Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Samsung UE50MU6172
Autor Wiadomość
Mac_zdan 
Klikacz

Dołączył: 02 Lip 2018
Posty: 9
Wysłany: 02-07-2018, 20:43   Problem z Samsung UE50MU6172

Witajcie, kupilem TV ten co w temacie, 2 tygodnie temu specjalnie na Mundial, na wlaczonej funkcji 'czysty obraz cyfrowy' w okol zawodnikow i lini, obraz jest rozmyty jakby za mgla, w wylaczonej opcji tej wady nie ma, ale obraz jest duzy gorszy, mam UPC dekoder Cisco wersja 5.1. Dzwonilem do Samsunga i robilem to co mowili, reset do ustawien fabrycznych, aktualizacja, nowy kabel HDMI i dalej to samo, w zalaczniku przesylam zdjecia, i z gory dziekuje za pomoc

[ Dodano: 02-07-2018, 20:45 ]
Zdj 2

PART_1530556894903_2.jpeg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 131,08 KB

IMG_20180702_175807-1248x1664-499x665.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 72,87 KB

 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 550
Wysłany: 02-07-2018, 20:53   

Funkcja 'czysty obraz cyfrowy' robi dokładnie to do czego została stworzona, wygładza obraz i usuwa szum, ale są widoczne artefakty takiego działania. Jaką rozdzielczość masz ustawioną w Cisco? Co pisze na ekranie gdy wciśniesz przycisk info?

Edit: Podłącz antenę bezpośrednio do telewizora, wyszukaj kanały. TVP 1 i 2 są niekodowane, zobacz czy problem wtedy występuje.
 
 
Mac_zdan 
Klikacz

Dołączył: 02 Lip 2018
Posty: 9
Wysłany: 02-07-2018, 21:06   

Nie mam zbytnio jak podlaczyc sam kabel bo glowny dekoder jest w innym pokoju, rozdzielczosc mam 1080i
Nie wiem czy o to chodzilo po 'info' ale mam to co na zdjeciu he

PART_1530558144641.jpeg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 149,92 KB

 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 550
Wysłany: 02-07-2018, 21:16   

Chodziło o info na pilocie z telewizora. Nie musi być antena z głównego dekodera, wystarczy jakikolwiek przewód z sygnałem upc. Generalnie masz coś skopane w ustawieniach obrazu albo twój telewizor bardzo słabo sobie radzi z upscalingiem.
 
 
Mac_zdan 
Klikacz

Dołączył: 02 Lip 2018
Posty: 9
Wysłany: 02-07-2018, 21:25   

Jutro postaram sie, podlaczyc przez inny kabel, w ustawieniach siedzialem pol dnia i probowalem to wyeliminowac. Mam pilot smart control... jest tam pare przyciskow i zalezy w jakie info sie wejdzie. Jesli jest tak jak mowisz ze TV jest za slaby, to lipa ale moge go zwrocic do 30 dni :?

[ Dodano: 02-07-2018, 21:28 ]
Na filmach i serialach nie ma tej wady a obraz jak żyleta
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 550
Wysłany: 02-07-2018, 21:37   

Nie inny kabel, tylko koncentryczny (antenowy) który jest teraz wpięty do twojego dekodera. Masz włączone dużo polepszaczy, stąd te cyfrowe artefakty. Poszukaj, są w internecie ustawienia kalibracji dla twojego TV. Powinno pomóc.
 
 
Mac_zdan 
Klikacz

Dołączył: 02 Lip 2018
Posty: 9
Wysłany: 02-07-2018, 22:14   

Podlaczylem ten kabel i wyszukalo 31 kanalow, analogowych z kiepska jakoscia ale tej wady o ktorej mowa nie bylo. Jestem laikiem jesli chodzi o sprawy rtv i te kalibracje. Ale dziekuje Ci za pomoc :)
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 550
Wysłany: 02-07-2018, 23:08   

Wyszukaj TYLKO kanały cyfrowe, rodzaj anteny kablowa. Operator UPC, Rodzaj wyszukiwania szybkie, modulacja 256QAM, szybkość transmisji 6900kS, id sieci i częstotliwość z tego linka: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006927

A co do ustawień obrazu wprowadź ustawienia stąd: https://www.rtings.com/tv...mu6300/settings

Powinno pomóc.
 
 
Mac_zdan 
Klikacz

Dołączył: 02 Lip 2018
Posty: 9
Wysłany: 04-07-2018, 08:00   

Bylem wczoraj u kumpla na meczu, ma troche starszy model Samsunga i telewizje naziemna z paroma kanalami HD, mial tak samo te rozmycie a nawet wieksze, wiec czy to zalezy od dekoderow, anten ird?
 
 
stivi 
ultra master

Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 898
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-07-2018, 10:46   

kazdy ma tak samo ...wylacz polepszacze coś za coś
 
 
Yarecky 
Klikacz

Dołączył: 25 Gru 2017
Posty: 4
Wysłany: 24-07-2018, 17:08   

Też mam TV samsunga seria K5500 u mnie z kolei jest problem z częstotliwością 138000 kHz kable zarobione porządnie przez montera z UPC , założony rozgałęźnik rozdzielający sygnał TV/internet na 2 pokoje, jednak sygnał spada do poziomu pikselowania obrazu , najbardziej widoczne to jest rano i wieczorem , w TV umieszczony Media moduł UPC , zamiast dekodera , co może być przyczyną ? zakłócenia , moduł , głowica w TV czy jeszcze coś innego , kombinować dalej samemu, czy wzywać technika ? :/
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2018, 17:18   

Zablokuj kanał zwrotny jakimś tłumikiem kanału zwrotnego. Wkręca się go przy rozgałęźniku
_________________
 
 
czarek77 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 188
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 24-07-2018, 18:54   

Yarecky napisał/a:
Też mam TV samsunga seria K5500 u mnie z kolei jest problem z częstotliwością 138000 kHz kable zarobione porządnie przez montera z UPC , założony rozgałęźnik rozdzielający sygnał TV/internet na 2 pokoje, jednak sygnał spada do poziomu pikselowania obrazu , najbardziej widoczne to jest rano i wieczorem , w TV umieszczony Media moduł UPC , zamiast dekodera , co może być przyczyną ? zakłócenia , moduł , głowica w TV czy jeszcze coś innego , kombinować dalej samemu, czy wzywać technika ? :/
Ja mam jeden tv Samsung 8 letni i drugi tv Samsung nowy na module CI+ , Do internetu Compal i na 20 letnich kablach sygnał 100/100 . Więc cos u ciebie na instalacji się gryzie albo.... tv do dupy bez urazy .Wszystko na takim rozdzielaczu który tez ma pare lat już ….. Zmiana softu w tv ?? ręczne dodanie częstotliwości ??

UPC.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 129,67 KB

 
 
lemon 1971 
easy master


Dołączył: 02 Lis 2013
Posty: 41
Skąd: Chorzow
Wysłany: 24-07-2018, 20:00   

nie mieszjcie chopakowi w glowie ,,takie rozmycia kolo postaci to tak jest w samsungu ,,mialem 65 ks 7000 i bylo to samo widac z bliska,,troche mozna to zneutralizowac wylaczyc niektore dopalacze poprawiajace obraz,,,,teraz mam oleda 65c7v i obraz zrywa glowe razem z beretem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: