Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana IP w upc
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 19:22   

1. Rozwiń to pytanie bo nie rozumiem.
2. http://forum.hotfix.pl/si...esu-t18340.html (drugi post od góry).
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 19:43   

Chodzi czy ze strony UPC nie będzie jakiś nieprzyjemności np rozwiązanie umowy z mojej winy czy coś takiego.

I tak jestem zmuszony wrócić na stare IP i tryb pracy router, ze względu że dużo urządzeń w domu działa mi po WiFi. Dziękuje wszystkim za pomoc, zawsze to jakieś nowe doświadczenie ;)
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2018, 19:55   

Możesz śmiało zmieniać adres MAC urządzenia podpiętego do modemu. Nie jest to nigdzie zakazane, ani UPC tego nie pilnuje.
No, chyba że zmieniałbyś MAC kilkaset razy w ciągu dnia, blokując dla siebie kilkaset adresów IP na 48 godzin.... to może kogoś by zainteresowało ;)
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 20:17   

bracikk napisał/a:
I tak jestem zmuszony wrócić na stare IP i tryb pracy router, ze względu że dużo urządzeń w domu działa mi po WiFi.

A nie prościej kupić swój router i mieć sieć tak ustawioną jak Ty chcesz, a nie jak chce ISP? Masz wtedy kontrolę nad swoim sprzętem. Do swojego routera podłączasz ten switch co masz i wtedy masz kontrolę nad całą swoją siecią domową.
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 147
Wysłany: 21-02-2018, 13:52   

taggan napisał/a:
No, chyba że zmieniałbyś MAC kilkaset razy w ciągu dnia, blokując dla siebie kilkaset adresów IP na 48 godzin....

Czy mam rozumieć, że teoretycznie IP jest powiązane z danym MAC-iem na max 48h? Czyli wyłączając modem np na 3 dni, czyli na 72h, bez zmiany MAC-a urządzenia podpiętego do modemu, może się już zmienić IP jak odpalimy modem po tych 3 dniach wyłączenia go z sieci? Wyłączyliśmy modem, minęło 48h od wyłączenia, ktoś w naszej okolicy zmienia sobie MAC-a, dostaje nasze dotychczasowe "zwolnione" IP (jest jakaś procedura przydziału IP, jakieś losowanie, jakiś stos i najświeższe zwolnione IP trafiają do pierwszego w potrzebie?), a my następnego dnia z musu dostajemy wtedy nowe IP. Czy jeżeli nikt w okolicy nie robił przetasowań w puli IP (bo np. wpinali nowych użytkowników i się wstrzelili na nasz adres) to mimo upływu ponad 48h i tak domyślnie wrócimy do IP, które bazy wiązały z MAC-iem naszego urządzenia zapiętego do modemu?
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2018, 14:34   

Po 48 godzinach od wyłączenia modemu adres IP wraca do puli wolnych, z której to DHCP pobiera sobie losowo wolny adres dla nowologującego się modemu.
Szansa na otrzymanie tego samego IP po 48 godzinach od wyłączenia modemu jest niewielka.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: