Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niepoprawna konfiguracja protokołu IP w połączeniu lokalnym
Autor Wiadomość
sirtepek 
Klikacz

Dołączył: 08 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 08-04-2012, 10:25   Niepoprawna konfiguracja protokołu IP w połączeniu lokalnym

Szacuneczek.
Mam problem z połączeniem z internetem (Neostrada 1Mb) po przez router Pentagram Cerberus P6331-4A. Router dzieli net na lapka (WLAN) i stacjonarkę (LAN). Stacjonarka bezpośrednio połączona z routerem przez kabel RJ45.
Otóż router bardzo długo szuka synchronizacji, nie znajduje jej, więc w Win7 diagnozuje sieć systemu po przez prawy-klik na połączenie lokalne>Rozwiąż problemy. Router po 20 minutach łapie synchro, internet działa, a w systemie wyskakuje komunikat" "karta sieciowa: połączenie lokalne nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip". Dlaczego za każdym razem muszę diagnozować sieć, aby połączyć się z internetem ? W WinXp było wszystko OK, internet dzialał, router łapał bardzo szybko synchro.
Daję parę załaczników z ustawień sieci.

Pozdrawiam
sirtepek

a3.jpg
Plik ściągnięto 1018 raz(y) 101,21 KB

a2.jpg
Plik ściągnięto 745 raz(y) 169,84 KB

a1.jpg
Plik ściągnięto 806 raz(y) 166,24 KB

 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2012, 13:15   

Na początek proponuję wyłączyć protokół IPv6, bo jest absolutnie zbędny i przypisać adres, maskę i DNS na sztywno, żeby wykluczyć problemy z DHCP.
 
 
sirtepek 
Klikacz

Dołączył: 08 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 08-04-2012, 17:46   

a w jaki sposób to zrobić ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2012, 20:33   

Start-> Panel Sterowania-> Sieć i internet-> Centrum sieci i udostępniania-> Zmień ustawienia karty sieciowej. We właściwościach Połączenia lokalnego, wybierz "Protokół internetowy IPv4" i wpisz na sztywno adres IP, maskę, bramę - dane uzyskane z ipconfig. DNS 1 ustaw na 212.85.112.32, a DNS 2 na 8.8.8.8. W razie problemów pomocny będzie ten mini-poradnik: http://www.generacja.pl/?a=pomoc&b=19#w7
Protokół internetowy w wersji 6 (TCP/IPv6) po prostu odznacz.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-04-2012, 20:51   

Trzeba narzucić odgórnie ADSL2+,Aneks A
Sprawdz czy takie ustawienia masz w routerze,lub
Parametry neostrady to:

Virtual Path ID (VPI): 0
Virtual Circuit ID (VCI): 35
Modulation=Auto lub G.DMT
Encapsulation= VC/MUX
PPPoA + login/hasło co masz do neostrady
lub tutaj
http://www.pentagram.pl/w...tym_adsl_i_wifi
PENTAGRAM Cerberus ADSL
Program do automatycznej konfiguracji modemu ADSL dla usług: Neostrada, Net 24.
Drugie od dołu
_________________
 
 
sirtepek 
Klikacz

Dołączył: 08 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 09-04-2012, 16:20   

Susane:
IPv6 miałem już wcześniej wyłączone. Adres, maskę przypisałem z ipconfig i DNSy podane przez Ciebie, zresetowałem komputer i router i po tej operacji w ogóle nie było połączenia z Internetem, router nie mógł znależć synchronizacji.


KOCUREK1970:
po narzuceniu ADSL+2 router nie łapał synchro., Aneks A miałem ustawiony i zmieniłem na adsl+2 z G.DMT.
Te wszystkie parametry neostrady miałem ustawione. Program do automat. konfiguracji modemu ADSL nie działa, wyskakuje błąd.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-04-2012, 15:31   

@sirtepek
To zresetuj drania przyciskiem z tyłu obudowy!!!! i poustawiaj to na nowo,a jeśli to nic nie da to zmień ruta na Tp Linka do neo(duuuuuużo mniej problemów),bo może :shock: TP coś namieszało i dlatego taki cyrk(ja osobiście też miałem pentagrama do UPC-wyleciał do śmieci)
reset.
10-15 sekund wciśnij przycisk z tyłu z podłączonym zasilaniem,diody zamigają i wbij się na ruta i ustaw wszystko od nowa.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: