Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor 7200 i torrenty
Autor Wiadomość
matimati1234 
Klikacz

Dołączył: 18 Lut 2015
Posty: 4
Wysłany: 07-03-2018, 09:19   technicolor 7200 i torrenty

Jak poprawnie skonfigurować Technicolora 7200 aby była możliwość pobierania torrentów? Jest tu mnóstwo wątków ale nadal nie rozwiązałem swojego problemu.

Uruchomiłem TCPVIEW i widzę że porty są blokowane.




PS. Po zalogowaniu nie widzę w T7200 opcji UPnP
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 12:00   Re: technicolor 7200 i torrenty

ZAAWANSOWANE
Opcje
UPnP

Strona 31 instrukcji:
https://www.upc.pl/pdf/up...icolor_7200.pdf

Inna możliwość, to oprócz włączenia UPnP na routerze i kliencie Torrenta, to ustawienie w routerze przekierowania portu (w TC "Przekazywanie") ustawionego w kliencie Torrenta, w tym wypadku komputer z klientem Torrenta musi mieć stałe IP.

Jest kilka możliwości sprawdzenia, czy działa przekierowanie portów lub DMZ i czy porty w komputerze nie są blokowane np. przez Firewalla.

Zrobisz test na swoim komputerze np. o IP: 192.168.1.100. Na routerze przekieruj np. port 8888 na IP: 192.168.1.100 też port: 8888 (oczywiście wpisz Twoje prawdziwe lokalne (po LANie) IP Twojego komputera)
Uruchamiasz test ze strony:
:arrow: https://www.grc.com/x/portprobe=8888
Ta strona wykona próbę otwarcia portu 8888 na Twoim publicznym adresie, który zostanie przekierowany na Twój lokalny IP.
Wyniki mogą być trzy:
1. Stealth
- To znaczy, że nie działają w ogóle przekierowania i Twój router zablokował to połączenie.
- Przekierowanie zadziałało, ale Twój osobisty Firewall na Twoim komputerze zablokował przychodzące połączenie, więc na czas tego testu wyłącz go na chwilę.
2. Closed
- To znaczy, że Przekierowanie zadziałało, strona z testem próbowała otworzyć już port na Twoim lokalnym komputerze, tyle, że "nic" nie nasłuchuje na tym porcie.
3. OPEN!
- To znaczy, że Przekierowanie zadziałało, strona z testem próbowała otworzyć już port na Twoim lokalnym komputerze i coś odpowiedziało. Oczywiście OPEN! nie będzie bo "nic" nie nasłuchuje na porcie: 8888 Twojego komputera.

No i teraz musimy znaleźć to "nic". Trzeba uruchomić jakiś program, który będzie nasłuchiwał na porcie: 8888. Można wykorzystać, do tego Skype'a i w Opcjach->Połączenie->Użyj portu dla połączeń przychodzących wpisać 8888.

Przy włączonym Skype'ie test ze strony:
https://www.grc.com/x/portprobe=8888
jeżeli przekierowanie działa prawidłowo da wynik: OPEN!.

Podobnie zamiast przekierowań, można wypróbować DMZ.
Takie testy dadzą Ci odpowiedź, czy Twój router w ogóle obsługuje przekierowania i DMZ.

Jak nie masz Skype'a to można :arrow: użyć programu TTCP. Świetny programik do rozwiązywania problemów z łącznością i testowania firewalli.

:arrow: Pobranie TTCP.zip
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-03-2018, 19:35   

matimati1234 napisał/a:
Jak poprawnie skonfigurować Technicolora 7200 aby była możliwość pobierania torrentów?

Trzeba będzie IP Twojego komputera "podać" w DMZ Technicolora.
Czasami miesza tu też WiFree - trzeba je deaktywować.
Potem restart prądowy Technicolora na 30 sekund.

Ale może się okazać, że nic z tym nie zrobisz.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 20:18   

KOCUREK1970 napisał/a:
Trzeba będzie IP Twojego komputera "podać" w DMZ Technicolora.
Moim skromnym zdaniem, to jest ostatnia "ostateczność" jak wszystko inne zawiedzie.
Na pewno jest to skuteczny sposób, ale najgorszy dlatego, że bardzo niebezpieczny dla komputera, którego adres znajdzie się w DMZ. Cały ruch kierowany z internetu na adres publiczny IP będzie szedł na ten komputer. Musi być bardzo dobrze zabezpieczony Firewallem.

DMZ możemy próbować na czas testów, żeby sprawdzić czy wszystko działa OK. Potem należy skorzystać z opcji UPnP lub właściwie skonfigurować przekierowanie (przekazywanie) portów.

Ot taka to moja sugestia.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-03-2018, 20:58   

Pitrek,
W konfiguracji jaką proponujesz zewnętrzne IP jest na modemorouterze a nie komputerze i aplikacji i może to z UPnP nie zadziałać.

Co do DMZ - to na komputerze i tak winno się posiadać jakiegoś antywirusa więc można sobie ruch sieciowy wyfiltrować.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 21:09   

KOCUREK1970 napisał/a:
W konfiguracji jaką proponujesz zewnętrzne IP jest na modemorouterze a nie komputerze
To przecież wiadomo, chyba źle mnie zrozumiałeś. Przy korzystaniu z DMZ, ruch odwołujący się do zewnętrznego IP jest przez modemorouter automatycznie kierowany na lokalne IP komputera. Jest podwójne NATowanie, ale poza tym lokalny komputer zachowuje się jakby miał zewnętrzne IP.

UPnP właśnie ustawia się i na routerze i w konkretnej aplikacji, żeby aplikacja mogła sterować portami w routerze.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-03-2018, 21:19   

Pitrek napisał/a:
Na pewno jest to skuteczny sposób, ale najgorszy dlatego, że bardzo niebezpieczny dla komputera, którego adres znajdzie się w DMZ.

Sposób z DMZ jest też niebezpieczny dla samego modemoroutera bo może on wtedy odpowiadać na wszystkie pingi i łatwo go zDDoSować.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 21:32   

Celna uwaga.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-03-2018, 00:09   

MrPepka napisał/a:
Sposób z DMZ jest też niebezpieczny dla samego modemoroutera bo może on wtedy odpowiadać na wszystkie pingi i łatwo go zDDoSować.

Technicolor ma lukę DDoS?

Tu nie ma znaczenia co my chcemy - tu ma znaczenie czym dysponujemy w danej chwili.
Pitrek napisał/a:
UPnP właśnie ustawia się i na routerze i w konkretnej aplikacji, żeby aplikacja mogła sterować portami w routerze.

Wszystko zależy od tego na co pozwoli sprzęt operatora - a ten jest delikatnie mówiąc nędzny, co już i tu na forum w związku z torrentami było pokazane.

Osoba ta jest klasycznym przykładem tego jak się kończy użytkowanie modemoroutera.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-03-2018, 00:41   

Cytat:
Technicolor ma lukę DDoS?

To nie o to chodzi czy ma czy nie tylko o to, że przy DMZ-ecie masz wszystkie porty otwarte zarówno na Technicolorze jak i na urządzeniu do którego idzie cały ruch. O ile na tym drugim urządzeniu możesz zainstalować jakąś zaporę (ewentualnie jeśli to osobny router to poprostu włączyć zaporę i odpowiednie w niej opcje) tak o tyle z Technicolorem nie da się nic zrobić.
Cytat:
Tu nie ma znaczenia co my chcemy - tu ma znaczenie czym dysponujemy w danej chwili.

Ależ nikt nie broni złożyć reklamacji w UPC z powodu braku publicznego IP na końcowym urządzeniu. Może to rozwiązać problem (choć Ubee i Compal swoje grzechy mają).
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-03-2018, 02:53   

MrPepka napisał/a:
To nie o to chodzi czy ma czy nie

Skoro nie ma to po co o tym wspominasz.
Skoro NIE ma innej możliwości uzyskać publicznego IP na komputerze z torrentem jak tylko DMZ - to Autor winien znać zagrożenia z tego tytułu płynące.
Co więcej rozum i rozsądek nakazuje mieć antywirusa na komputerze.
Choć można i w DMZ Technicolora podać IP swojego routera i tam cały ruch przefiltrować odblokowując/blokując odpowiednie porty i zasoby.
MrPepka napisał/a:
Ależ nikt nie broni złożyć reklamacji w UPC z powodu braku publicznego IP na końcowym urządzeniu.

Pytanie na ile będzie reklamacja skuteczna i co dla Autora da taka zmiana sprzętu - dostając Compala czy Ubee w trybie modemoroutera nie zyskuje nic bo będzie miał to samo co teraz.
Jeśli Compala czy Ubee przełączy w tryb modemu, to jeśli potrzebuje w domu wifi to jeszcze swój własny router musi kupić a jeśli jeszcze ma łącze od 250 Mb w górę to badziewiem za 100 zł tego nie załatwi.
Może też w DMZ Technicolora podłączyć swój router i reszta jak wspomniałem wyżej.

Teraz to dopiero Autor dostał w palnik i ma co główkować - wszystko co tylko się dało powiedzieć już padło, wszystkie możliwe za i przeciw też.
Musi wszystkie warianty przerobić bo nie wiadomo co zadziała.

No i jeszcze pytanie czy Autorowi nie wtrynili IPv6.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-03-2018, 07:37   

No i wracamy do punktu wyjścia, trzeba sprawdzić czy jest i działa:
Pitrek napisał/a:
ZAAWANSOWANE
Opcje
UPnP

Strona 31 instrukcji:
https://www.upc.pl/pdf/up...icolor_7200.pdf
I sprawdzić czy nie ma przypadkiem IPv6:
http://ipv6-test.com/
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5335
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-03-2018, 21:57   

Z tego co pamiętam, były też przypadki, że i WiFree też trzeba było deaktywować bo w przekierowaniu portów przeszkadzało.
_________________
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-03-2018, 22:31   

Technizłom z softem UPC ma poblokowane co tylko się da. Spróbuj może wynegocjować zamianę modemu na Ubee? On ma tryb bridge, czyli zwykłego modemu kablowego, bez routera, NATu i wifree.
Co ciekawe, identyczny modemorouter w Gigakablówce Netii (dawny Aster) ma odblokowany tryb pracy jako klasyczny modem (bridge).

Compal (obecnie oficjalny jedynie słuszny modem w UPC) niby również ma powyższe, ale problemy z puma6 go dyskwalifikują - zapycha się przy dużej liczbie jednoczesnych połączeń, jaką generują torrenty.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-03-2018, 22:37   

taggan napisał/a:
Compal (obecnie oficjalny jedynie słuszny modem w UPC) niby również ma powyższe, ale problemy z puma6 go dyskwalifikują - zapycha się przy dużej liczbie jednoczesnych połączeń, jaką generują torrenty.

Jeśli chodzi o DDoS to mają go Compal, Ubee i Horizon.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: