Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal długie łączenie po wznowieniu systemu
Autor Wiadomość
lucano1 
easy master

Dołączył: 02 Lut 2016
Posty: 36
Wysłany: 27-04-2018, 09:07   Compal długie łączenie po wznowieniu systemu

Witam,

Od czasu wymiany modemu na Compala zauważyłem, że u mnie na win 10 po wznowieniu systemu muszę odczekać kilka minut na to aby mieć sieć. Mimo połączenia z siecią nie ładują się strony, a dopiero po kilku minutach. Na drugim kompie gdzie jest win7 w ogóle się nie połączy tylko trzeba zrestartować komputer. Czy ktoś wie coś na ten temat? Czy to jakaś kwestia ustawień na modemie?

Pozdrawiam
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-04-2018, 11:05   Re: Compal długie łączenie po wznowieniu systemu

Może problem z DHCP, sprawdź na obu kompach z ustawionymi statycznymi IP.
Sprawdź też zarządzanie energią kart sieciowych, na próbę wyłącz oszczędzanie energii.
_________________
 
 
lucano1 
easy master

Dołączył: 02 Lut 2016
Posty: 36
Wysłany: 27-04-2018, 16:52   

W ustawieniach wszystko jest ustawione na DHCP, żadnych sztywnych adresów. W ustawieniach kart sieciowych też nie było nic zmieniane a mimo to problem ewidentnie pojawił się po wymianie modemu. Karta raczej nie jest wyłączana przez oszczędzanie bo po wznowieniu windowsa i zalogowaniu jestem połączony z Wifi. nie ładują się tylko strony www.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2668
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-04-2018, 17:03   

Compal jest w bridge czy w trybie routera?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-04-2018, 18:33   

Tak ogólnie to może być problem z DNSami, może wypróbuj "googlowe": 8.8.8.8

Sprawdź też algorytm szyfrowania Wi-Fi (WPA2-PSK).

lucano1 napisał/a:
W ustawieniach wszystko jest ustawione na DHCP, żadnych sztywnych adresów
Spróbuj ustawić stałe IP bezpośrednio na kartach sieciowych w obu komputerach.
lucano1 napisał/a:
zalogowaniu jestem połączony z Wifi
No to spróbuj zamiast Wi-Fi podłączyć oba komputery przewodowo.
MrPepka napisał/a:
czy w trybie routera?
Na pewno tak.
_________________
 
 
lucano1 
easy master

Dołączył: 02 Lut 2016
Posty: 36
Wysłany: 04-05-2018, 17:15   

Temat można połowicznie uznać za rozwiązany. Mam jakiś problem z prezlądarką Chrome bo na Edgu strony odpalają się od razu po wznowieniu systemu.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-05-2018, 18:53   

lucano1 napisał/a:
Mam jakiś problem z prezlądarką Chrome bo na Edgu strony odpalają się od razu po wznowieniu systemu.

https://pclab.pl/news77758.html
_________________
 
 
lucano1 
easy master

Dołączył: 02 Lut 2016
Posty: 36
Wysłany: 07-05-2018, 21:12   

Okazało się że to faktycznie wina systemu. Wczoraj miałem jakąś sporą aktualizację i po problemie :-)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-05-2018, 22:10   

A masz już wersję 1803 (10.0.17134.*), czy ten problem miałeś w wersji 1709 (10.0.16299.*) :?:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: