Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyłączenie firewalla w Compalu gdy ten jest w trybie modemu
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 12:57   

A czy da się tak zrobić w Skype jeszcze? Bo tego TTCP przyznam, że nie ogarniam.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:04   

MrPepka napisał/a:
A czy da się tak zrobić w Skype jeszcze? Bo tego TTCP przyznam, że nie ogarniam.


Tak, w Zaawansowane ->Połączenie->Użyj portu _____ dla połączeń przychodzących.
z TTCP jest prościej. "TTCP -r -pNR_PORTU"
Kod:
Usage: ttcp -t [-options] host [ < in ]
       ttcp -r [-options > out]
Common options:
        -l##    length of bufs read from or written to network (default 8192)
        -u      use UDP instead of TCP
        -p##    port number to send to or listen at (default 5001)
        -P4     use IPv4
        -P6     use IPv6
        -s      -t: don't source a pattern to network, get data from stdin
                -r: don't sink (discard), print data on stdout
        -A      align the start of buffers to this modulus (default 16384)
        -O      start buffers at this offset from the modulus (default 0)
        -v      verbose: print more statistics
        -d      set SO_DEBUG socket option
        -h      set SO_SNDBUF or SO_RCVBUF
        -a      use asynchronous I/O calls
        -S##    specify source address
        -H##    specify TTL or hop limit
Options specific to -t:
        -n##    number of source bufs written to network (default 2048)
        -D      don't buffer TCP writes (sets TCP_NODELAY socket option)
        -w##    milliseconds of delay before each write
        -f##    specify a file name for TransmitFile
Options specific to -r:
        -B      for -s, only output full blocks as specified by -l (for TAR)
        -j##[/##] specify multicast group and optional ifindex (UDP-only)
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 13:08   

Pitrek napisał/a:
Tak, w Zaawansowane ->Połączenie->Użyj portu _____ dla połączeń przychodzących.

Nie działa na nowej wersji Skype'a (nie ma tam tych ustawień dotyczących portu)

[ Dodano: 13-04-2018, 14:10 ]
Włączyłem nasłuch w TTCP, ale dalej widzę, że port 139 (na którym mam nasłuch) jest filtrowany.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:13   

Na Skype Desktopowym, nie Metro:

Na próbę można sobie sprawdzić lokalnie:
Nasłuch: "TTCP -r -p5555"
Odbiór: "TTCP -t -p5555 localhost"
lub chociażby "Telnet localhost 5555"

Nie możesz używać 139 bo to jest zarezerwowany port w Windows, użyj wolnego.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 13-04-2018, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 13:14   

Pitrek napisał/a:
Na Skype Desktopowym

Właśnie sprawdzałem to na Skypie Desktopowym i tam nie ma tych opcji o których mówisz.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:18   

MrPepka napisał/a:
Skypie Desktopowym
Ja używam wersji 7.41, może w nowszych nie ma.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 13:28   

Pitrek napisał/a:
Nie możesz używać 139 bo to jest zarezerwowany port w Windows

Windows to u mnie go aż filtruje

[ Dodano: 13-04-2018, 14:29 ]
Tu:
https://serverfault.com/questions/29065/is-port-139-still-vulnerable/29066
Przeczytałem, że port 139 nie powinien być blokowany. Czyli to nie Windows go blokuje.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:49   

Przecież 139 to port NetBiosowy odpowiada za udostępnianie plików i drukarek i używany np. do zarażenia komputerów w sieci lokalnej.
Jak najbardziej powinien być firewallowany, czyli niedostępny z zewnątrz.

Wiersz poleceń:
netstat -a -n

netstat -a -n |find "139"
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 13-04-2018, 14:51   

Porty netbiosu są blokowane na poziomie sieci UPC, poza tymi portami modem działający w trybie bridge żadnych innych portów nie blokuje i nie ma aktywnego żadnego firewalla. Wszystko jest wówczas zależne od podłączonego urządzenia do modemu.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 15:01   

Faktycznie. Gdzieś wyczytałem (to dotyczyło Virgin, a to to samo co UPC), że Virgin też blokował te porty. Dzięki za wyjaśnienie.

[ Dodano: 13-04-2018, 16:12 ]
kvs, Jeszcze takie pytanie mam. Czy UPC blokuje port 445?

[ Dodano: 13-04-2018, 16:32 ]
Dobra sam sobie odpowiem. Tak blokuje
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 13-04-2018, 15:37   

MrPepka napisał/a:
Czy UPC blokuje port 445?

tak
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 444
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-04-2018, 15:38   

MrPepka napisał/a:
Faktycznie. Gdzieś wyczytałem (to dotyczyło Virgin, a to to samo co UPC), że Virgin też blokował te porty. Dzięki za wyjaśnienie.

[ Dodano: 13-04-2018, 16:12 ]
kvs, Jeszcze takie pytanie mam. Czy UPC blokuje port 445?

[ Dodano: 13-04-2018, 16:32 ]
Dobra sam sobie odpowiem. Tak blokuje


Każdy normalny ISP który dba o bezpieczeństwo blokuje porty SMB :P
135 do 139 i 445 muszą być blokowane!
Ostatnio zmieniony przez pawelb 13-04-2018, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 15:41   

A porty 111, 135 i 136? Też UPC blokuje?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 444
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-04-2018, 15:43   

MrPepka napisał/a:
A porty 111, 135 i 136? Też UPC blokuje?


a jaki problem sprawdzić ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 15:44   

No właśnie sprawdziłem i wiem, że są filtrowane, ale UPC nic nie wspomina, że te porty blokują. Oczywiście wyłączałem firewall w routerze i w kompie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: