Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przejście na UPC do 250 lub 500Mb/s
Autor Wiadomość
Sc0rpow 
Klikacz

Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 2
Wysłany: 22-01-2018, 10:06   Przejście na UPC do 250 lub 500Mb/s

Witam, zastanawiam się nad podpisaniem umowy z UPC - dokładniej chodzi o internet do 250Mb/s lub 500Mb/s. Orientuje się ktoś może:

- W jakiej technologii świadczona jest usługa do 500Mb/s? Światłowód bezpośrednio do domu tak jak w Orange?

- Czy to prawda, że internet od UPC strasznie zwalnia wieczorami?

- Widziałem sporo negatywnych opinii na temat WiFi. Ludzie pisali, że przez sieć bezprzewodową wyciągają prędkości rzędu 20-30Mb/s, mając internet do 250Mb/s. Prawda, czy fałsz?

- Ile dostanę "Skrzyneczek" biorąc pakiet internet + telewizja? Mam na myśli te wszystkie routery, dekodery itp.

Na koniec dodam, że mam do wyboru kilku dostawców. Orange, Vectrę, UPC i Netię. Orange już miałem (światłowód do 300Mb/s) i zerwałem umowę w ciągu tygodnia, ponieważ nie dało się normalnie oglądać filmów na youtube - po kliknięciu na jakikolwiek wczytywał się on dobrą minutę zanim ruszył. Strony internetowe wczytywały się z błędami (brak obrazków, albo tekstu). Technicy nie byli w stanie nic z tym zrobić. Metody zaczerpnięte z neta też nie zadziałały (zmiana dns'ów itp.). Zapewne swoje zrobiły też problemy z węzłem Telia.

Netia idzie ponoć na tych samych liniach co Orange, więc ją też sobie daruję.

Zostaje Vectra i UPC. Jednak Vectra ma gorszą jakość TV niż UPC, więc ostatecznie zastanawiam się tylko nad UPC.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 428
Wysłany: 22-01-2018, 10:11   

Cytat:
- W jakiej technologii świadczona jest usługa do 500Mb/s? Światłowód bezpośrednio do domu tak jak w Orange?

DOCSIS, tak jak 250mbps

jeśli chodzi o netie i światłowód, nawet jeżeli coś tam dzierżawią od orange to nie musi mieć przecież takiego samego routingu zewnętrznego.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-01-2018, 11:30   Re: Przejście na UPC do 250 lub 500Mb/s

Sc0rpow napisał/a:
- Czy to prawda, że internet od UPC strasznie zwalnia wieczorami?
Zależy bardzo mocno od lokalizacji, najlepiej popytać sąsiadów.
Sc0rpow napisał/a:
- Widziałem sporo negatywnych opinii na temat WiFi. Ludzie pisali, że przez sieć bezprzewodową wyciągają prędkości rzędu 20-30Mb/s, mając internet do 250Mb/s. Prawda, czy fałsz?
Też z tym bywa różnie, wszystko zależy od ilości sieci w eterze, od powierzchni mieszkania, jak na drodze to Wi-Fi jest dużo ścian to jest spowalniene.
Sc0rpow napisał/a:
- Ile dostanę "Skrzyneczek" biorąc pakiet internet + telewizja? Mam na myśli te wszystkie routery, dekodery itp.
Dekoder + modemorouter, lub zamiast dekodera MediaModuł CI+.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 201
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-01-2018, 20:19   Masz odpowiedzi na swoje pytania

dotyczące szukania informacji na temat UPC.
Sam mieszkam we Wrocławiu i przejechałem się na tej firmie 10lat temu mając łącze 60/6Mbits.
W tamtym okresie dużo grałem online szczególnie w World of Warcraft i przez fakt zapychania łącza małymi plikami podczas komunikacji PING rósł do wartości powyżej 1000ms a następowało to już w momencie gdy na ekranie pojawiło się dwóch/trzech innych graczy sterujących swoim "animkiem".Jak sam eksplorowałeś krainę PING spadał do 70-100ms co znaczyło ,że nie mogłeś brać udziału w różnych zadaniach wymagających obecności innych graczy.
W tamtym okresie akurat była promocja i musiałem korzystać z "tunelowania" połączenia programu typu WTFast więc mogłem odczuć całodzienną różnicę gdzie PING spadł do 55ms.
Najwięcej zależy od tego do czego potrzebujesz łącze i w jakim celu będzie głównie używane ale biorąc pod uwagę także ceny w stosunku do przepustowości i możliwości łącza konkurencja na rynku jest bardziej rozwinięta.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 22-01-2018, 20:52   

Chryste Panie
MariuszHL, rzygać się chce jak się to czyta. Ja żadnych problemów nie mam z łączem od UPC. I jak to wyjaśnisz?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-01-2018, 23:32   

Sc0rpow napisał/a:
W jakiej technologii świadczona jest usługa do 500Mb/s? Światłowód bezpośrednio do domu tak jak w Orange?

EuroDOCSIS 3.0.
Światło idzie tylko do skrzynki przed blokiem, dalej przewód koncentryczny - idzie nim net, tv i telefon (fon idzie przez modemorouter).
Sc0rpow napisał/a:
Czy to prawda, że internet od UPC strasznie zwalnia wieczorami?

Strasznie zwalnia to wielka przesada - zwalnia, bo to NORMALNE - nikt nie da na blok narzutu 10 Gb by dla wszystkich w godzinach szczytu z 500 Mb wystarczyło i KAŻDY miał 500 Mb.
Sc0rpow napisał/a:
Widziałem sporo negatywnych opinii na temat WiFi. Ludzie pisali, że przez sieć bezprzewodową wyciągają prędkości rzędu 20-30Mb/s, mając internet do 250Mb/s. Prawda, czy fałsz?

Tylko zapomnieli wspomnieć, że mieszkają w bloku z betonu z lat 50, że w koło mieszka 50 innych sąsiadów, którzy też mają neta i wifi i, że kartę sieciową mają tylko w G.
Prawda jest taka - że na wifi ŻADNA FIRMA NICZEGO NIE GWARANTUJE - Ż A D N A!
Da się po wifi zrobić 500 Mb - ale to wymaga nakładów finansowych idących w TYSIĄCE zł a nie na routerze za 199 zł.
Sc0rpow napisał/a:
Ile dostanę "Skrzyneczek" biorąc pakiet internet + telewizja? Mam na myśli te wszystkie routery, dekodery itp.

Dekoder tv (Horizon, Mediabox - zależnie jaka oferta telewizyjna) i modemorouter ConnectBox.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 22-01-2018, 23:49   

Cytat:
Dekoder tv (Horizon, Mediabox - zależnie jaka oferta telewizyjna)

Lub moduł CI+
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-01-2018, 23:52   

MrPepka napisał/a:
Lub moduł CI+

Pod warunkiem, że Autor ma odpowiedni tv :twisted:
A dokładnie to pytał o "skrzyneczkę" a moduł trudno skrzynką nazwać 8)
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 428
Wysłany: 23-01-2018, 02:53   

KOCUREK1970 napisał/a:
Da się po wifi zrobić 500 Mb - ale to wymaga nakładów finansowych idących w TYSIĄCE zł a nie na routerze za 199 zł.


wcale nie w tysiące :) wystarczy dobry modół wifi w laptopie i AP za 320zl
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-01-2018, 03:25   

Ale mowa tu o skutecznym rozwiązaniu u każdego, czy tylko to co pomogło u Ciebie :twisted:
Niestety, ale wydajne rozwiązania kosztują.
_________________
 
 
kranu 
easy master

Dołączył: 16 Mar 2016
Posty: 38
Wysłany: 23-01-2018, 18:22   

A ile w praktyce na WiFi jest w stanie wyciągnąć ConnectBox w niezakłóconym paśmie 5Ghz w tym samym pomieszczeniu z odpowiednim laptopem?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-01-2018, 18:49   

kranu napisał/a:
A ile w praktyce?

"Panie doktorze, dzwonię do pana by zapytać na co jestem chory" - rozumiesz teraz sens Twojego pytania?
_________________
 
 
kranu 
easy master

Dołączył: 16 Mar 2016
Posty: 38
Wysłany: 23-01-2018, 18:58   

Niestety nie.
Teoretyczne prędkości 802.11ac mogę poczytać w wikipedii, a chciałbym wiedzieć ile pokazuje na laptopie speed test przykładowemum klientowi z nowoczesnym laptopem w parze z łączem UPC 500Mbps.
Pytam o rząd wielkości - czy takie łącze ma sens gdy się korzysta tylko z WiFi.
Napisałem, że chodzi o idealny przypadek - bez zakłóceń w eterze i z 500Mbps osiągalnym na kablu. Nie wiem jaką szerokość kanału obsługuje Connectbox.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-01-2018, 19:02   

kranu napisał/a:
Niestety nie.

To wyjaśnię - zdalnie nikt Ci niczego nie powie.
Możesz mieć 1 Mb a możesz i 80 Mb - na 500 Mb nie licz po wifi
U każdego wifi działa inaczej, bo to wifi i ma na to wpływ wiele czynników.
_________________
 
 
pjetrucha 
Klikacz

Dołączył: 02 Sty 2018
Posty: 17
Wysłany: 23-01-2018, 19:02   


Przy umowie na 120. Chyba nie ma tragedii. Myślicie, że przy 250/500 byłaby większa strata?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: