Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiany ip z ipv4 na ipv6
Autor Wiadomość
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 21:17   zmiany ip z ipv4 na ipv6

witam, nie dziala mi na konsoli konto online. Zakupilem kod na alegro na 14 dni zeby online grac i w jednej grze wyskakuje mi ze nie moze sie polaczyc z serwerami EA. SPrzedajacy mi napisal zeby sprawdzic czy dostawca neta nie zmienil IP z v4 na v6 ? jest to mozliwe ? podobno to czesto sie zgdarza dlatego nie dziala online
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-02-2018, 21:47   Re: zmiany ip z ipv4 na ipv6

Prawdopodobnie po resecie modemu załapałeś się na IPv6.

Sprawdź czy masz IPv6, jeżeli tak to zadzwoń do UPC, żeby Ci wyłączyli.
:arrow: https://test-ipv6.com/
:arrow: https://ipv6.he.net/certification
:arrow: https://testmyipv6.com
:arrow: https://whatismyv6.com
:arrow: https://ipv6eyechart.ripe.net
:arrow: https://ipv6-test.com
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 27-02-2018, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 21:51   

Twój publicznie widoczny adres IPv4 to 89.64.15.59


Twój publicznie widoczny adres IPv6 to 2a02:a311:c100:680:c11b:5cd9:d573:b8a5


Twój dostawca usług internetowych (ang. ISP) to LGI-UPC formerly known as UPC Broadband Holding B.V.
spinning image

11/12 testy przeprowadzone
 
  Select HD
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-02-2018, 21:52   

Tak, UPC zmienił / zmienia u części użytkowników IP z v4 na v6, bez poinformowania ani konsultacji.
Wejdź na stronę: https://www.whatismyip.com/ i będziesz miał odpowiedź typu (przeklejam swój wynik):

Kod:
Your Public IPv4 is: xx.xxx.xxx.xxx
Your IPv6 is: Not Detected


Jeżeli masz IPv6 - to zgłoś na czacie lub infolinii, żeby wyłączyli na Twoim modemie IPv6 i włączyli IPv4. Powinni to zrobić od ręki.

// edit: Kolega był szybszy :) Zgłoś im, żeby wyłączyli ipv6 - bo nie wiadomo którą drogą u Ciebie idą pakiety.
_________________
Ostatnio zmieniony przez taggan 27-02-2018, 21:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-02-2018, 21:53   

matifcb napisał/a:
Twój publicznie widoczny adres IPv6 to 2a02:a311:c100:680:c11b:5cd9:d573:b8a5
Czyli jednak, musisz zadzwonić z prośbą o wyłączenie IPv6.

Spróbuj przez czat, może zrobią Ci od ręki.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-02-2018, 21:54   

Z jednej strony IPv6 niby działa, a z drugiej strony zastanawia mnie to:
matifcb napisał/a:
Twój publicznie widoczny adres IPv4 to 89.64.15.59

To nie jest publiczny adres z puli IPv4?
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 22:00   

podobno mi teraz przelaczyli bo mialem v6

[ Dodano: 27-02-2018, 22:01 ]
tez mnie to zastanawiam czemu w tym raporcie jest napisane ze mam jednak tez v4 i v6 hmm no nic rozmawialem 2 min temu i ma to potrwac 5 min okolo te zmiany. Bede wiedziec kiedy bo modem padnie i sie zresetuje
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-02-2018, 22:08   

Zobacz na karcie sieciowej jakie masz adresy:
Wiersz poleceń:
IPConfig /all

Co tam na IPv4 Address?
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 22:15   

Pitrek napisał/a:
Zobacz na karcie sieciowej jakie masz adresy:
Wiersz poleceń:
IPConfig /all

Co tam na IPv4 Address?


zdjecie zamiescilem w zalaczniku

Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 71 raz(y) 57,84 KB

 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-02-2018, 22:18   

Pitrek napisał/a:
Co tam na IPv4 Address?

Czego Ty tam się spodziewasz? To trzeba by Compala w bridge przełączyć i podłączyć do niego komputer. A tak komputer dostał adres IPv4 z DHCP Compala.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 22:20   

hmm to ja juz nie wiem, minelo 20 min chyba sam zresetuje modem bo nie zresetowalo go jeszcze automatycznie
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-02-2018, 22:20   

matifcb napisał/a:
Czego Ty tam się spodziewasz?
A na przykład adresu IPv4 z APIPA.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-02-2018, 22:21   

Pitrek napisał/a:
A na przykład adresu IPv4 z APIPA.

No to jest z DHCP :D
Aha i przyjrzyj się cytowaniu :lol:

[ Dodano: 27-02-2018, 22:23 ]
Tak w ogóle to adres IPv4 byłby z APIPA gdyby matifcb wyłączyłby DHCP dla IPv4 (czego nie polecam ;) )
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 624
Wysłany: 27-02-2018, 22:27   

ok samemu zresetowalem i serwery EA dzialaja, mam juz IPV4 :)
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-02-2018, 22:28   

To przy okazji zmień pole Modem które jest na górze Twoich postów ;)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: