa tylko sami potrafią się wszystkim zająć.
  marekd@jabberpl.org
 
kubakj 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 46
Wysłany: 14-01-2006, 22:28   

A po co sobie tak zycie utrudniacie? VoipStunt rulez.
 
 
netkrak 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Krakow
Wysłany: 14-01-2006, 23:38   

w voipstunt - owszem, dzwonisz za darmo, ale nie masz wlasnego numeru, zeby do Ciebie dzwonic z telefonu .... wiec rezygnacja z tepsy w tym wypadku nie wchodzi w gre ... a dzieki IPFon po latach placenia abonamentu pozegnalem sie z telekomuna ...
 
 
kubakj 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 46
Wysłany: 15-01-2006, 02:46   

netkrak napisał/a:
w voipstunt - owszem, dzwonisz za darmo, ale nie masz wlasnego numeru, zeby do Ciebie dzwonic z telefonu .... wiec rezygnacja z tepsy w tym wypadku nie wchodzi w gre ... a dzieki IPFon po latach placenia abonamentu pozegnalem sie z telekomuna ...


W bramce PAP2 liksysa mam 2 wyjscia telefoniczne. Jeden VoipStunt + drugi nr rozmow przychodzacych Ipfon/Niufon czy co tam sie chce.
 
 
netkrak 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 190
Skąd: Krakow
Wysłany: 15-01-2006, 16:44   

swietny pomysl - zaraz sobie tak zrobie w mojej bramce. IPFON do odbierania wiadomosci, a voipstunt do dzwonienia. dzieki :-)
 
 
kubakj 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 46
Wysłany: 04-02-2006, 23:56   

netkrak napisał/a:
swietny pomysl - zaraz sobie tak zrobie w mojej bramce. IPFON do odbierania wiadomosci, a voipstunt do dzwonienia. dzieki :-)


VoipStunt juz oferuje polskie numery, wiec ładnie działa :)

[ Dodano: 28-04-2006, 03:55 ]
Zmienilo sie duzo w VoIP. Teraz kozystam z nr dostepowego z actio.pl (darmowy nr 22xxxxxxx), a wychodzace przez internetcalls.com (darmowe polaczenia do wielu krajow i na polskie stacjonarki, wystarczy zdeponowac na konto 10euro, ktore przepada tylko dzwoniac na komorki i na inne kraje, ktore nie sa na liscie darmowych panstw). Mozna oczywiscie nie dzwonic nigdzie pozatym i bedzie zawsze 10euro. Na komorki z VoIP nie oplaca sie jeszcze dzwonic, wiec lepiej dzwonic z komorki.

Piepszyc TPSA i UPC Telefon :D
 
 
Adam16 
Klikacz

Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 2
Wysłany: 25-03-2008, 18:50   

Witajcie!
Nie jestem zbyt biegły w sprawach telekomunikacyjnych i informatycznych, ale ostatnio chcąc się oddzielić od TPSA pomyślałem o IPFON.
Znalazłem w wyszukiwarce właśnie to forum i ten temat i postanowiłem napisać.
Dobrze by było, gdyby jakiś użytkownik tej opcji podzielił się swoimi wrażeniami. Wiem , że ostatni wpis był z przed dwóch lat w tym temacie, ale może dzięki temu doświadczeń zebrało się więcej...?
Krótko mówiąc zastanawiam się czy warto zainwestować w bramkę i czy to się sprawdza w praktyce...?
 
 
Orion 
classic master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-04-2008, 11:07   

Adam16 napisał/a:
Witajcie!
Nie jestem zbyt biegły w sprawach telekomunikacyjnych i informatycznych, ale ostatnio chcąc się oddzielić od TPSA pomyślałem o IPFON.
Znalazłem w wyszukiwarce właśnie to forum i ten temat i postanowiłem napisać.
Dobrze by było, gdyby jakiś użytkownik tej opcji podzielił się swoimi wrażeniami. Wiem , że ostatni wpis był z przed dwóch lat w tym temacie, ale może dzięki temu doświadczeń zebrało się więcej...?
Krótko mówiąc zastanawiam się czy warto zainwestować w bramkę i czy to się sprawdza w praktyce...?


Mam dwie bramki Linksysa na UPC z numerami IPFON, działają bez problemu.
Więcej na temat VOIP w Ipfon znajdziesz tu http://forum.ipfon.pl/
Jeśli nie masz routera to warto zainwestować w router zintegrowany z bramką voip.
W ten sposób zapewnisz sobie rezerwacje pasma w łączu internetowym dla rozmów telefonicznych, poprawi to komfort korzystania z voip.
_________________
 
 
Adam16 
Klikacz

Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 2
Wysłany: 05-04-2008, 12:20   

Dzięki za info!
Trochę się już doinformowałem i chyba się zdecyduję.
Trochę mnie zastanawia niezawodność takiego systemu. Bo co mi z telefonu , gdy np. przestanie działać jak będzie najbardziej potrzebny? A na forum, gdzie mnie przekierowałeś o takich problemach użytkownicy piszą.
Jeżeli chodzi o ruter, to posiadam więc pozostaje zakupić bramkę.
Pozdrawiam
Adam16
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: