Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana IP w upc
Autor Wiadomość
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 12:38   Zmiana IP w upc

Witam, mam pytanie czy w UPC jest możliwa zamiana adresu IP? Czytalem że jest dynamiczne IP czyli istnieje możliwość zmiany. Ktoś podpowie w jaki sposób? Dziękuje z góry za pomoc.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 13:16   

Wyłącz modem na minimum 2 doby z prądu, a potem go włącz.
_________________
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 176
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2018, 13:58   

Druga metoda: Jeżeli masz modem lub modemorouter w trybie bridge - to zmień MAC podpiętego do niego urządzenia.
W przypadku routerów - można zrobić to w panelu administracyjnym.
W przypadku komputerów - są w sieci programy do zmiany MAC karty sieciowej.
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 14:06   

Mam modem z UPC CH7465LG i do niego podpięty switcha z D-Link. Komputer mam podpięty do switcha z D-Link. Możesz mi powiedzieć jak sprawdzić czy jest w trybie brigde? Albo gdzie szukać informacji o tym. chętnie poczytam
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 15:06   

Spróbuj wejść przez:
192.168.100.1 na panel Compala i zobacz jakie masz zakładki
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 15:23   

wszedłem i mam takie zakładki:



w zakładce tryb pracy modemu mam tak:

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 15:30   

No to Compal działa w trybie bridge. Musisz albo odłączyć modem od zasilania na 2 dni, albo zmienić adres MAC w komputerze.
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 15:40   

Na pewno w komputerze? Wydaje mi się ze jak zmienię w komputerze to zmieni mi się IP na lanie.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 15:43   

Skoro masz podpięty switch do modemu to modem przekazuje IP do switcha,a ten przekazuje do komputera więc to komputer ma publiczne IP (chyba, że switch który masz pełni też rolę serwera DHCP). Adres MAC zmieniasz więc w komputerze.
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 15:58   

Skorzystałem z jakiegoś poradnika do zmiany adresu MAC i rzeczywiście zmienił mi się adres IP ale sieci lokalnej, tak jak mówiłem.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 16:06   

Ty modem masz podpięty do SWITCHA czy do ROUTERA?
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 16:08   

Switch. D-Link DGS-108

PS. Tryb pracy modemu mam ustawione na: włącz tryb routera
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-02-2018, 16:32   

Nie spojrzałem dokładnie. Zaznacz w Compalu tryb pracy modemu na "włącz tryb modemu" i wtedy zmień MAC komputera.
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 316
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2018, 16:36   

Tylko niech sobie firewall dobrze skonfiguruje wtedy na kompie, bo będzie bez ochrony :)
_________________
 
 
bracikk 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: 12-02-2018, 19:18   

Dziękuje wszystkim za pomoc udało się. Teraz jeszcze dwa pytania mam:
1. Na ile taka zmiana adresu MAC jest legalna?
2. Czy po zmianie adresu MAC mogę powrócić na domyślny dla mojej karty sieciowej MAC?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: