Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy walczyć o cisco? ...i tak zrobią z Wami co chcą!
Autor Wiadomość
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 29-10-2018, 13:49   

mucha, Jak CMTS nie jest obciążony to Compal sobie nawet radzi, ja nigdy nie maiłem z nim większych problemów. Ale jak masz mocno obciążony cmts to działa fatalnie i nic z tym nie zrobisz. Nie da się grac w gry onilne, a nawet z stremowaniem potrafi mieć problemy. Cisco w drugim przypadku działa znacznie lepiej.
_________________
 
 
mati_zlota 
Klikacz

Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 19
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-10-2018, 09:12   

mucha napisał/a:
cóż tu dodać do dyskusji aby podsumować-subiektywnie od siebie z punktu widzenia pospolitego end-usera...
nie taki diabeł(compal)straszny jak go malują...
mam go już kolejny tydzień-na dzień dobry wyłączyłam przez strone upc wi free, na infolinii włączyłam ipv4, compal przełączony w tryb bridge i... pingi oraz speed na speedtescie IDENTYCZNE jak na cisco a czasami nawet niższe (cisco stabilnie ping 8 ) a na compal ping 8 a czasami nawet 5! zużycie prądu mniejsze, hardware/design nowszy, pełne wsparcie (także jak np padnie zasilacz)
podsumowując-zmiany z perspektywy czasu nie żałuję :)

P.S.
w innych krajach np czechy itp poza compalem niczego lepszego nie znaja (nawet naszego giga boxa) i żyją i nie zawracają sobie głowy-ale Polak lubi narzekać (jak ja przed wzięciem compala) ;)


Też to zauważyłem, w grze Diablo3 ping niższy niż na cisco, co prawda ta gra nie wymaga zabardzo niskich pingów no ale sam fakt. W trybie bridge nie ma co narzekać na compala.
 
 
Zuzia 
easy master

Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 39
Skąd: CK
Wysłany: 03-11-2018, 15:17   

mucha napisał/a:
cóż tu dodać do dyskusji aby podsumować-subiektywnie od siebie z punktu widzenia pospolitego end-usera...
nie taki diabeł(compal)straszny jak go malują...
mam go już kolejny tydzień-na dzień dobry wyłączyłam przez strone upc wi free, na infolinii włączyłam ipv4, compal przełączony w tryb bridge i... pingi oraz speed na speedtescie IDENTYCZNE jak na cisco a czasami nawet niższe (cisco stabilnie ping 8 ) a na compal ping 8 a czasami nawet 5! zużycie prądu mniejsze, hardware/design nowszy, pełne wsparcie (także jak np padnie zasilacz)
podsumowując-zmiany z perspektywy czasu nie żałuję :)

P.S.
w innych krajach np czechy itp poza compalem niczego lepszego nie znaja (nawet naszego giga boxa) i żyją i nie zawracają sobie głowy-ale Polak lubi narzekać (jak ja przed wzięciem compala) ;)


Modem brzydki jak noc, ale można go gdzieś schować w sumie. Test PUMA obnażył jego słabość.

Ping na zagraniczny serwer nie jest już taki świetny:
Kod:
ping amazon.com
PING amazon.com (205.251.242.103) 56(84) bytes of data.
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=1 ttl=235 time=134 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=2 ttl=235 time=131 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=3 ttl=235 time=131 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=4 ttl=235 time=133 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=5 ttl=235 time=130 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=6 ttl=235 time=132 ms
64 bytes from s3-console-us-standard.console.aws.amazon.com (205.251.242.103): icmp_seq=7 ttl=235 time=132 ms
^C
--- amazon.com ping statistics ---
7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 6008ms
rtt min/avg/max/mdev = 130.904/132.381/134.615/1.177 ms
Na polski też zresztą nieszczególny:
Kod:
ping onet.pl
PING onet.pl (213.180.141.140) 56(84) bytes of data.
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=57 time=11.9 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=2 ttl=57 time=20.9 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=3 ttl=57 time=11.4 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=4 ttl=57 time=11.1 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=5 ttl=57 time=18.8 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=6 ttl=57 time=9.77 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=7 ttl=57 time=9.83 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=8 ttl=57 time=12.1 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=9 ttl=57 time=9.14 ms
^C
--- onet.pl ping statistics ---
9 packets transmitted, 9 received, 0% packet loss, time 8013ms
rtt min/avg/max/mdev = 9.148/12.799/20.940/3.947 ms


Niby kablówka, a lepiej mam na internecie mobilnym LTE. Tyle subiektywnie ode mnie. Czekam na aktualizację softu dla Compala, może u mnie też poprawi się, wtedy napiszę coś pozytywnego :)
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2018, 19:08   

Na tym sofcie będziesz miała niestabilny ping, na p4 będzie zdecydowanie lepiej.. :)
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 03-11-2018, 20:45   

Zuzia napisał/a:
...


Amazon w normie. Modem nie ma dużego wpływu na wielkość, jedynie stabilność.

Moje cisco:

Kod:
PING amazon.com (176.32.98.166) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=1 ttl=233 time=129 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=2 ttl=233 time=129 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=3 ttl=233 time=128 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=4 ttl=233 time=125 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=5 ttl=233 time=134 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=6 ttl=233 time=127 ms
64 bytes from 176.32.98.166 (176.32.98.166): icmp_seq=7 ttl=233 time=129 ms

PING onet.pl (213.180.141.140) 56(84) bytes of data.
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=55 time=12.9 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=2 ttl=55 time=10.8 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=3 ttl=55 time=13.9 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=4 ttl=55 time=13.2 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=5 ttl=55 time=12.5 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=6 ttl=55 time=11.5 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=7 ttl=55 time=10.2 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=8 ttl=55 time=12.9 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=9 ttl=55 time=12.0 ms
 
 
monster 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: 04-11-2018, 18:13   

Mam w szafie EPC3212, który działał przed przeprowadzką w UPC do lipca 2015.
Później przeprowadziłem się do nowego mieszkania, tu też mam UPC, ale już inne konto i Connect Boxa.
Czy próbować go podpiąć zamiast CB?
(Zgodnie z tym co piszecie, modemy, których MACi nadal są w sieci powinny załapać)
Czy taki stary EPC3212 będzie miał przewagę nad CB w trybie bridge?
W czym będzie lepszy?
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 256

Wysłany: 04-11-2018, 19:23   

Moim zdaniem nie ma porównania cisco w porównaniu z compalem to torpeda. Tylko jest problem bo na społeczności upc był wpis ze już starych modemow nie można aktywować. Co nie stoi na przeszkodzie by próbować. Tu masz link https://forum.upc.eu/t5/lacznosc-i-konfiguracja/cisco-epc3208-rejestracja-urzadzenia-powrot-do-przeszlosci/td-p/15605/page/2
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 04-11-2018, 20:06   

monster, Spróbować zawsze możesz, a nóż będziesz miał szczęście i twój Cisco ciągle jest w bazie.
_________________
 
 
monster 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: 04-11-2018, 22:27   

ogromny napisał/a:
Moim zdaniem nie ma porównania cisco w porównaniu z compalem to torpeda. Tylko jest problem bo na społeczności upc był wpis ze już starych modemow nie można aktywować. Co nie stoi na przeszkodzie by próbować.


Hmmm.
Posiadam opcję 120/10 Mbps i na moim Compalu osiągam prędkości maksymalne,
co Cisco może przyspieszyć??
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 256

Wysłany: 04-11-2018, 22:37   

U mnie compal był nie stabilny, samoczynne restarty i lagi. Cisco jest stabilne jak skala, zero zwiech i problemow
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 04-11-2018, 23:26   

monster, Nie, jeśli chodzi o prędkości do 300mbs oba urządzenia działają równie dobrze, a Compal dodatkowo obsługuje 500mbs. Ale jakość łącza to nie tylko prędkość, ale też opóźnienia i stabilność. A w tym Cisco jest znacznie lepsze.
_________________
 
 
mucha 
Klikacz

Dołączyła: 21 Paź 2018
Posty: 8
Wysłany: 05-11-2018, 15:55   

co do stabilności to 3ci tydzien działa i nic się nie wiesza
a co do cisco to dni są policzone-każdemu padnie wcześniej czy pozniej lub upc wymusi wymianę
możliwość "reanimacji" starych dobiegła końca co przed chwilą opisała koleżanka w innym poście

"Podpięłam stary modem Cisco, działał w UPC jakieś trzy lub cztery lata wcześniej. Nie da się zarejestrować, modem jest w trybie access denied."
(niestety nie mam mozliwosc dodawac linkow)
 
 
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 103
Wysłany: 08-11-2018, 17:42   

W kwestii uwalania Cisco przez UPC, spotkała mnie w tym tygodniu taka oto historia. Moje Cisco EPC3212 w ostatnim czasie zwolniło. Mam FP250, a transfery nie przekraczały 120 mb/s. Po telefonie do UPC, „inteligentny” konsultant, że modem nie miał prawa działać z moim pakietem, bo „jest za słaby i według matrycy mógł być wykorzystywany do FP120”. Oczywiście nie docierało do niego, że nie ma racji. Ostatecznie stanęło na wymianie na Compala. Parametry sygnału są w normie i drugi podłączony od kolegi Compal działał bez problemu na „moich kablach”. Mam jeszcze w szafie stare Cisco EPC3208 po umowie rodziców, jednak modemu nie udało się już zalogować. Mam więc uzasadnione obawy, że UPC jednak coś kombinuje, aby pozbyć się starych sprzętów.
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 250
Wysłany: 08-11-2018, 18:44   

cisną z wymianą dlatego mają już Ponad 545 tys. connect boxów na koniec września
_________________
 
 
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 103
Wysłany: 08-11-2018, 18:59   

Pewnie tak, ale żeby robić taką wymianę w taki dziwny sposób? Dla mnie to dziwne i niezrozumiałe.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: