Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przejście do UPC. Kilka pytan
Autor Wiadomość
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2018, 18:46   

tormen napisał/a:
Cytat:
tormen, A nie możesz włączyć w tym modemie trybu bridge? Z moich informacji wynika, że Vectra nie blokuje w żadnym swoim sprzęcie tego trybu.

Mogę, ale nie do końca uśmiecha mi się kupno nowego routera :( Chyba jednak nie mam wyboru...


Tormen, zrob prosze ten test Puma 6, jestes w Vectrze i chetnie zobaczymy jak u Ciebie wychodzi ten test na Technicolorze...i wklej wynik tego testu
http://www.dslreports.com/tools/puma6
 
 
tormen 
Klikacz

Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 12
Wysłany: 25-02-2018, 23:47   

Słuchajcie, w końcu w akcie desperacji zakupiłem włąsny router, żeby nie gadać z kretynami. Wszystkie rozmowy brzmiały tak samo "uprzejmie informujemy, że zakres pracy modemu miesci sie w okreslonych parametrach, nic nie blokujemy..." Nie no BETON.
Kupiłem Asus RT AC1200G+, może nie jakiś topowy sprzęt, ale daje radę.
Router przestawiłem oczywiscie w bridge.
Co do testu Puma - nie mam pojęcia co to jest, ale uściślijcie proszę, czy mam to zrobić na Technicolor w trybie routera, czy mogę w trybie bridge i na własnym Asusie?
Przy okazji mam pytanie: trochę wypadłem z tematu, ale jeśli wstawię screeny z ustawien Asusa - będziecie mogli opisać czy dobrze wszystko skonfigurowałem?
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2018, 23:52   

tormen napisał/a:
Słuchajcie, w końcu w akcie desperacji zakupiłem włąsny router, żeby nie gadać z kretynami. Wszystkie rozmowy brzmiały tak samo "uprzejmie informujemy, że zakres pracy modemu miesci sie w okreslonych parametrach, nic nie blokujemy..." Nie no BETON.
Kupiłem Asus RT AC1200G+, może nie jakiś topowy sprzęt, ale daje radę.
Router przestawiłem oczywiscie w bridge.
Co do testu Puma - nie mam pojęcia co to jest, ale uściślijcie proszę, czy mam to zrobić na Technicolor w trybie routera, czy mogę w trybie bridge i na własnym Asusie?
Przy okazji mam pytanie: trochę wypadłem z tematu, ale jeśli wstawię screeny z ustawien Asusa - będziecie mogli opisać czy dobrze wszystko skonfigurowałem?


Chodzilo mi O to zebys majac ten modem od Vectry czyli CGA2121 w trybie routera po prostu kliknal na link http://www.dslreports.com/tools/puma6 (w Chrome) a wynik wkleil jako grafike na forum :P
Tylko tyle
 
 
tormen 
Klikacz

Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 12
Wysłany: 26-02-2018, 00:18   

Witam, już wrzucam grafikę, przy okazji mam pytanie o konfigurację routera, czy jest w porządku? Niektórych screenów nie robiłem, np przekierowanie - wył, dmz - wył, trugering - wył, ddns-wył, ipv6-wył, vpn - wył, firewall-wył (tu nie wiem, włączyć?).
Zależało mi na otwartych portach i myślałem, że muszę je ręcznie przekierować, ale to załatwiło chyba UpNP?
Będę wdzięczny za wskazówki odnośnie konfiguracji.

[ Dodano: 26-02-2018, 00:19 ]
Jeszcze obiecana Puma (nie mogłem dać 6 załącznika).

Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 64,91 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 185,35 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 204,39 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 229,48 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 52 raz(y) 186,18 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 163,98 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 00:35   

Ustaw pasmo kanału tak:
2,4 GHz - 40 MHz
5 GHz - 80 MHz

[ Dodano: 26-02-2018, 00:41 ]
Cytat:
firewall-wył (tu nie wiem, włączyć?).

Włącz
_________________
 
 
tormen 
Klikacz

Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 12
Wysłany: 26-02-2018, 00:47   

Cytat:
Ustaw pasmo kanału tak:
2,4 GHz - 40 MHz
5 GHz - 80 MHz

SERDECZNIE dziękuję, firewall też włączony.
Doradzcie mi jeszcze proszę odnośnie przekierowania portów. Korzystam z torrentów i na prywatnych trackerach konieczne jest mieć otwarte porty. Wystarczyło włączenie Upnp na routerze (korzysta z tego klient torrent) i w testach są otwarte. Może być ta funkcja, czy lepiej przekierować je ręcznie? Jeśli ręcznie to który ip wpisać? On się przecież zmienia z puli dhcp.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 00:51   

Zostaw włączone upnp w asusie i w kliencie torrent.
_________________
 
 
brtk 
classic master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 229
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2018, 15:41   

@pawelb Wynik puma marzenie na tym jego routerze w vectrze, a UPC dalej się łudzi, że u nich ok i wyeliminują go programowo :) Ale też może mieć wpływ na to, że Vectra ma mniej obciążoną sieć, bo mniej klientów.

KOCUREK1970 napisał/a:
pawelb napisał/a:
Mozesz zrobic test Puma6 na tym modemie Technicolor CGA 2121? on ma chipset Broadcoma

Uważajcie, jak dokładnie ten sprzęt zagości jako zamiennik Compala w UPC Polska :twisted:


Nie obraziłbym się.. ;) Nawet podobny do Compala, zrobią napis ConectBox zamiast Technicolor na dole i po kłopocie :D
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 15:48   

Bardziej chodzi o to, że jak ten sprzęt do nas dotrze to bez trybu bridge.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-02-2018, 15:51   

MrPepka,
Sugerujesz się tym, że ten ich stary Technicolor też nie ma tego trybu przez to wifree?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 16:40   

KOCUREK1970 napisał/a:
Sugerujesz się tym, że ten ich stary Technicolor też nie ma tego trybu przez to wifree?

Poniekąd tak.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-02-2018, 16:43   

MrPepka,
To by ładnie strzelili sobie w stopę.
Dla mnie taki sprzęt byłby bezużyteczny.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 16:52   

Tylko, że oni teraz testują to IPv6 i tu jest pies pogrzebany.
_________________
 
 
brtk 
classic master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 229
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2018, 17:11   

Dobrze, że jeszcze jest wybór między ipv4 a ipv6.. ;)
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2018, 17:13   

Gdyby tego wyboru nie było to UPC miało by tak z milion reklamacji
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: