Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
router a 250/500MB
Autor Wiadomość
ra74 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 127
Wysłany: 24-06-2018, 16:11   router a 250/500MB

1. czy upc w pakietach 250MB/500MB daje osobny router czy wszystko jest w horizonie ?
2. Jakie osiągacie prędkości np w speedtest po wifi ? Chodzi mi o sprzęt który upc daje do łącza 250MB i 500MB
3. Ja mam aktualnie po wifi N 5GHz 70MB i 2.4 40MB w tym samym pomieszczeniu. Nie wiem czy to już taki max i ile mógłbym mieć gdyby router wspierał AC
4. Mam własny router z openwrt bo np potrzebuję móc ustawiać przekierowania portów, a także w przyszłości móc postawić openvpn. openvpn mógłbym też ustawiać na NAS ale to chyba mniej bezpieczne. Ale chętnie bym się pozbył 1 urządzenia jeśli ten ruter od upc daje dostęp do panelu
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-06-2018, 16:32   

1. Możesz mieć wszystko w Horizonie, a możesz też poprosić ich o osobny router
2. To zależy od sprzętu który masz (i nie mam na myśli routera, a bardziej karty sieciowe w komputerach etc)
3. No my też tego nie wiemy bo to jest wifi. Musisz sam sprawdzić
4. Router od UPC umożliwia przekierowanie portów (chyba, że ci włączą IPv6 to je wyłączasz przez Asystenta Pomocy). A co do OpenVPN to w routerach od UPC nie ma takiej możliwości.
_________________
 
 
ra74 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 127
Wysłany: 24-06-2018, 17:43   

dzięki
2. dlatego pytam się jakie parametry wy osiagacie PO WIFI np w speedtest. Po kablu mam parametry takie jak łącze a router jak najbardziej może mieć znaczenie
Jeśli przykładowo ktoś mi napisze że ma 150 i karte w standarcie N to bede wiedział że pownienem kupić nowy sprzęt albo wziać od operatora
_________________
 
 
piowor 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Cze 2016
Posty: 188
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 24-06-2018, 17:49   

compal + łącze 250mb z korzystaniem z internetu (youtube + hbo go) w czasie testu po wifi (ac 5 GHz 2x2):
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5339
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-06-2018, 18:57   

ra74,
Popraw jednostki bo wprowadzają w błąd - MB a Mb to nie to samo.

A pytanie jak u kogo działa wifi to jak zapytać się ile komu pali jego auto - u każdego inaczej.
To co ludzie tu o wifi napiszą nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia - może być tak samo, gorzej, lepiej. Dowiesz się dopiero jak sam to uruchomisz i sprawdzisz.
_________________
 
 
ra74 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 127
Wysłany: 24-06-2018, 22:03   

KOCUREK1970 napisał/a:
ra74,
Popraw jednostki bo wprowadzają w błąd - MB a Mb to nie to samo.

A pytanie jak u kogo działa wifi to jak zapytać się ile komu pali jego auto - u każdego inaczej.
To co ludzie tu o wifi napiszą nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia - może być tak samo, gorzej, lepiej. Dowiesz się dopiero jak sam to uruchomisz i sprawdzisz.


Ale co sprawdze jak nie mam punktu odniesienia poza teoretyczną prędkością 600Mb o której wiadomo że jest nieosiągalna ?
IMHO takie stwierdzenia przy przynoszą więcej szkody. Przykład: byłem u rodziców którzy mają upc, jak dla mnie net ledwo co działa, sprawdzam transfer bodajże było z 5 Mb to chyba nikt powie nie ma co porówywać bo każdy ma inne warunki. Okazało się że problem był po stronie upc.

ps faktycznie ale nie mogę już edytować
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5339
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-06-2018, 02:16   

ra74 napisał/a:
Ale co sprawdze jak nie mam punktu odniesienia poza teoretyczną prędkością 600Mb o której wiadomo że jest nieosiągalna ?

A co Ci da jak Ci ktoś napisze, że ma 300, 400, 500 Mb po wifi - co to Tobie mówi, co to dla Ciebie znaczy?
Co zrobisz jak Ci ktoś napisze, że ma 500 Mb po wifi a Ty będziesz miał ledwo 80?
Wifi to sprawa indywidualna, sprawa gdzie się mieszka (czy są inne sieci wifi), gdzie jest zainstalowany modem, jakie ściany, ile tych ścian jest, z czego zrobione, czy są rury i jakie (metal, PCV), jaka karta sieciowa w komputerze (1x1 czy 2x2 MIMO) itd.
Mam nadzieję, że trochę Ci uświadomiłem dlaczego każdy ma inaczej.
Gdybyś pytał o LAN - tu można by brać pod uwagę wyniki czy sugestie innych - LAN jest przewidywalny, pewny, stabilny.
Jednym do takiego wifi wystarcza sprzęt od UPC, inny dokupują własny router i przełączają sprzęt UPC w modem i podłączają swój sprzęt.
Radio na wifi w pasmie 2,4 GHz może mieć moc tylko 100 mW, w pasmie 5 GHz może być już maksymalnie 200 mW - ale znowu w zabudowie 5 GHz rozchodzi się gorzej niż 2,4 GHz.
Prawda jest też taka, że jeśli chcesz wydajności po wifi trzeba na to wyłożyć kasę i to sporo.
Sprzęt od operatora ma tylko działać i to wszystko.
_________________
 
 
ra74 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 127
Wysłany: 25-06-2018, 16:52   

jeśli 10 osób powie mi że ma 150, kolega w wątku pisze że ma > 200 a ja stojąc 1m od routera mam 70 to powie mi
- przede wszystkim że może być znacznie lepiej
- nie muszę kupować adapterów typu powerline co już rozważałem
- prawdodobnie górny nie-teoretyczny limit to ok 200Mb
- jest jakiś słaby element po mojej stronie, karta wifi, router, drivery nie wiem ale do rozwiązania

Generalnie jakoś ciężko znaleźć nawet typu jaką kartę wifi kupić, kupiłem edimax bo był dostępny od ręki, ma sterowniki pod w10, usb 3.0 i ac. Na papierze super ale transfer 10Mb gdzie obok 8 letni laptop ma te 70Mb
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2018, 16:58   

5 GHz słabo się rozchodzi w budynkach. Dodatkowo inni mogą na tym samym paśmie nadawać no i dochodzą stacje meteorologiczne czy cyfrowe telefony bezprzewodowe.
ra74 napisał/a:
kupiłem edimax bo był dostępny od ręki, ma sterowniki pod w10, usb 3.0 i ac.

Co to za Edimax który kupiłeś?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5339
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-06-2018, 20:04   

ra74 napisał/a:
przede wszystkim że może być znacznie lepiej

Każdy wariant jest możliwy w obydwie strony!
ra74 napisał/a:
nie muszę kupować adapterów typu powerline co już rozważałem

Czasami to może być jedyne wyjście.
ra74 napisał/a:
prawdodobnie górny nie-teoretyczny limit to ok 200Mb

Realnie i tak zawsze jest inaczej.
ra74 napisał/a:
jest jakiś słaby element po mojej stronie, karta wifi, router, drivery nie wiem ale do rozwiązania

Czyli Sam widzisz co może powodować takie a nie inne problemy.
Sam widzisz ile trzeba by włożyć w to wysiłku, pracy a często i kasy by to zweryfikować.
ra74 napisał/a:
kupiłem edimax bo był dostępny od ręki, ma sterowniki pod w10, usb 3.0 i ac. Na papierze super ale transfer 10Mb gdzie obok 8 letni laptop ma te 70Mb

Dopóki nie zrobisz skanu otoczenia sieciowego wifi, nie zobaczysz ile i jakich sieci tam jest, nie zweryfikujesz ile tego sygnału "widzi" karta sieciowa - to wszystko kręcenie się po omacku.

Tu masz co potrzeba:
https://www.elektroda.pl/...pic3158772.html
Zrób skan i tu wstaw fotki.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: