Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dekoder horizon czy Mediabox
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 18:46   

nordof napisał/a:
Jeżeli do mnie pijesz to już odpowiadam

Pisząc "owego" miałem na myśli czarek77.

Najbardziej mnie śmieszą opinie, gdzie to krytykuje się sprzęt UPC, jakby inni operatorzy mieli lepszy sprzęt.
_________________
 
 
WojciechMT 
light master

Dołączył: 10 Lut 2016
Posty: 117
Skąd: Bytom (Górny Śląsk)
Wysłany: 06-03-2018, 18:53   

największa wada dekodera Horizon w Mojej opinii? strasznie ubogi pasek EPG - czy jak to się tam nazywa. W tym względzie starszy MediaBox bije Horizon na głowę. Uboższe EPG? problem z odbiorem niektórych dodatkowych ścieżek. Często więc nie ma u Mnie na Horizon dodatkowej ścieżki z audio deskrypcją na kanałach NC+. Mam w domu multiroom więc wiem, że MediaBox tego problemu nie ma.
Wziąłem jednak Horizon gdyż cena z E11 była korzystniejsza.
Nagrywarki nie posiadam, wystarcza mi replay. jak dotąd działa bez zarzutu.
Zgadzam się też, generalnie z Czarkiem77: skoro Horizon jest technologicznie bardziej zaawansowany, to powinien być po prostu lepszy od MediaBox. Lepszy czyli sprawniejszy, bardziej niezawodny.
Chętnie wróciłbym do MediaBox gdyby tylko była taka możliwość.
_________________
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 06-03-2018, 18:55   

Kocurek . Mam kolegę twierdzi, że jest abonentem Cyfry. Pewnie chodzi mu o nc+,ale do rzeczy. To co wyprawia jego dekoder to jakbym połączył wszystkie wady Medi i horajzonka w jedno.

[ Dodano: 06-03-2018, 19:00 ]
WojciechMT napisał/a:
największa wada dekodera Horizon w Mojej opinii? strasznie ubogi pasek EPG - czy jak to się tam nazywa. W tym względzie starszy MediaBox bije Horizon na głowę. Uboższe EPG? problem z odbiorem niektórych dodatkowych ścieżek. Często więc nie ma u Mnie na Horizon dodatkowej ścieżki z audio deskrypcją na kanałach NC+. Mam w domu multiroom więc wiem, że MediaBox tego problemu nie ma.
Wziąłem jednak Horizon gdyż cena z E11 była korzystniejsza.
Nagrywarki nie posiadam, wystarcza mi replay. jak dotąd działa bez zarzutu.
Zgadzam się też, generalnie z Czarkiem77: skoro Horizon jest technologicznie bardziej zaawansowany, to powinien być po prostu lepszy od MediaBox. Lepszy czyli sprawniejszy, bardziej niezawodny.
Chętnie wróciłbym do MediaBox gdyby tylko była taka możliwość.
Miałem taką możliwość i po 3 wymianach sprzętu,wielu telefonach wziąłem ponownie horajzonka. Tych przerw w nagraniach na media nie trawiłem . Juz wolę reset + - Power.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 19:30   

nordof napisał/a:
Kocurek . Mam kolegę twierdzi, że jest abonentem Cyfry. Pewnie chodzi mu o nc+,ale do rzeczy. To co wyprawia jego dekoder to jakbym połączył wszystkie wady Medi i horajzonka w jedno.

Dekoder Horizona ma w UPC około 500 tys ludzi - problemy może kilka tys, ale te kilka tys robi taki zamęt, jakby cała grupa tych 500 tys ludzi miała tak samo.
Znaczna część problemów nie wynika z ułomności owego sprzętu tylko warunków technicznych w danym rejonie działania UPC, lub wręcz od stanu instalacji w domu klienta.
To jest jak z US - kradnie kilka%, ale my wszyscy traktowani jesteśmy jak (potencjalni) złodzieje.
_________________
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 06-03-2018, 19:43   

Moze masz rację z tym uwarunkowaniem terytorialnym. Instalację miałem nową zakładaną w bloku 3 lata temu . Trochę później podpisałem cyrograf. Pierwszy rok býł z górki . Potem resety mediaboxów się zaczęly. Mam tylko porównanie do klienta mediaboxa dzielnicę obok. Ma tak samo pocięte nagrania. Próba odtworzenia meczu - czarny ekran. On nawet tego nie zauważył. Wyłączyłem z gniazdka - ruszyło. Bydgoska norma.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-03-2018, 19:49   

Ja po chyba 5 latach też byłem zmuszony w końcu zresetować i mojego Mediaboxa.
Z resetami 10 minutowymi nic sami nie zrobimy.
_________________
 
 
Pawop 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Cze 2012
Posty: 873
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2018, 21:38   

Ja z Horizonem, jak już niejednokrotnie pisałem, nie mam większych problemów (tfu tfu tfu). Owszem wykrzaczy się czasem ReplayTV przy przewijaniu, ale da się z tym żyć. Mam LS i soft z końcówką .145
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 200

Wysłany: 09-03-2018, 09:28   

Uważam , jednak ,że jakość sygnału w Horizon nie do końca jest "rewelacyjna".
Sygnał na kanałach TVP1 , TVP2 jest silnie skompresowanyTrudno uwierzyć, ze UPC pobiera sygnal światłowodem.Kanałów SD z publicznej -nie da się ogladać.Kolory jakby wyblakłe, brak ostrości obrazu. Czy to szczyt możliwości UPC? Jaka jest przeplywowosć obrazu?Wydaje mi sie ,ze porównując sygnał z sat, czy naziemną i IPTV trochę to slabo wygląda.
Chyba ,że mi się trafil taki egzemplarz Horizona...
Czasami "wywala" przy usłudze replay a przechodzenie między kanałami mogłoby być bardziej płynne.
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 09-03-2018, 16:12   

U większości zgłaszających tu problemy są takie same,także te Twoje. Gubić przy ocenie jakości obrazu może to kolorowe menu ,dodatkowe funkcje w horizonie. Czy warte są wydania 10-20 zł więcej ? Twój wybór.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-03-2018, 17:24   

Blacha napisał/a:
Uważam , jednak ,że jakość sygnału w Horizon nie do końca jest "rewelacyjna".

Ale zdajesz sobie sprawę, że to subiektywna ocena?
Popraw ustawienia tv a może zmienisz zdanie.
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1160
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 09-03-2018, 22:16   

Blacha napisał/a:
Chyba ,że mi się trafil taki egzemplarz Horizona.

A to możesz bardzo łatwo zweryfikować. Kanały TVP 1 HD i TVP 2 HD nie są kodowane. Wystarczy zatem podłączyć kabel antenowy bezpośrednio w gniazdo TV, wyszukać te 2 kanały i zobaczyć jak one wyglądają, gdy sygnał dekoduje głowica w odbiorniku TV, a nie w dekoderze.
Jesli chodzi o sprawy techniczne, to akurat w UPC kanały TVP 1 HD i TVP 2 HD nadawane są z bardzo wysokim bitrate, dochodzącym szczytowo nawet do 15 Mb/s. MUX, na którym są nadawane obłożony jest bowiem tylko 3 kanałami HD (TVP 1, TVP 2 i TVN).
Naziemnie kanały te wyglądają bez wątpienia gorzej. Tam obraz został specjalnie wygładzony, aby zamaskować niedoskonałości będące wynikiem niskiego bitrate video.
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 200

Wysłany: 09-03-2018, 23:07   

KOCUREK1970 napisał/a:
Blacha napisał/a:
Uważam , jednak ,że jakość sygnału w Horizon nie do końca jest "rewelacyjna".

Ale zdajesz sobie sprawę, że to subiektywna ocena?
Popraw ustawienia tv a może zmienisz zdanie.


@Kocurek
Czy twoja wiedza ogranicza się do "pieniactwa"? Zrozum,że obserwacja jest na tych samych ustawieniach telewizora.
Jakość HD jest podobna jak u konkurencji a na niektórych kanałach wyglada nie za dobrze.
Nie wiem , czy leży wina po stronie dekodera, instalacji osiedlowej czy kompresji sygnału.
@Robin
Musiabym specjalnie sciągać telewizor z wieszaka na ścianie. Nawet gdyby jakość była lepsza to opcja modułu odpada. Bardzo dużo nagrywam i opcja PVR to podstawa.
Podejrzewam w 1 kolejności ,że Horizon slabo dekoduje sygnał.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-03-2018, 01:45   

Blacha napisał/a:
Czy twoja wiedza ogranicza się do "pieniactwa"?

Skoro coś przedstawiasz to chciałbym znać genezę.
Blacha napisał/a:
Zrozum,że obserwacja jest na tych samych ustawieniach telewizora.

I to ma znaczyć, że coś jest gorsze?
To może dostrój tv.
Blacha napisał/a:
Jakość HD jest podobna jak u konkurencji a na niektórych kanałach wyglada nie za dobrze.

Tak samo można powiedzieć o każdym operatorze.
Cytat:
Nie wiem , czy leży wina po stronie dekodera, instalacji osiedlowej czy kompresji sygnału.

Skoro nie wiesz, nie sprawdziłeś gdzie i w czym jest problem - to dlaczego usilnie twierdzisz, że Horizon jest gorszy.
Wybacz, ale jesteś z takim twierdzeniem wiarygodny jak poseł przed wyborami.
_________________
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 200

Wysłany: 10-03-2018, 10:45   

Oj tam, oj tam ;-)
Najważniejsze, że sprawdza się świetnie jako nagrywarka. To największy "+" .Do braku "żylety" na niektórych kanałach idzie się przyzwyczaić. 10 lat temu TVP HD/ History/ Animal Planet w HD i inne miały lepszą jakość HD.
Od kiedy UPC wycofało możliwość układania listy kanałów po swojemu? :?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:28   

Cytat:
Popraw ustawienia tv a może zmienisz zdanie
Porównanie TV z wbudowanym tunerem DVB-C i dekoderem podłączonym przez złącze HDMI nie jest takie proste.

1. Na przykład w samsungach ustawienia (podświetlenie, kontrast, jasność, ostrość, nasycenie kolorów, barwa, gama, głębia czerni) obrazu są ustawiane indywidualnie dla tunera w TV i wejść HDMI. Nawet te same identyczne ustawienia nie gwarantują najlepszego obrazu, więc inaczej (źle) dobierając wszystkie ustawienia dla źródła obrazu (TV lub HDMI) może być tak, że obraz z dekodera jest lepszy lub na odwrót.

2. Głowica, procesor obrazu itp. we wszystkich Horizonach powinny być identyczne, ale głowica i tor wizji w różnych modelach jak i producentach TV jest na pewno różna, więc u niektórych obraz z dekodera po HDMI może być lepszy jak i dokładnie na odwrót.

A z innej beczki, to moim subiektywnym zdaniem, programy SD chyba są najgorsze w UPC.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: