Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
licznik nie działa ?
Autor Wiadomość
wojcio 
Klikacz

Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-12-2005, 22:59   licznik nie działa ?

Od niedawna (ale dosyć intensywnie) śledzę to forum - kawał dobrej roboty koledzy odwalacie. A teraz w temacie:
Mam od dosyć niedawna - 07.12.2005 chello classic. Dali mi do tego jakiś dziwny modem - a przy okazji - nie mogę go sobie wybrać; to do moderatora/ów - scientific atlanta WebSTAR EPX2203. Wszystko ogólnie nieźle działa, ale...
DU Meter pokazuje ściągnięte 22GB, a nawet maila z upc nie dostałem (że niby zbliżam się do limitu, nie wspominam o mailu "limit osiągnięty"). strona licznik.upc.pl pokazuje: POBRANE: 0 --- WYSŁANE: 0. Pierwszego dnia pokazywało, że błąd itd. a teraz widzę, że niby nic nie pobrałem, ani nie wysłałem. Ten stan rzeczy wcale mnie nie martwi, tylko nie mam pewności, czy to błąd licznika a system jednak liczy (chyba nie, bo te 22GB), czy jakieś przeoczenie ze strony UPC - czyli nie mam limitu (?). aha dodatkowo muszę wspomnieć, że mam też od UPC telefon - może to jest przyczyna - na "stronie" modemu mam dane, które mnie dodatkowo intrygują, mianowicie: Downstream: Bit Rate 1152000 bits/sec i tu niby się zgadza, ale Upstream: Bit Rate 256000 bits/sec, czyli chyba dwa razy za dużo! Wie ktoś może o co tu chodzi?
Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: Jacek: 01-01-2006, 13:00 ]
Cytat:
a przy okazji - nie mogę go sobie wybrać; to do moderatora/ów - scientific atlanta WebSTAR EPX2203.

Modem dodany - można już wybrać z listy.
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2005, 00:34   

Jak mozna wejsc na "strone modemu"? Co to za strona?
 
 
wojcio 
Klikacz

Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2005, 00:42   

a to takie cos:
http://192.168.100.1/

pokazuje sygnał, typ modemu i różne inne - pewnie w zależności od modemu
 
 
TDJ 
Klikacz


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 7
Skąd: Warszawa [ SND ]
Wysłany: 31-12-2005, 00:49   

to polecacie wpisac w:

Upstream Channel ID 3
Frequency 786000000

podane liczby sa domyslnymi....
 
 
m_arti21
light master


Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 63
Wysłany: 31-12-2005, 10:12   

TDJ, hehe ;) tutaj nic nie zmieniaj bo i tak to nic nie da :)
to jest zapamietana czestotliwosc na jakiej leci necik po kablu.
Jak zresetujesz modem i ta wartosc bedzie zmieniona to poprostu nie znajdzie nic i bedzie szukal od nowa cale pasmo ;)
_________________
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2005, 11:46   

Ale na tej stronie nie moge znalezc nic o: downstream bit rate oraz upstream bit rate, a wlasnie o to mi chodzilo.
 
 
m_arti21
light master


Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 63
Wysłany: 31-12-2005, 19:13   

clarkkent, najprawdopodobniej tej opcji nie znajdziesz. Ciekawe dlaczego WebSTAR EPX2203 to widac ;D
_________________
 
 
clarkkent 
Moderator



Pomógł: 34 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-01-2006, 19:30   

Czemu tej opcji nie znajde? Zalezy to od rodzaju modemu kablowego?
 
 
tomick 
easy master

Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 30
Skąd: Wrocław
Wysłany: 15-01-2006, 01:50   

mam dokładnie taką samą sytuację, więc korzystaj chłopie. Fajne te nowe modemy ;) "Gwiazdki sieciowe" :)
 
 
wojcio 
Klikacz

Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-2006, 17:13   

Ostatnio mam wrażenie, że upc coś w tym temacie chce koniecznie zrobić, modem mi się ze dwa razy zwiesił (brak telefonu i brak internetu, dodatkowo brak dostępu do stron z parametrami modemu ! - tych na 192.168.... dostępna tylko "system", pozostałe - "zablokowane przez operatora"). Dodatkowo licznik wykazał sie aktywnością - zliczył mi 1 MB ściągniętego i 1 MB wysłanego ruchu. Po resecie wszystko wraca do normy, ale jak to sie ma powtarzać, to troszkę niewygodne. Lampki na modemie się świecą, jakby wszystko było ok, a w telefonie martwa cisza.
 
 
tomick 
easy master

Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 30
Skąd: Wrocław
Wysłany: 16-01-2006, 10:22   

hmmm...a u mnie wszystko działa normalnie :)
 
 
wojcio 
Klikacz

Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2006, 22:14   

No i niestety, skończyło się. Od wczoraj (02.02.2006) licznik, niestety zaczął działać. Ciekawy jestem czy u innych użytkowników "webstara" licznik też się naprawił.
 
 
tomick 
easy master

Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 30
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-02-2006, 12:51   

tak- działa :) Widocznie jeżeli przychodzą i instalują ci nowy modem to masz hmmm... pewną wygodę w postaci niedziałającego licznika.
 
 
Oakhallow 
light master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 59
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2006, 20:24   

U mnie zainstalowali Webstara wczoraj i wlasnie zauwazylem, ze na stronie licznika wyskakuje blad. W logach modemu tez jest jakis problem z DHCP, aczkolwiek internet dziala bez zarzutu. Z zewnetrznych oznak, to nie swieci sie dioda "cable". Po restarcie modemu swieci sie ca przez kilka godzin i gasnie - net dziala bez zarzutu.

Pozdrawiam!

Oakhallow
_________________
 
 
mas 
Klikacz

Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 7
Wysłany: 29-09-2006, 08:19   

Oakhallow napisał/a:
U mnie zainstalowali Webstara wczoraj i wlasnie zauwazylem, ze na stronie licznika wyskakuje blad. W logach modemu tez jest jakis problem z DHCP, aczkolwiek internet dziala bez zarzutu. Z zewnetrznych oznak, to nie swieci sie dioda "cable". Po restarcie modemu swieci sie ca przez kilka godzin i gasnie - net dziala bez zarzutu.

Pozdrawiam!

Oakhallow


Również posiadam modem webstar'a i mam to samo :neutral:
Co jakiś czas dioda cable gaśnie ... zauważyłem że gaśnie w momencie gdy modem zmienia sobie Channel ID (Upstream) i żeby ponownie się zaświeciła pomaga już tylko restart :roll: . Internet działa tak samo zarówno z zapaloną diodą jak i zgaszoną ... na szczęście ;) Licznik stoi od tygodnia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: