Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dekoder horizon czy Mediabox
Autor Wiadomość
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1203
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 10-03-2018, 16:45   

Pitrek napisał/a:
moim subiektywnym zdaniem, programy SD chyba są najgorsze w UPC.

Ale które konkretnie? Niektóre kanały SD od TVP rzeczywiście wyglądają słabo (np. TVP Kultura czy TVP Rozrywka), ale wynika to z tego, że UPC sygnał ich pobiera z DVB-T (w sumie nie wiadomo dlaczego akurat to źródło wybierają :mad: ). Owszem są one wpuszczone w stosunku 1:1, ale już w MUX-3 mają kiepską jakość (niski bitrate i niepełna rozdzielczość - 704x576).
TVP Historia i TVP ABC brane są z satelity i wpuszczane w stosunku 1:1, więc teoretycznie nie powinno być żadnej różnicy czy oglądamy je poprzez UPC, czy satelitarnie.
TVP Polonia i TVP Seriale brane są światłowodem i nadawane w kodeku MPEG-2. TVP Polonia na satelicie na pewno wygląda gorzej (również nadawana jest tam jeszcze w MPEG-2), natomiast TVP Seriale mogą wyglądać lepiej ze względu na kodek MPEG-4.
Ostatnio zmieniony przez Robin 10-03-2018, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 16:52   

Robin napisał/a:
...rzeczywiście wyglądają słabo (np. TVP Kultura czy TVP Rozrywka).
Szczególnie TVP Rozrywka, dla mnie jakość tragiczna, a chętnie oglądam tam kabarety. Na DVB-T wyglądają lepiej.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 10-03-2018, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1203
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 10-03-2018, 16:52   

No ale jak TVP Rozrywka może w DVB-T wyglądać lepiej, skoro UPC sygnał tego kanału bierze właśnie z DVB-T i wpuszcza go bez rekompresji?
Dodam jedynie, że kiedyś brali sygnał światłowodem i była pełna rozdzielczość (720x576). Później zmienili źródło na satelitę i też była pełna rozdzielczość. A po jakimś czasie uznali, że najlepszym źródłem będzie jednak DVB-T z niepełną rozdzielczością (704x576). :P
A w ogóle to panowie technicy bardzo lubią bawić się dosyłami. Dotyczy to nie tylko kanałów TVP. ;)
Ostatnio zmieniony przez Robin 10-03-2018, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 166
Wysłany: 10-03-2018, 17:05   

Mam pytanie dotyczące Horizona, obecnie mam pakiet TV Select i przeskakując po kolei pilotem po kanałach, na kanałach z pakietu Max mam "czarne dziury" :P czyli nic się nie wyświetla.
W Mediabox-sie jakoś tak było to skonfigurowane, że dekoder "omijał" kanały z Max-a i była ciągłość w przełączaniu ;)
Da się to jakoś ustawić w Horizonie ??? trochę to wkurzające :evil:
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 17:23   

Robin napisał/a:
No ale jak TVP Rozrywka może w DVB-T wyglądać lepiej, skoro UPC sygnał tego kanału bierze właśnie z DVB-T
Porównywałem to jakiś czas temu, podłączyłem "kawał drutu" i wystawiłem za okno. Wyszukałem na swoim TV programy z DVB-T i sprawdzałem jak to wygląda. Moim zdaniem na korzyść DVB-T, być może od tamtego czasu to się zmieniło.
Nawet zostawiłem sobie jakieś zdjęcia z testu DVB-T, ale nie akurat tych programów.

_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1203
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 10-03-2018, 17:32   

A nie pamiętasz dokładnie kiedy dokonałeś tego porównania?
Kilka miesięcy temu źródłem sygnału TVP Rozrywki był jeszcze sygnał satelitarny. Na satelicie za przekaz odpowiada CP, który jak wiadomo nie słynie z jakości. Pomimo iż na satce jest pełna rozdzielczość, to kanał może wyglądać gorzej niż w DVB-T ze względu na niższy bitrate.
Teraz teoretycznie nie powinno być żadnej różnicy czy oglądamy TVP Rozrywkę poprzez UPC czy DVB-T, bo to jest dokładnie ten sam przekaz.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 17:34   

Pod koniec maja.
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1203
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 10-03-2018, 17:37   

Zeszłego roku? Wtedy źródłem sygnału TVP Rozrywki w UPC był albo światłowód, albo satelita.

P.S. Jeśli chodzi o Polsat, to inna bajka. Kanały SD w MUX-2 nadawane są w pełnej rozdzielczości (720x576).
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 17:42   

Robin napisał/a:
Zeszłego roku?
Tak.
To zdjęcie z Polsatem, to tylko poglądowe, że miałem sygnał z DVB-T.
_________________
 
 
Blacha
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2018, 09:33   

Czyli jedynym "nowym " sprzętem w UPC jest Horizon?
Jak wygląda sprawa z modułami wielostrumieniowymi, jest szansa ,że kiedykolwiek zostaną wprowadzone..
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-03-2018, 17:00   

Bez :arrow: szans. Może za kilka lat. Moduł wielostrumieniowy zastosowany w TV, też miałby ograniczenia. Można by było oglądać i nagrywać programy zakodowane tylko z jednego MUXa. Fajnym rozwiązaniem jest posiadanie TV z dwoma tunerami DVB-C i dwoma slotami CI+. Na tę chwilę przy modułach jednostrumieniowych, biorąc drugi moduł w multiroomie (+10 zł do rachunku) moglibyśmy oglądać dowolny zakodowany program i nagrywać inny dowolny zakodowany program.

Błagam tylko, nie piszcie, że lepszym rozwiązaniem jest dekoder z PVR, bo to wszyscy wiedzą. Wszyscy wiedzą jakie są ograniczenia nagrywania w TV. Wszyscy wiedzą, że jeżeli myślimy o "prawdziwym" nagrywaniu to tylko z dekoderem. Wszyscy posiadacze modułów (bez jakiegokolwiek dekodera) dobrze wiedzą co wybrali i dlaczego.

Napisałem ten post tylko w nawiązaniu do modułów wielostrumieniowych i nie chcę wywołać niepotrzebnej dyskusji, jaka już wiele razy była na ten temat.
_________________
 
 
ghostwwa 
Klikacz

Dołączył: 14 Mar 2018
Posty: 15
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-03-2018, 11:32   

Zastanawiam się także nad wymianą dekodera z nagrywarką na horizon ale po ilości negatywnych komentarzy troszkę strach. Czy obecnie jest z nim lepiej np. w Warszawie skoro lokalizacja też ma wpływ czy raczej zostawić mediaboxa? Za wymianą przemawia ilość nagrywanych programów jednocześnie i replay tv ale mediabox ma lepszą funkcję memo np.
 
 
nordof 
classic master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 151
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 14-03-2018, 19:07   

Zostań przy mediabox.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: