Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netgear WNR3500L v2 a sieć 1Gb
Autor Wiadomość
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 23-02-2018, 14:06   Netgear WNR3500L v2 a sieć 1Gb

Witam mam następujące podłączenie.
Cisco EPC 3212 połączony kablowo z WNR3500L v2 i pomiędzy nimi idzie połączenie z 1 Gb widać w ustawieniach portów w routerze. Z kolei Pomiędzy routerem a laptopem idzie tylko 100mb mimo ustawienia na twardo w sterownikach w lapie 1 gb.

Laptoka mam takiego i tam karta obsługuje 1000

http://sklep.hyperbook.pl...et-p-26110.html

Co może być nie tak ??
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2675
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-02-2018, 14:26   

Masz zainstalowane najnowsze sterowniki do swojej karty?
modoc napisał/a:
Z kolei Pomiędzy routerem a laptopem idzie tylko 100mb mimo ustawienia na twardo w sterownikach w lapie 1 gb.

Sprawdziłeś transfer czy rzeczywiście tak jest?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-02-2018, 15:11   Re: Netgear WNR3500L v2 a sieć 1Gb

modoc napisał/a:
mimo ustawienia na twardo w sterownikach w lapie 1 gb.

Jeżeli w konfiguracji karty sieciowej, w "Zaawansowane" w "Speed & Duplex" miałbyś na sztywno ustawione "1.0 Gbps Full Duplex" to nie byłoby połączenia 100 Mb/s, tylko w przypadku złej negocjacji nie miałbyś w ogóle linku na karcie sieciowej.

Rozumiem, że kabel sprawdzałeś, np. przez podmianę tego pierwszego.

Nieraz karty sieciowe nie dogadują się z routerami.
Sprawdź inne ustawienia "Speed & Duplex": "Auto Negotiation" i na prawdę na sztywno 1 GB/s, oraz także 100 Mb/s, za każdym razem zobacz jaka jest w statusie karty szybkość linku 1 Gb/s lub 100 Mb/s.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2675
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-02-2018, 16:12   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli w konfiguracji karty sieciowej, w "Zaawansowane" w "Speed & Duplex" miałbyś na sztywno ustawione "1.0 Gbps Full Duplex" to nie byłoby połączenia 100 Mb/s, tylko w przypadku złej negocjacji nie miałbyś w ogóle linku na karcie sieciowej.

Czasami na skutek błędu w sterownikach mimo sztywnego 1.0 Gbps Full Duplex karta łączy się w 100 Mb/s. Dlatego radzę zaktualizować sterowniki do karty sieciowej.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-02-2018, 16:29   

MrPepka napisał/a:
... mimo sztywnego 1.0 Gbps Full Duplex karta łączy się w 100 Mb/s.
Takiego przypadku nie widziałem. Często pomimo switcha/routera 1 GB/s i włączonej "Auto Negocjacji" na karcie sieciowej wspierajcej 1 Gb/s, połączenie wychodziło 100 Mb/s. Pomagało właśnie wymuszenie na karcie sieciowej 1 Gb/s i wszystko hulało OK. Czasami za nic nie chciało działać, wymuszenie 1 Gb/s skutkowało brakiem linku i niestety trzeba było wyłączyć 1 Gb/s i dalej musiało działać na 100 Mb/s.

Oczywiście to co napisałeś wcześniej, sterowniki zawsze warto uaktualnić.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2675
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-02-2018, 16:31   

Pitrek napisał/a:
Takiego przypadku nie widziałem.

No ja w sumie też nie :P Raz widziałem jedynie przypadek (na swoim komputerze), że karta obsługiwała 1 Gb/s, ale nie szło wybrać tej opcji w jej ustawieniach. Okazało się, że winne były sterowniki. Po ich aktualizacji tryb się pojawił.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-02-2018, 16:40   

MrPepka napisał/a:
No ja w sumie też nie
Bo w takiej sytuacji nie będzie linku. Więc to co kolega modoc opisywał nie bardzo rozumiem. Musi to sobie dokładnie sprawdzić.
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 23-02-2018, 18:34   

Problem znaleziony. Okazał się nim niskiej jakości kabel sieciowy za grosze z allegro :)
Okazało się nawet, że kontrolka dioda podpięcia do portu świeci się na pomarańczowo na routerze.
Po podpięciu oryginalnego żółtego kabla z opakowania z routera dało od ręki zieloną diodę i pełne 1000 na łączu. Nawet okazało się, że moje UPC 120 które grało w porywach do 90 teraz skoczyło przy ściąganiu do 14 mb realnego stałego transferu. LOL ;D - a ja tak narzekałem na to łącze, hehehhehe ale wtopa 2 lata narzekania.
Macie może jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę kabli zarobionych na allegro długość 10 m ?? który będzie działał z pełną mocą.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2675
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-02-2018, 18:37   

modoc napisał/a:
14 mb

14 mb czy MB? Bo to jest różnica.
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 23-02-2018, 18:44   

14 MiB/s
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-02-2018, 18:58   

modoc napisał/a:
Okazał się nim niskiej jakości kabel sieciowy za grosze z allegro
Kup przewód w jakimś sklepie komputerowym, byle był kategorii 5e.
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 24-02-2018, 06:32   

No właśnie sęk w tym, że to też niby kategorii 5e. A tu taki klops :)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 24-02-2018, 10:25   

modoc napisał/a:
że to też niby kategorii 5e. A tu taki klops
Zdarza się, do działania 100 Mb/s wystarczą dwie pary w skrętce, prawdopodobnie któryś przewód z innej pary zawiódł, dlatego miałem :arrow: "nosa", proponując zamianę przewodu.

Jeżeli chodzi o producenta, to :arrow: nigdy mnie nie zawiódł MOLEX.
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 24-02-2018, 11:30   

No właśnie dziwne kabel nie wygląda na przerwany ani uszkodzony.

Zamówiłem takie coś mam nadzieję, że tym razem nie będzie to kolejny bubel

http://allegro.pl/patchco...6813818075.html
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 24-02-2018, 11:38   

:P Jakbyś miał zaciskarkę, to byś uciął RJ-tkę z jednej strony i zarobił na nowo, może by działało. Jak nie, to byś zarobił drugi koniec na nowo, jakby nie działało, to :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: albo źle zaciskałeś lub przewód po drodze gdzieś "walnięty".



           )))
         (o o)
-ooO--(_)--Ooo-

LogiLink - musi działać.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: