Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cisco EPC3208, EPCXXXX - rejestracja w UPC
Autor Wiadomość
jarpen 
easy master

Dołączył: 29 Paź 2014
Posty: 38
Skąd: Katowice
Wysłany: 24-07-2018, 22:29   Cisco EPC3208, EPCXXXX - rejestracja w UPC

Cześć,
Postanowiłem napisać nowy temat aby osoby szukające rozwiązania tak jak ja mogły je łatwiej znaleźć. :)

Jak w moim przypadku wyglądała cała procedura:

1. Jesteśmy posiadaczem routera Cicso pochodzącego od UPC.
2. Musimy napisać PW do moderatorów oficjalnego forum UPC z prośbą o dodanie urządzenia do systemu tak aby można je było zarejestrować:

w prywatnej wiadomości dane, które pozwolą na identyfikacje konta abonenckiego w naszym systemie (ID klienta+ imię i nazwisko) oraz MAC tego modemu.

3. Możemy od razu poprosić o ustawienie nam IPv4 i wyłączenie IPv6.
4. Dobrze jest po ustawieniu IPv4 zresetować modem
5. Teraz musimy zarejestrować nowy modem:

A masz u siebie to Cisco? Jak tak to wejdź tu:
http://provisioning.upc.pl/reg/login.jsp
Dane logowania masz w umowie (takie jak do poczty UPC)
Wyrejestruj Compala i go odłącz
Podłącz Cisco i przez powyższą stronkę go zarejestruj


6. Cieszymy zarejestrowanym modemem Cisco


Dziękuję za uwagę. ;)
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 247
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 25-07-2018, 14:12   

1. Jak wyrejestrować Compala?
2. Czy na tej stronie: http://provisioning.upc.pl/reg/login.jsp powinien być widoczny MAC Cisco?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-07-2018, 14:20   

Atlas334 napisał/a:
1. Jak wyrejestrować Compala?

Na stronie http://provisioning.upc.pl/reg/login.js
Atlas334 napisał/a:
2. Czy na tej stronie: http://provisioning.upc.pl/reg/login.jsp powinien być widoczny MAC Cisco?

Jak najbardziej. Ale gdyby MAC Cisco wyleciał z ich bazy to załóż konto na Społeczności UPC i tam napisz PW do GMateusza żeby ci wpisał ten MAC
_________________
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 228
Wysłany: 26-07-2018, 07:05   

Może to jest jedyny sposób jak ktoś nie chce juz compala bo ma resety przeszkadza mu problem z puma ? Kupić na olx używke i zamienić
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 153
Wysłany: 27-07-2018, 16:30   

Czym różnią się w praktyce modemy, które są z innych kablówek niż upc? Modemy z wtórnego obiegu. Zapewne swoimi wsadami firmware-owymi. Różnice pewnie kosmetyczne, bo cóż nowego można w danym standardzie DOCSIS3.0 wymyślić?
Czy taki wsad zawiera np. konfiguracje kanałów up/down dla danej kablówki? Gdzie soft mówi, skanuj sobie kanały od X MHz do X MHz, bo nasza kablówka w tym paśmie wstawiła kanały dla ciebie modemie i nigdzie indziej nie próbuj buszować. Czy raczej za każdym rozruchem leci to na zasadzie jak skanowanie telefonem komórkowym stacji bazowych, czyli co modem napotka sobie w kablowym paśmie radiowy zrozumiałego dla siebie jako kanały up/down to tam próbuje się dogadywać? Jakieś inne niepowtarzalne wytyczne firmware zawiera unikalne dla danej kablówki?

Jak jest z tym firmware?
Czy w upc dla przykładowego EPC3212 ta część oprogramowania:

Firmware Name: e3200-ESIP-16-v302r125562-130611c_upc.bin

To w uproszczeniu odpowiednik coś ala wgrany firmware do routera np. TP-Link, czyli podobne do BIOS-a płyty głównej?
Czy to jest podobnej rangi blok oprogramowania jaki producent co jakiś udostępnia dla swojego wspieranego modelu?
Pisze go sobie samo upc czy raczej producent na zlecenie danej kablówki?
Jeżeli założymy, że te wsady firmaware-owe każda kablówka ma swoje niepowtarzalne, to zapewne jest procedura wgrania firmware-u upc na NIE upc-owski modem? Oficjalnie wiadomo, że nie ma, bo oficjalnie to mało co jest dostępne. Czy raczej jest to konflikt z gatunku, że dana pula mac-ów przypisanych do urządzeń jest zarezerwowana dla upc, a inne mac-i dla innych kablówek i absolutnie nie jest dopuszczalne mieszanie puli mac-ów między kablówkami i nikt nie zatwierdzi takiego mac-a w konkurencyjnej kablówce. Chociaż zapewne jeżeli elektrycznie-układowo (takie same PCB z tą samą obsadą elementów) modemy danego typu są we wszystkich kablówkach takie same, to programowo można ustawić mac modemu (tak jak w procesie produkcji robi się to programowo wszelakim urządzeniom sieciowym, producent ma przydzieloną swoją listę-pulę mac-ów i tłucze-wgrywa jeden za drugim na kolejne urządzenia n, n+1, n+2), który się nam rozsypał i chcielibyśmy go sobie sklonować na "nowe" takie samo urządzenie.

Czy przy twardym resecie (czyli przycisk RESET przytrzymany te ~30sekund) ten "wycinek" wsad firmware-owy jest wgrywany od nowa? Czy raczej mowa o innym bloku danych niezależny od firmware, który jest wgrany jednorazowo i niezmienny, niedogrywany do czasu aż coś nowszego wyjdzie (tu już nie wyjdzie) i wtedy sobie operator sam aktualizuje jak robił to w minionych latach.
A co jest wgrywane za każdym razem gdy modem włączamy bez twardych resetów (gdy się synchronizuje), jakiś blok danych pakowany na czas pracy do ulotnej pamięci RAM czy jak? Bo ponoć na każdy rozruch lecą jakieś dane konfiguracyjne (coś więcej niż to co firmware zawiera) i są pakowane do modemu (?) żeby mógł się dogadać.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5370
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 27-07-2018, 18:40   

dekiel,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Modem_kablowy
To do pierwszej części Twoich pytań.

Co do następnych - nie oczekuj, że się tego dowiesz.
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 153
Wysłany: 30-07-2018, 13:11   

I to mnie martwi, że się nie dowiem. Przepis na dzisiejszy świat: wiedza nie jest przeznaczona dla ciebie, zostań głupcem do grobowej deski i nie próbuj się dowiadywać jak to działa, bo to wiedza dla elyyyt. A potem po drugiej stronie na tych pożal się infoliniach kolejna armia mędrców, którzy wymyślają niestworzone rzeczy przy niedomaganiach neta. A potem po 10x chcą wysyłać technika do domu w tej samej sprawie (którą nieudolnie diagnozowali z miesiąc) mimo, że tydzień wcześniej już był na tą samą okazję technik (bo musiał być, szablon inaczej nie przewiduje) i nic niepokojącego nie stwierdził na zakończeniu - co było do przewidzenia. Ale oni i tak wyślą, bo tak mówi ich żelazny szablon działania i żadne pomysły wykraczające poza durny szablon działania, mogące wręcz pomóc, usprawnić diagnostykę usterki nie są brane pod uwagę. A nikogo tam nie obchodzi, że problem jest na magistrali dosyłowej do bloku (a to widzą od razu ci bardziej kumaci - jakich tam garstka, że w jednej chwili wylatują 3 bloki mieszkalne), a nie u końcowego użytkownika eFka nie łączy. I zamiast od razu puszczać zgłoszenie na serwis liniowy oni wolą technika wysyłać po raz kolejny, aby po raz kolejny otrzymać notkę, że tu wszystko jest w porządku, to wcześniej jest problem na magistrali. W wyniku braku wiedzy jak to wszystko gada potem użytkownikowi często można wmówić na infolinii różne bajeczki z d... wzięte.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5370
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-07-2018, 15:03   

dekiel,
Swego czasu jeszcze pamiętam, jak nawet najdrobniejszy sprzęt miał swój schemat ideowy dołączony do produktu - skończyło się to wszystko z nastaniem kapitalizmu u nas i rządzeniem nami przez wszystkie corpo na świecie.

A niczego się nie dowiesz, nie znajdziesz nigdzie żadnego info czy schematu, bo byś z nich mógł wywnioskować, jak robią nas już nie w balona ale tak ordynarnie i po prostu w penisa - więc sam widzisz, że to wszystko dla naszego dobra ;)

UE przygotowuje dyrektywę, że minimalna gwarancja producenta to będzie musiało być minimum 3 lata a trwałość sprzętu nie mniej niż 5 lat (i już wszystkie firmy kwiczą, że za te pieniądze za które dziś sprzedają swój sprzęt nie da się tego zrobić, a dyrektywa jeśli wejdzie w życie, to spowoduje podwyżkę cen wszystkich produktów, bo firmy będą musiały temu sprostać)
Gdzie te czasy, kiedy lodówka, pralka, czy tv wytrzymywał 10-15 lat i to często bez żadnej awarii i żadna firma nie kwiczała...
Kwik podnosi się nie w naszej klientów sprawie (bo my to i tak zapłacimy), tylko to zmniejszy zyski wciąż nienażartych corporacji, bo nie podniosą ceny aż tak drastycznie bo nikt wtedy tego nie kupi, więc będą firmy miały mniejszą marżę przerzucając część swojego dochodu w koszt wyprodukowania towaru.
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 153
Wysłany: 02-08-2018, 14:15   

Chciałbym sobie poczytać jak ta cała procedura od włączenia modemu do uzyskania już neta na linii przebiega i jak to ze sobą gada w całości. Czy blok obsługujący net jest kompletnie niezależny od bloku pasma przeznaczonego na telefon VoIP upc. Czyli: czy jeżeli wysycimy łącze, tak że pingi skoczą do tych nawet kilkuset ms ze startowego ~6-12ms, czy to opóźnienie też ma wpływ na blok VoIP telefonu upc? Czy raczej tamten dział VoIP ma swoje własne zarządzanie ruchem? Jak się nie dowiem to pozostaje puścić paczkę impulsów w tor audio takiego telefonu i po stronie odbiorcy sprawdzić oscyloskopem czy wtedy zwiększa się opóźnienie wyjściowego audio. Pingować samego SIP-a się pewnie nie da użytkownikowi? Aby na tej podstawie stwierdzić, że opóźnienie też tam jest zależne od obciążenia łącza. VoIP w upc to jakaś "izolowana" sieć? Bo chyba nawet ty pisałeś, że dane serwerów tajne przez pufne i niemożność skonfigurowania swojego urządzenia VoIP. Nie wiem czy zalogowanie do systemu odbywa się gdzieś w jednym centrum na całą Polskę czy raczej robi to lokalnie nasz CMTS do którego jesteśmy zapięci i taki CMTS ma dane, naszego MAC-a (choć odbywa się to pewnie szerzej, bo gdzieś ktoś pisał, że modem z nad morza można zabrać do np. Zakopanego i tam też będzie gadał), czy raczej CMTS tylko pośredniczy w przekazaniu tych danych do np. Wawy na jakiś centralny serwer (analogia do neostrad, gdzie jak serwer wyleciał w Wawie to potem pół Polski leżało z możliwością ponownego zalogowania). Z tego co mi mówił jeden ponoć wtajemniczony człowiek taki CMTS u mnie obsługuje ponoć 2-3 osiedla, gdzie moje osiedle to ~20tys. mieszkańców.
Więc chciałem to zestawić z tym co na wiki piszą, że ponoć jeden CMTS jest w stanie obsłużyć do 8000 modemów. Do jakiej liczby modemów jest przeznaczona IP brama jaką mamy widoczną po zestawieniu łącza. Coś piszą o jakieś domenie MAC, z ilu modemów składa się taka domena? I potem pewnie ileś domen obsługuje dana brama IP? Nie wiem jak jest z podziałem tego pasma radiowego, bo na średnio dwie klatki mieszkalne w bloku u mnie przypada jedna zielona szafka upc w pasie zieleni, a tam w szafce (gdy byli goście od serwisu liniowego i otwierali bebechy) są specyficzne modemy? Wzmaki kablowe? magistrali kablowej (takie bloki po 50cm w aluminiowym żebrowanym hermetycznym bloku, do których wchodzi koncentryk magistralny o średnicy ~3cm. Gdybam, że ta linia magistralna to tam może płyną dane w zupełnie innej formie niż to co już jest w pionach w bloku (i ten duży blok w szafce to jakiś transkoder a nie sam wzmak, który sygnał magistrali dosyłowej do bloku, biegnącej ~1km przez osiedle, od centralnej szafy upc na osiedlu gdzie kończy się światło od CMTS-a, przekształca na trawniku przed blokiem w szafce już na formę końcową w postawi kanałów danych w paśmie UHF Czy raczej od samego początku sygnał ma jedną niezmienną formę i po drodze nic tu nie jest zmienianie? I teraz jak to jest rozdzielane, ile osób w bloku wisi na tych przykładowych 8 kanałach. Bo zakładam, że na dwie pierwsze klatki jest jedna paczka 8 kanałów (dziś już nawet 16 kanałów dla compali. Nośnych pewnie jest dziś już więcej niż 16, dla łącz 500Mbps 24 kanały? czyli jak w danym momencie są niewykorzystanie to są jakby w zapasie, rezerwowe?). Na inne klatki mimo, że to będą te same częstotliwości jest "inny" blok kanałów - bo chyba tam też jest kolejny "modem-karta" (czyli to dziwne 50cm urządzenie w szafce witające kabel magistralny biegnący z centrum osiedla) generujący tą siatkę kanałów (analogia do stacji bazowych komórkowych gdzie te same kanały za 1-2km są od nowa wykorzystane do przepchania już innych danych dla innych użytkowników. Bo skoro jeden kanał w "najgęściejszej" modulacji QAM może przepchać ~50Mb to by przecież pasma nie starczyło, bo na 200 rodzin w bloku na pewno z 50 abonentów na bidę jest i skąd by tyle tych Mbps się uzbierało z 16 kanałów przychodzących jakby te kanały miały obsłużyć jednocześnie 50 ludków. Oznaczało by że mają z tych 16 kanałów łączną przepustowość ~800Mbps do wykorzystania. Przy 10 użytkownikach, którym się ssanie włączyło oznaczałoby, że brakło przepływności na wygenerowane przez nich ~2400Mbps. Więc gdybam, że kabel magistralny zbiorczy koncentryczny dla bloku ma przepływność max liczoną pewnie na poziomie nawet kilkunastu Gbps. A potem na duży blok i kolejne zestawy-klatki są osobne "drzewa" 16 kanałów, gdzie każde takie drzewo w 16 kanałach pcha dane do innych ludzi i są to niezależne drzewa (mimo, że ten sam kanał częstotliwościowo) i klatka 1-sza w bloku mieszkalnym nie zapycha drzewa nośnych z klatki np 6.
Więc potrzebna taka typowa rozprawka na ten temat.
Do sieci xDSL są takie rozprawki w formie książkowej gdzie można dużo ciekawostek wyczytać i dowiedzieć się jak to w całości gada.
Do osiedla dobiega światłowód od CMTS-a, który to CMTS jest kilka km dalej w innej części miasta. Światłowód w centrum osiedla kończy swój bieg i w szafie jest tam już jak wynika rozdzielony na łącza elektryczne-miedziane grube koncentryki, które rozsyłają sygnały na poszczególne odgałęzienia osiedla kilkudziesięciu bloków mieszkalnych. A potem na danej miedzianej gałęzi wiszą np 4 bloki mieszkalne. I sieć niby stanowi wielkie drzewo, ale w praktyce okazuje się, że na osiedlu wylatują 3 bloki, a pozostałe kilkadziesiąt nadal bezawaryjne - co już wskazuje, że gałęzie są od siebie "izolowane" coś ala port w prostym routerze domowym gdzie są typowo 4 porty-kanały RJ 1Gbps, jeden kanał wyfrunie, pozostałe 3 gadają. I tu pewnie też jest podobnie, że jak światłowód w centrum osiedla się kończy to następuję urządzenie, które ze światła robi sygnał radiowy i potem też pewnie ma kilka, kilkanaście portów elektrycznych na linie koncentryczne, które lecą w różne kierunki osiedla.
Czy synchronizację modemu kanały up/down utrzymuje więc ta szafa osiedlowa gdzie kończy bieg światłowód? Czy raczej zarządza nią CMTS? I jak CMTS wylatuje to od razu modemy gubią synchro mimo, że ta szafa osiedlowa dalej sprawna (chyba, że to ona dostaje pozwolenie na synchronizowanie modemów od CMTS-a?). Pewna analogia do linii xDSL gdzie szafa ONU sama sobie zarządzała synchronizacją. Łącze do szafy z centrum zarządzania-macierzystej centrali mogło wylecieć, a modemy dalej trzymały synchro tylko neta w najgorszym wypadku nie było, ale synchronizacja linii nie ulegała zerwaniu, bo za dogadanie się z modemem abonenta odpowiadała już karta w samej osiedlowej szafie. Chciałem to odnieść do DOCSIS-a. Jak tutaj to gada?
Jak modemy wylatują i przez kilka godzin nie ma synchro, to który blok sieci za to odpowiada, że potem złapią synchro, CMTS? Czy raczej szafa osiedlowa zarządza osiedlowym szkieletem koncentryków i dogaduje się z modemami bez potrzeby CMTS-a, a tylko zalogowanie do neta i dopuszczenie na podstawie MAC-a odbywa się już przez sygnał zarządzający jaki CMTS wyśle do szafy na osiedlu i pozbiera dane logowania z modemów próbujących wbić się do sieci? Czy szafa na osiedlu tą ostatnią miedzianą milę sobie obsługuje niezależnie od CMTS-a, to osiedlowa szafa nadaje ten "takt" do którego potem się muszą dostosować (zsynchronizować) modemy, czy raczej ten takt leci odgórnie - coś ala sieć energetyczna, gdzie cała Europa musi przy rozruchu bloku energetycznego zsynchronizować go częstotliwościowo i fazowo z taktem 50Hz, a nie że każdy obszar gra na swoją nutę.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 19:01   

dekiel,
Wejdź tu:
https://docsis.org
I poczytaj tamto forum - powinno Ci przybliżyć zagadnienia.
_________________
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 538
Wysłany: 26-09-2018, 22:49   

Hej, jak zalogowac się na http://provisioning.upc.pl/reg/login.jsp?
Wpisuję adres email poczty upc i hasło które znalazłem na umowie sprzed 5 lat i nie działa. Zmieniłem też hasło na moim UPC i dalej nic.
 
 
Lelumpolelum 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 26-09-2018, 23:08   

jesli masz adres xyz123@upcpoczta.pl
login to: xyz123
haslo to: haslo do poczty

u mnie tak zadzialalo miesiac temu
_________________
 
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 538
Wysłany: 26-09-2018, 23:14   

Nie działa, zresztą do poczty też nie mogę się zalogować.
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 26-09-2018, 23:15   

to zaloguj się na swoje konto UPC i tam masz opcję zmiany hasła do poczty
_________________
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 538
Wysłany: 26-09-2018, 23:16   

Tak właśnie zrobiłem, dwukrotnie. System potwierdził zmianę hasła, ale dostępu do poczty i panelu nadal nie mam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: