Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyłączenie firewalla w Compalu gdy ten jest w trybie modemu
Autor Wiadomość
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-04-2018, 19:34   

Sam system ma wbudowaną ochronę, stąd Stealth, jakby tego nie było to wszystkie porty byłyby Closed, oprócz tych Open.
Podaj te Stealth.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 12-04-2018, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-04-2018, 19:37   

Ale ową ochronę mam wyłączoną (no chyba, że poza Windows Firewall jeszcze coś trzeba wyłączyć).

[ Dodano: 12-04-2018, 19:40 ]
Nic nie mogę zrobić bo strony ładują się w nieskończoność lub wcale. Gdy robię test na speedtest.net to widzę jak prędkość spada do wartości poniżej 1mb po czym dostaję komunikat "Download Test Error".
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-04-2018, 19:42   

Wiele portów jest zajętych przez system i to prawdopodobnie na nich jest Stealth.

Muszę kończyć bo wybywam. :P
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-04-2018, 19:43   

To coś jednak z siecią. Gdy robię speedtest na tablecie (łączy się on przez wifi albo z routerem albo z PLC) to jest to samo. Widzę prędkość z 57mb po czym widzę jak spada do 50 (lub 52) i komunikat, że testu nie udało się ukończyć. Internet na każdym urządzeniu chodzi wolno.

[ Dodano: 12-04-2018, 19:58 ]
Tak to wygląda:
https://zapodaj.net/0e6b4ec7dc51c.png.html
Tym razem Compal był wpięty jedynie do PC, a na nim wszelka ochrona była wyłączona no i co?

[ Dodano: 12-04-2018, 20:05 ]
A teraz (tym razem Compal wpięty jest do PC i do Asusa)
https://zapodaj.net/ed8fd7bb7ade9.png.html

[ Dodano: 12-04-2018, 20:09 ]
I kolejny przykład:
https://zapodaj.net/f5b94cc38fcd1.png.html

[ Dodano: 12-04-2018, 20:16 ]
I kolejny:
https://zapodaj.net/2313aea54f9f6.png.html
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-04-2018, 22:09   

Dziwne, że nie jest to powtarzalne. W "Monitor zasobów", w "Porty nasłuchujące" można sprawdzić jakie porty są używane do nasłuchu. W tym teście ze strony duża większość powinna być Closed, nieliczne powinny być Stealth, a Open powinno być bardzo mało. U Ciebie akurat coś działało na HTTPS (443).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-04-2018, 22:17   

Mówię Ci. Ten tryb modemu w Compalu to ściema i teraz już na bank jestem pewien, że Compal w trybie modemu ma włączony firewall i co jakiś czas blokuje porty bo jakoś nie wierzę, że UPC blokuje większość portów. Co do tego 443 to mógł się wkraść GUI Asusa, ale teraz ten port jest closed lub stealth.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-04-2018, 22:25   

Może być jeszcze inny problem. Metoda sprawdzania przez ten serwis, jakieś Time-Outy. Port, który byłby Closed, z powodu jakiś błędów zakwalifikowany jest jako Stealh. Można ręcznie sprawdzić jakiś jeden port Stealth wielokrotnie:
:arrow: https://www.grc.com/x/portprobe=192
i zobaczyć jak się to ma do tego testu z "All ports".

Można też sprawdzić inne serwisy skanujące. (Online Port Scanner)
:arrow: http://www.t1shopper.com/tools/port-scan/
:arrow: https://pentest-tools.com/network-vulnerability-scanning/tcp-port-scanner-online-nmap
:arrow: https://geekflare.com/port-scanner-server/
:arrow: http://www.ipfingerprints.com/portscan.php

Jest jeszcze inna metoda, mieć włączonego Compala w trybie modem i nic do niego nie podłączać. Trzeba to testować z innej sieci, wtedy wszystkie porty powinny być Closed.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-04-2018, 23:07   

A w tym grc da się zmienić testowane IP?
Ten na pentest tools jest oparty o nmap. Oby nie sprawiało to problemów.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-04-2018, 23:39   

MrPepka napisał/a:
A w tym grc da się zmienić testowane IP?
Nie
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 12:18   

Sprawdziłem teraz i gdy odpiąłem skrętkę z portu LAN 1 Compala (czyli do Compala nic nie było podłączone) to w tym teście ip finger prints wyświetliło mi, że wszystkie porty są filtrowane :shock:
Wszystkich to może nie sprawdzałem, ale tak od 0 do 200. Sprawdzałem też np. porty 442, 443, 444, 8442, 8443 i 8444 i też były filtrowane. NIC nie było podłączone do Compala (w sensie żadne urządzenie).

[ Dodano: 13-04-2018, 12:29 ]
Teraz z kolei gdy do Compala mam podpięty router i PC to już wyświetla mi coś takiego:
https://zapodaj.net/b0fc2842e6741.png.html
Porty skanowane od 0 do 500
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 12:57   

MrPepka napisał/a:
wszystkie porty są filtrowane :shock:
Dlaczego sądząc po emotce się dziwisz? Filtrowane - czyli OK.
MrPepka napisał/a:
Teraz z kolei gdy do Compala mam podpięty router i PC. Porty skanowane od 0 do 500
Dwa urządzenia podłączone do Compala w trybie Bridge? Tak nie powinno się robić, tylko jedno urządzenie. Może to działać, ale to jest stan nieustalony.

488 Closed - nic ich nie blokuje i nic na nich nie ma więc OK.
Reszta portów blokowana.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 13-04-2018, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 12:58   

A teraz to:
https://zapodaj.net/fc765204b1300.png.html

[ Dodano: 13-04-2018, 12:58 ]
Pitrek napisał/a:
Reszta portów blokowana.

Ale przez co?

[ Dodano: 13-04-2018, 13:00 ]
I taki (tym razem Compal podpięty tylko do PC)
https://zapodaj.net/8e5246b61a3dc.png.html
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:05   

Przede wszystkim do Compala w trybie modemu nie możesz mieć podłączonych dwóch urządzeń, to nie jest normalne.

Tak w sumie to przestaję rozumieć :oops: o co Ci chodzi i czego oczekujesz.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-04-2018, 13:09   

Chodzi o to, że mam przypuszczenia, że przez to, że firewall w Compalu działa także wtedy gdy Compal jest w trybie modemu mogę mieć zaniżone wyniki na puma 6 test (to jest ten test na DSLReports) i na WinMTR.
Dlatego chcę ustalić czy faktycznie firewall działa w Compalu czy nie. Kapewu?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-04-2018, 13:17   

Kapewu!
Wg mojej wiedzy, w Compalu, w trybie modemu nie ma żadnego firewalla.

Jak wykryjesz jakiś nieużywany w PCecie port, który wg Ciebie jest blokowany, to porób sobie testy z TTCP, włącz jakiś nasłuch i zobaczysz Open.

Możesz także zapytać o to na "innym" forum.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: