Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Publiczne IP
Autor Wiadomość
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 01-06-2018, 10:57   Publiczne IP

Witam,
u rodziców niedawno szlag trafił router. Wymienilem na nowy i wszystko spoko. Poza jednym. Zauwazylem ze na routerze siec ma wewnętrzne IP. Niestety nie wiem jakie było na starym routerze i czy aby nie zmieniło sie przy zmianie routera w momencie jak modem zobaczył inny adres MAC. Jest to o tyle dziwne że przeciez UPC prydziela 1 publiczne IP defaultowo. Czy mam to zglosić do UPC czy mam kombinować samemu w modemie, klonowaniu MACa itd ?
A najlepsze jest to ze strony typu MyIp poprawnie wykrywają mi IP zewnętrzne (89.69.18.4)
 
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 01-06-2018, 12:11   

Mój TP-Link WDR 4300 też ma wewnętrzne IP i nie mogę go zmienić,
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-06-2018, 15:37   

tommiyacht napisał/a:
Jest to o tyle dziwne że przeciez UPC prydziela 1 publiczne IP defaultowo.

Ale to IP zewnętrzne masz na ich modemorouterze!
Przełącz go w tryb mostu i będziesz miał publiczne IP na Twoim routerze.
_________________
 
 
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 01-06-2018, 16:02   

no gid, a jak to zrobic ? cisco 3925

tylko static i dhcp

a to przypadkiem nie trzeba sie zalogowac jako admin-upc ? (czy jakos tak)

bo teraz sie loguje na oba blanki

 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-06-2018, 18:59   

tommiyacht napisał/a:
cisco 3925

Na tym Cisco dla klienta detalicznego nie ma tryby mostu.
Możesz próbować z DMZ na Cisco 3925, tam wpisać IP Twojego routera i dopiero tak próbować uzyskać publiczne IP.
_________________
 
 
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 03-06-2018, 23:27   

tu jakos gosc daje rade, ale rozumiem ze loguje sie nie jako klient detaliczny ??

YT

a taki myk zadziała ?

LINK1
LINK2
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-06-2018, 12:42   

tommiyacht napisał/a:
rozumiem ze loguje sie nie jako klient detaliczny ??

Może inaczej - nie blokują tam tego trybu.
Niekoniecznie to UPC Polska
tommiyacht napisał/a:
a taki myk zadziała ?

Nikt Ci nie zabroni próbować - ale z tego co pamiętam w 2014 r dali softa co blokuje takie zabawy (być może to ten soft co właśnie go masz).
_________________
 
 
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 04-06-2018, 13:34   

no to pozostaje wymiana. Mozna wymienic modemorouter na czysty modem Cisco z jakiegos powodu ?

edit:

ewentualnie jesli zamienie sie modemami z kims z rodziny (u którego jest bridge) to bedzie dzialac ? (wystarczy klonowanie MAC ?)
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-06-2018, 15:46   

tommiyacht napisał/a:
no to pozostaje wymiana. Mozna wymienic modemorouter na czysty modem Cisco z jakiegos powodu ?

Możesz próbować - choć skutek może być zerowy (UPC Polska nie instaluje żadnych czystych modemów już od kilku lat).
tommiyacht napisał/a:
jesli zamienie sie modemami z kims z rodziny (u którego jest bridge) to bedzie dzialac ? (wystarczy klonowanie MAC ?)

Klonowanie MAC zbędne bo UPC Polska nie stosuje takich restrykcji.
Nie jest to do końca zgodne z prawem (udostępnianie danego sprzętu innej osobie) no i musisz pamiętać, że prędkość netu musi być ta sama (bo nie wgrasz na modem swojego konfigu).

Zamiast tak kombinować zrób to co Ci pisałem z tym DMZ w Cisco.
_________________
 
 
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 04-06-2018, 19:34   

DMZ, przekierowanie portów.... nic nie pomogłow. Wpiąłem kompa oczywiscie bezposrednio pod Cisco
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-06-2018, 15:41   

tommiyacht napisał/a:
DMZ, przekierowanie portów.... nic nie pomogłow

Zrestartowałeś Cisco i własny router prądowo na 30s?
_________________
 
 
tommiyacht 
light master

Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 58
Wysłany: 06-06-2018, 12:03   

zalatwione z UPC. Za 50pln bede miał Compala.
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 426
Wysłany: 06-06-2018, 14:10   

za 50zl? lol, powiedz ze masz problemy z wifi czy cos innego nasciemniaj i dadza za free. placic jeszcze za ten szrot 50zl...
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-06-2018, 14:31   

50zł za zbugowane shit, tego jeszcze nie grali.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: