Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy walczyć o cisco? ...i tak zrobią z Wami co chcą!
Autor Wiadomość
Breitner 
plus master

Dołączył: 02 Cze 2012
Posty: 506
Ostrzeżeń:
 4/4/6
Wysłany: 27-10-2018, 17:41   

IreuN napisał/a:
No znaczenie ma takie, że ja zwiększam z 120, a on z 250.

Ale Ty uparty jesteś i tkwisz w tym swoim błędzie.
Może napiszę Ci drukowanymi literami i wytłuszczę - NIE MA TO ŻADNEGO ZNACZENIA
Sytuacja Wasza jest taka sama, identyczna, analogiczna etc. :twisted: Zrozumiałeś już? :?: :?: :?:
_________________
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 250
Wysłany: 27-10-2018, 19:03   

IreuN, da się przez formularz na moje upc ale musisz o taką opcje poprosić konsultanta.
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 157
Wysłany: 27-10-2018, 19:58   

mati188 napisał/a:
instalator powiedział ze to stary modem i po wgraniu nowego firmware (czy też konfiguracji) nie pojdzie internet 300...

Coś kręcą, że jakiś nowy firmware wgrywają.
Pewnie mają tak każdemu gadać i część to łyka.
Przecież Breitner ma 300Mb i firmware ma dokładnie taki jak mój od lat na 250Mb czyli:

e3200-ESIP-16-v302r125562-130611c_upc

Więc pewnie tylko samo przekonfigurowanie na ich urządzeniach zarządzających ruchem (lub gdzieś tam w Warszawie na centralnych serwerach gdzie leżą konfigi dla każdego użytkownika identyfikowane po jego MAC-u - nie znam tych wytycznych jak to w całości zarządzane jest przepływnościami, bo tajne przez poufne), a modem gada na tym samym sofcie. Pewna analogia do ADSL-a, gdy brało się większą prędkość w TP to było tylko przekonfigurowanie w ich systemach zarządzających ruchem - które na podstawie loginu odkręcały lub przykręcały kurek przepływności (synchro było ponoć definiowane na karcie na centrali, a sam dodatkowy kaganiec narzucał login - jakoś tak to było. Natomiast przy pożyczeniu w celach testowych loginu i hasła od sąsiada uzyskiwałeś jego mniejszą prędkość mimo synchronizacji przygotowanej do wyższych przepływności), a modem sam już gadał na nowych wyższych prędkościach po zestawieniu nowego wyższego synchro dla kanałów up/down - bez potrzeby wgrywania jakiś tam nowych firmware-ów do samego modemu.
 
 
mati188 
Klikacz

Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 11
Wysłany: 27-10-2018, 21:28   

dekiel napisał/a:
mati188 napisał/a:
instalator powiedział ze to stary modem i po wgraniu nowego firmware (czy też konfiguracji) nie pojdzie internet 300...

Coś kręcą, że jakiś nowy firmware wgrywają.
Pewnie mają tak każdemu gadać i część to łyka.
Przecież Breitner ma 300Mb i firmware ma dokładnie taki jak mój od lat na 250Mb czyli:

e3200-ESIP-16-v302r125562-130611c_upc

Więc pewnie tylko samo przekonfigurowanie na ich urządzeniach zarządzających ruchem (lub gdzieś tam w Warszawie na centralnych serwerach gdzie leżą konfigi dla każdego użytkownika identyfikowane po jego MAC-u - nie znam tych wytycznych jak to w całości zarządzane jest przepływnościami, bo tajne przez poufne), a modem gada na tym samym sofcie. Pewna analogia do ADSL-a, gdy brało się większą prędkość w TP to było tylko przekonfigurowanie w ich systemach zarządzających ruchem - które na podstawie loginu odkręcały lub przykręcały kurek przepływności (synchro było ponoć definiowane na karcie na centrali, a sam dodatkowy kaganiec narzucał login - jakoś tak to było. Natomiast przy pożyczeniu w celach testowych loginu i hasła od sąsiada uzyskiwałeś jego mniejszą prędkość mimo synchronizacji przygotowanej do wyższych przepływności), a modem sam już gadał na nowych wyższych prędkościach po zestawieniu nowego wyższego synchro dla kanałów up/down - bez potrzeby wgrywania jakiś tam nowych firmware-ów do samego modemu.


tak pełna zgoda z tym co piszecie panowie, dzien przed umowiona instalacja spradzalem firmware na modemie i byl/jest ten sam :) dodatkowo IreuN tak jak napisał breitner nie ma znaczenia z czego przechodzisz :) trzeba zlozyc wypowiedzenie i troche z nimi porozmawiać - napisałem Ci short story na PW :) trzeba przyznać że download daje rade na naszych epc3212 - u mnie trzyba 321/20,8 stale :)
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846
Wysłany: 27-10-2018, 23:42   

Pamiętajcie też, że nie wszyscy którzy pracują na infolinii w UPC to orły z zakresu teleinformatyki. Dla niektórych to, że modem Cisco nie będzie działał na nowej umowie bierze się stąd, że ma on tylko IPv6, a obecnie IPv6 jest ładowane z automatu przy każdej zmianie. Trzeba trochę cierpliwości do nich...
 
 
mati188 
Klikacz

Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 11
Wysłany: 28-10-2018, 12:43   

dokładnie trafna uwaga! to że epc3212 nie obsługuje IPv6 jest głównym "blockerem" u 99% konsultantów DUK :)


 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 15:17   

mati188 napisał/a:
to że epc3212 nie obsługuje IPv6 jest głównym "blockerem" u 99% konsultantów DUK

Od kiedy Cisco 3212 nie obsługuje IPv6?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 15:23   

KOCUREK1970 napisał/a:
Od kiedy Cisco 3212 nie obsługuje IPv6?

Ten z softem UPC od zawsze
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 15:57   

MrPepka,
Co ma soft do modemu jako urządzenia?
Cisco 3212 jako sprzęt obsługuje IPv6.
I nie od zawsze, bo swego czasu właśnie na modemie Cisco 3212 u mnie IPv6 było.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 16:02   

KOCUREK1970 napisał/a:
Co ma soft do modemu jako urządzenia?

Sprzęt sprzętem, ale pewne funkcje można wyciąć w sofcie lub pliku konfiguracyjnym (jeśli mówimy o modemie kablowym). I tutaj tak jest (obsługa IPv6 jest wycięta w sofcie modemu)
KOCUREK1970 napisał/a:
Cisco 3212 jako sprzęt obsługuje IPv6.

Ale w sofcie tego nie ma. End of story
KOCUREK1970 napisał/a:
I nie od zawsze, bo swego czasu właśnie na modemie Cisco 3212 u mnie IPv6 było.

No i nie wiem czy pamiętasz, ale Ci nie działało
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 16:43   

MrPepka,
Powtarzam, nie myl możliwości sprzętu z tym co ma a czego nie ma soft operatora.
Sprzętowo obsługuje.
Przeczytaj jeszcze raz do czego się odniosłem - nikt tam nie wspomina o sofcie.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 16:56   

KOCUREK1970 napisał/a:
Powtarzam, nie myl możliwości sprzętu z tym co ma a czego nie ma soft operatora.

KOCUREK1970 napisał/a:
Sprzętowo obsługuje.

Ale co z tego, że sprzętowo modem obsługuje jak z tego nie skorzystasz bo soft ISP tego nie obsługuje? Sprzętowo to i mi może kawkę zrobić, ale ISP mi to w swoim sofcie wytnie. I co z tego?
KOCUREK1970 napisał/a:
Przeczytaj jeszcze raz do czego się odniosłem - nikt tam nie wspomina o sofcie.

I to jest błąd
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 17:14   

MrPepka napisał/a:
Ale co z tego, że sprzętowo modem obsługuje jak z tego nie skorzystasz bo soft ISP tego nie obsługuje?

Jak nie obsługuje, jak już w 2014 r obsługiwał:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=8823
Ostatni soft do tego modemu jest z 2013 r - nic się nie zmieniło i soft to obsługuje.
IPv6 nie jest po prostu aktywowana na modemie.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 28-10-2018, 17:18   

KOCUREK1970 napisał/a:
Jak nie obsługuje, jak już w 2014 r obsługiwał:

I cytat z tamtego wątku:
KOCUREK1970 napisał/a:
Wykrywało IPv6, ale korzystać się nie dało, bo usługa nie była (jeszcze) w UPC aktywna .
Takie lizanie loda przez szybę.

Czyli nie mogłeś i zapewne jak można się domyśleć to neta nie miałeś przy IPv6
KOCUREK1970 napisał/a:
Ostatni soft do tego modemu jest z 2013 r - nic się nie zmieniło i soft to obsługuje.

Nie
KOCUREK1970 napisał/a:
IPv6 nie jest po prostu aktywowana na modemie.

Jak nie jest jak ludzie dostają PLIK KONFIGURACYJNY z IPv6 do Cisco i im wtedy net zanika? A no zanika bo IPv6 jest wyłączone w sofcie Cisco, a UPC przez pomyłkę wysyła ludziom konfig z IPv6 do Cisco
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5466
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-10-2018, 17:22   

MrPepka napisał/a:
Jak nie jest jak ludzie dostają PLIK KONFIGURACYJNY z IPv6 do Cisco i im wtedy net zanika? A no zanika bo IPv6 jest wyłączone w sofcie Cisco, a UPC przez pomyłkę wysyła ludziom konfig z IPv6 do Cisco

Net zanika, bo nie wszędzie jest IPv6 w samym internecie rozpowszechniony.
Na Compalu z IPv6 też net zanika.

Skoro nie masz i nie miałeś tego modemu a wiesz lepiej - to jaki sens z Tobą dyskutować.

EOT
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: