Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy walczyć o cisco? ...i tak zrobią z Wami co chcą!
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 17:27   

KOCUREK1970 napisał/a:
Net zanika, bo nie wszędzie jest IPv6 w samym internecie rozpowszechniony.

Ale strony nie muszą korzystać z IPv6. Przecież gdy dostajesz IPv6 to z IPv4 masz adres z puli lokalnej (10.x.x.x)
KOCUREK1970 napisał/a:
Na Compalu z IPv6 też net zanika.

Miałem IPv6 na Compalu i net był (chyba, że się wyłączyło DHCPv4 to wtedy strony bez IPv6 nie były osiągalne, ale net był)
KOCUREK1970 napisał/a:
Skoro nie masz i nie miałeś tego modemu a wiesz lepiej - to jaki sens z Tobą dyskutować.

Miałem EPC3208, a softem od EPC3212 niczym się nie różni
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 17:40   

MrPepka,
Powtórzę to ostatni raz.
Soft UPC, jak i modem Cisco 3212 obsługuje IPv6.
Reszta uwarunkowań dlaczego tak, dlaczego nie - nie ma znaczenia.
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 28-10-2018, 17:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 17:41   

KOCUREK1970 napisał/a:
Soft, jak i modem Cisco 3212 obsługuje IPv6.

To dlaczego ludziom IPv6 nie działa?

[ Dodano: 28-10-2018, 17:44 ]
KOCUREK1970 napisał/a:
Reszta uwarunkowań dlaczego tak, dlaczego nie - nie ma znaczenia.

Ma bo cały czas piszemy o tym, że IPv6 ludziom na Cisco nie działa :twisted:
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 17:52   

MrPepka napisał/a:
To dlaczego ludziom IPv6 nie działa?

Powodem może być, że już nic kompletnie w tej materii softwarowej z tymi modemami się nie dzieje w UPC Polska - modemy te do dziś dnia mają wsparcie w sofcie, ale UPC Polska postanowił je już trwale softwarowo wysłać na emeryturę.
A, że IPv6 w nich nie działa "prawidłowo" - od 2013r kiedy był ostatni update softu wiele się w tej materii też zmieniło i zapewne to obecnie dopracowano, ale, że UPC Polska nie wykazuje już tym zainteresowania (jak sam wiesz pytałem ich już chyba 30 razy co z updatem softu do tych modemów - nie odpowiedzieli), no to stan na dziś dzień jest taki jaki jest.
MrPepka napisał/a:
Ma bo cały czas piszemy o tym, że IPv6 ludziom na Cisco nie działa

U innych operatorów lub na sofcie stokowym IPv6 działa.
To, że UPC coś "blokuje" nie ma nic wspólnego z możliwościami sprzętu.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 18:05   

KOCUREK1970 napisał/a:
U innych operatorów lub na sofcie stokowym IPv6 działa.

Bo inni operatorzy używają softu stockowego wspieranego do dziś gdzie IPv6 działa, a UPC ma swój soft gdzie IPv6 jest zablokowane. Zauważ (jak się zalogujesz na modem), że nie masz normalnego softu stockowego tylko masz taki z dopiskiem upc

[ Dodano: 28-10-2018, 18:13 ]
Z drugiej strony debatujemy nad modemem, ale też nie każdy router obsługuje prawidłowo IPv6. Może więc ci co mają Cisco i im net znika po włączeniu IPv6 mają router który niezbyt dobrze obsługuje IPv6?
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 28-10-2018, 18:28   

MrPepka napisał/a:
KOCUREK1970 napisał/a:
U innych operatorów lub na sofcie stokowym IPv6 działa.

Bo inni operatorzy używają softu stockowego wspieranego do dziś gdzie IPv6 działa, a UPC ma swój soft gdzie IPv6 jest zablokowane. Zauważ (jak się zalogujesz na modem), że nie masz normalnego softu stockowego tylko masz taki z dopiskiem upc

[ Dodano: 28-10-2018, 18:13 ]
Z drugiej strony debatujemy nad modemem, ale też nie każdy router obsługuje prawidłowo IPv6. Może więc ci co mają Cisco i im net znika po włączeniu IPv6 mają router który niezbyt dobrze obsługuje IPv6?


Nie jestem przekonany. Cisco efektywnie robi passthrough. Np. jak masz IPv4 i podłączysz wiele urządzeń, każde otrzyma własne IP. Raczej bym się spodziewał, że w przypadku IPv6 UPC robi routing "zawsze" przez Compala (dlatego brak trybu bridge), czyli nadal filtruje ruch na L3. Myślę, że ich podejście do IPv6: urządzenie klienckie zawsze routeuje ruch. Cisco, nie potrafi routeować, a oni nie chcą wystawiać tego w ten sam sposób jak na IPv4.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 18:29   

ayufanpl napisał/a:
Cisco, nie potrafi routeować, a oni nie chcą wystawiać tego w ten sam sposób jak na IPv4.

Tak, ale Twój router też przecież może routować, ale jednak mimo to ludziom w UPC na Cisco nie działa IPv6. Oczywiście mówię o czystych modemach Cisco (EPC3208, EPC3212)
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 28-10-2018, 18:34   

MrPepka napisał/a:
ayufanpl napisał/a:
Cisco, nie potrafi routeować, a oni nie chcą wystawiać tego w ten sam sposób jak na IPv4.

Tak, ale Twój router też przecież może routować, ale jednak mimo to ludziom w UPC na Cisco nie działa IPv6. Oczywiście mówię o czystych modemach Cisco (EPC3208, EPC3212)


W przypadku Cisco, może też być tak, że bridge działa prawidłowo, ale serwer DHCPv6 wymaga specjalnej konfiguracji klienta. Dalej: nie jest to ograniczenie stricte Cisco, ale określona konfiguracja sieci. Przykład: statyczna lista MACów klientów. UPC zna wszystkie MACi compali, ale nie PCtów ludzi. Spekuluję, ale nie wyglada mi to na ograniczenie Cisco.

Ktoś powinien odpalić `tcpdumpa` wtedy aby zobaczyć co lata i co odpowiada DHCPv6.
Ostatnio zmieniony przez ayufanpl 28-10-2018, 20:02, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 28-10-2018, 18:36   

KOCUREK1970, MrPepka, obecnie przy włączonym IPv6 Cisco się uruchomi, zaloguje, pobierze plik konfiguracyjny i przydzieli podłączonemu urządzeniu ipv4 z puli lokalnej za natem UPC (10.*.*.*). Internet nie działa, nie da się połączyć z niczym czy to po ipv4 czy ipv6. W żaden sposób modem nie "przydziela" adresu IPv6, nie ważne czy SLAAC, stateless DHCPv6 czy statefull DHCPv6.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 19:56   

zylx,
Dlatego napisałem, że nie jest to wina sprzętu bo ten z IPv6 sobie radzi - to wybór operatora, który to trwale już te modemy softwarowo porzucił.
Gdyby nadal był on wspierany przez UPC Polska softwerowo (a ma ten sprzęt jeszcze obecnie updaty softu) nie było by problemu z wdrożeniem IPv6.
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 28-10-2018, 20:04   

KOCUREK1970, Być może tylko odpowiadałem na waszą dyskusję, w której MrPepka zasugerował, ze być może na Cisco działa Ipv6, tylko urządzenie klienta go nie obsługuje. Tak nie jest.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-10-2018, 21:25   

powiem tak, nie wiem jak wam działa to IPv6 na cisco z tym starym softem bo tam jest masa bugow związana z IPv6 mimo ze to nie router tylko bridge
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 28-10-2018, 21:36   

pawelb napisał/a:
powiem tak, nie wiem jak wam działa to IPv6 na cisco z tym starym softem bo tam jest masa bugow związana z IPv6 mimo ze to nie router tylko bridge


Nie działa :)
 
 
mucha 
Klikacz

Dołączyła: 21 Paź 2018
Posty: 8
Wysłany: 29-10-2018, 07:38   

cóż tu dodać do dyskusji aby podsumować-subiektywnie od siebie z punktu widzenia pospolitego end-usera...
nie taki diabeł(compal)straszny jak go malują...
mam go już kolejny tydzień-na dzień dobry wyłączyłam przez strone upc wi free, na infolinii włączyłam ipv4, compal przełączony w tryb bridge i... pingi oraz speed na speedtescie IDENTYCZNE jak na cisco a czasami nawet niższe (cisco stabilnie ping 8 ) a na compal ping 8 a czasami nawet 5! zużycie prądu mniejsze, hardware/design nowszy, pełne wsparcie (także jak np padnie zasilacz)
podsumowując-zmiany z perspektywy czasu nie żałuję :)

P.S.
w innych krajach np czechy itp poza compalem niczego lepszego nie znaja (nawet naszego giga boxa) i żyją i nie zawracają sobie głowy-ale Polak lubi narzekać (jak ja przed wzięciem compala) ;)
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-10-2018, 13:26   

To się ciesz że nie miałaś go na starym sofcie, na którym wyszedł, teraz zostało to trochę poprawione.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: