Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PLC od UPC - testy
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-03-2018, 12:38   PLC od UPC - testy

UPC poszukuje testerów którzy będą chcieli przetestować adaptery PLC od nich:
https://forum.upc.eu/t5/wifi-i-wifree/poszukiwani-testerzy-plc/m-p/10255#M125
W wątku powyżej możecie się zgłaszać. Ciekawe czy te adaptery będą miały gniazda LAN gigabitowe no i co najważniejsze wifi ac?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 14:33   

Przecież to będzie działać jak każde wifi - 2,4 GHz zawalone do granic możliwości a 5 GHz w zabudowie mniej skuteczne.
Nie wiem czego ludzie czy samo UPC od tego oczekuje - cudu?
Przez ściany taki sygnał niewiele zmieni - być może jako lokalny AP to zadziała.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-03-2018, 15:05   

KOCUREK1970 napisał/a:
a 5 GHz w zabudowie mniej skuteczne.

Czy ja wiem? U mnie sygnał 5 GHz dociera na całe mieszkanie z wyjątkiem balkonu. Model routera już podawałem wiele razy, a kanał który zajmuję to 48 (najwyższy kanał jaki można zająć w tym routerze).
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 06-03-2018, 15:11   

KOCUREK1970 napisał/a:
Nie wiem czego ludzie czy samo UPC od tego oczekuje - cudu?
Jeżeli Adapter PLC podłączysz do gniazdka elektrycznego w tym samym pokoju co urządzenie z niego korzystające, to przy tak małych odległościach zakłócenia Wi-Fi nie powinny być odczuwalne.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2018, 15:21   

Pitrek napisał/a:
KOCUREK1970 napisał/a:
Nie wiem czego ludzie czy samo UPC od tego oczekuje - cudu?
Jeżeli Adapter PLC podłączysz do gniazdka elektrycznego w tym samym pokoju co urządzenie z niego korzystające, to przy tak małych odległościach zakłócenia Wi-Fi nie powinny być odczuwalne.


o jakich zakłóceniach mówicie?
PLC jeśli już to zakłóca krótkofalarzy :P
technologia bardzo przydatna..o ile nie ma zakłóceń w sieci 220V które potrafią przerwać na chwilę połączenie...dlatego najlpeiej sprawdza się w trójżyłowych instalacjach
Ostatnio zmieniony przez pawelb 06-03-2018, 15:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-03-2018, 15:21   

pawelb napisał/a:
o jakich zakłóceniach mówisz?

O zakłóceniach Wi-Fi rzecz jasna.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2018, 15:23   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
o jakich zakłóceniach mówisz?

O zakłóceniach Wi-Fi rzecz jasna.


PLC nie zakłóca sieci WiFi...to jakieś kompletne androny :evil:

[ Dodano: 06-03-2018, 15:25 ]
KOCUREK1970 napisał/a:
Przecież to będzie działać jak każde wifi - 2,4 GHz zawalone do granic możliwości a 5 GHz w zabudowie mniej skuteczne.
Nie wiem czego ludzie czy samo UPC od tego oczekuje - cudu?
Przez ściany taki sygnał niewiele zmieni - być może jako lokalny AP to zadziała.



dokładnie o to chodzi UPC, żeby doprowadzić sygnał WiFi w rejony mieszkania gdzie jest najgorszy zasięg, to się sprawdza, sam z takiego rozwiązania korzystam, moi rodzice też
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-03-2018, 15:27   

pawelb napisał/a:
PLC nie zakłóca sieci WiFi

A kto powiedział, że PLC zakłóca wifi?
Dobra, sprostuję wypowiedź Pitrka. KOCUREK1970 napisał:
KOCUREK1970 napisał/a:
Przez ściany taki sygnał niewiele zmieni - być może jako lokalny AP to zadziała.

Miał on na myśli, że PLC nic nie zmieni w sprawie zakłóceń wifi (a te się biorą z wielu różnych rzeczy m.in tłumienie, zakłócenia od innych sieci, a nawet urządzeń)
Pitrek więc mu odpowiedział:
Pitrek napisał/a:
Jeżeli Adapter PLC podłączysz do gniazdka elektrycznego w tym samym pokoju co urządzenie z niego korzystające, to przy tak małych odległościach zakłócenia Wi-Fi nie powinny być odczuwalne.

Chodziło mu o te zakłócenia o których pisze kocurek (czyli te zakłócenia z "powietrza").

[ Dodano: 06-03-2018, 15:28 ]
pawelb napisał/a:
dokładnie o to chodzi UPC, żeby doprowadzić sygnał WiFi w rejony mieszkania gdzie jest najgorszy zasięg, to się sprawdza, sam z takiego rozwiązania korzystam, moi rodzice też

A podobno Compal ma największy zasięg wifi :roll:
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 06-03-2018, 15:38   

pawelb napisał/a:
PLC nie zakłóca sieci WiFi...to jakieś kompletne androny

Są dwa rodzaje adapterów PLC.
Bez Wi-Fi i z Wi-Fi.

Ten pierwszy służy nam jako "zamiennik" przewodu Ethernet.
I pewno w ten sposób z niego korzystasz:
pawelb napisał/a:
dokładnie o to chodzi UPC, żeby doprowadzić sygnał WiFi w rejony mieszkania gdzie jest najgorszy zasięg, to się sprawdza, sam z takiego rozwiązania korzystam, moi rodzice też


Drugi zaś oprócz pierwszej funkcji ma w sobie Access Point (punkt dostępowy) Wi-Fi.
I właśnie o tym drugim mówimy w kontekście zakłóceń.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 16:45   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli Adapter PLC podłączysz do gniazdka elektrycznego w tym samym pokoju co urządzenie z niego korzystające, to przy tak małych odległościach zakłócenia Wi-Fi nie powinny być odczuwalne.

To się wtedy stosuje skrętką a nie PLC.
Kto wyda 300 zł by połączyć 2 obiekty w tym samym pokoju na odległości 10m.

Już pomijam, że ludzie będą chcieli na tym uzyskać 500 Mb a najlepiej 1 Gb...., że o wzorcowym stanie instalacji elektrycznej nie wspominając a najlepiej takiej 2 żyłowej - no dzizas...
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-03-2018, 17:19   

KOCUREK1970 napisał/a:
To się wtedy stosuje skrętką a nie PLC.
Kto wyda 300 zł by połączyć 2 obiekty w tym samym pokoju na odległości 10m.

Nie zawsze położenie skrętki jest możliwe nawet w tym samym pokoju gdzie znajduje się router. Sam mam taką sytuację.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 06-03-2018, 17:20   

KOCUREK1970 napisał/a:
To się wtedy stosuje skrętką a nie PLC.
Kto wyda 300 zł by połączyć 2 obiekty w tym samym pokoju na odległości 10m.
Coś się nie rozumiemy. :evil:
No przecież adaptery PLC stosuje się, żeby nie trzeba było stosować skrętki.

A łączysz router w odległym pokoju poprzez adapter PLC, w innym odległym pokoju adapter PLC robi za punkt dostępu Wi-Fi.


Osiągi takiego połączenia, zależne o instalacji elektrycznej to całkiem inna sprawa.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 17:37   

Pitrek napisał/a:
No przecież adaptery PLC stosuje się, żeby nie trzeba było stosować skrętki.

Tam gdzie się jej nie da zastosować!
Czy w pokoju nie ma mebli, gratów, biurka, listew przypodłogowych? - są, więc skrętkę zamaskujesz.
Pitrek napisał/a:
Osiągi takiego połączenia, zależne o instalacji elektrycznej to całkiem inna sprawa.

Nie tylko instalacji ale i samych urządzeń - nie oczekujcie, że UPC wyda na taki zestaw 600 zł czy więcej.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2018, 20:45   

Ja uzywam adapterów z punktem WiFi...najlepiej mi dziala TPLink ale tez dobrze dziala Fritz
U rodzicow mam Dlinka, wszystkie z AP WiFi bo tylko takie mają sens (kazdy ma tez gniazdo FastEthernet), taki zestaw można kupić za okolo 300zl ale nie ma gniazda GigabitEthernet bo takie kosztuja okolo 600zl
 
 
daroslav 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 27
Skąd: Katowice
Wysłany: 06-03-2018, 23:07   Re: PLC od UPC - testy

MrPepka napisał/a:
UPC poszukuje testerów którzy będą chcieli przetestować adaptery PLC od nich:
https://forum.upc.eu/t5/wifi-i-wifree/poszukiwani-testerzy-plc/m-p/10255#M125
W wątku powyżej możecie się zgłaszać. Ciekawe czy te adaptery będą miały gniazda LAN gigabitowe no i co najważniejsze wifi ac?


Może Kocurek będzie wiedział? Ogólnie fajne info. Dzięki!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: