Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uTorrent blokuje www po zmianie modemu
Autor Wiadomość
SzczaF 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5
Wysłany: 26-03-2012, 20:08   uTorrent blokuje www po zmianie modemu

Witam,

Mam taki oto problem, poruszany na tym forum z tego co czytałem kilka razy niestety żadne z rozwiązań nie przyniosło poprawy.
Od 2 lat mam internet w UPC używam uTorenta mam aktualną wersję - 3.1.3. W ciągu tych ostatnich 2 lat nie miałem najmniejszego problemu ze ściąganiem z uTorrenta (pomijając podobny przypadek jaki w chwili obecnej opisuje przy podłączeniu routera - problem rozmawiał się po jego restarcie i nigdy więcej nie powrócił - aż do tej pory).
Dotychczas miałem FB-25MB teraz przerzuciłem się na FB - 60MB co wiązało sie z podłączeniem nowego modemu, gdyż poprzedni, jak stwierdziła pani na infolinii nie obsługiwał tak wysokich prędkości.
Od tego momentu za każdym razem po włączeniu uTorrenta nie mam możlwiości przeglądania stron www (problem tyczy się każdej przeglądarki)

Torrent nie jest w stanie wykonać testu połaczenie, wykazuje tylko info, że "brak połączeń przychodzących" (pomarańczowa ikonka z wykrzyknikiem, po pewnym czasie znika, (po włączeniu testu wraca)
Nie ma większego problemu ze ściąganiem - lata ~ 4 Mb/s czasem więcej (uważam, że powinno nieco szybciej (mając FB 25MB transfer dochodził do 3 Mb/s)
Upload kuleje w granicach 2-10 kb/s

Zastosowałem wszelkie sugestie z innych postów:
- w pakiecie bezpieczeństwa (F-secure od UPC) - wpisany wyjątek, wyłącznie również nie skutkuje
- port w routerze przekierowany wg instrukcji
- testowałem przynajmniej 2 porty - bez zmian
- firewall w routerze wyłączony

Mój router to TP-LINK TP-WR741N
do niego podłączone są 2 PC - jeden bezpośrednio bez skrętkę (przez chwilę taki sam problem się pojawiał, ale po restarcie jest ok), drugi na którym problem występuje podłączony jest przez WiFi.
Nowy modem który otrzymałem jest modemem WiFi (jeśli potrzeba to wygrzebie jaki to model). Na podobnym forum ASTER widziałem podobny problem, gdzie pracownik/użytkownik zmienił jakieś ustawienie modemu/routera z "czegoś tam" na BRIDGE i poskutkowało w chwili obecnej nie mogę odnaleźć tego tematu, nie wiem też co to za ustawienie i jak dostać się do ustawień owego modemu/routera, który otrzymałem UPC.


Nie wiem już jak mam sobie poradzić z tym problemem, więc bardzo proszę o pomoc.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2012, 20:13   

Jak to urządzenie od UPC nazywa się Thomson, to trzeba w nim wyłączyć opcję "IP Flood Detection" i ustawić DMZ na adres IP przypisany do portu WAN Tp-Linka. A jeśli nazywa się Cisco to tylko ustawić DMZ. W kliencie torrenta upload nie powinien być większy niż 80-90% przepustowości łącza.
 
 
SzczaF 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5
Wysłany: 26-03-2012, 20:27   

Jest Thomson - czy jest jakieś standardowe hasło i login bo nie mogę się do tego urządzenia zalogować?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2012, 20:29   

http://192.168.0.1/ user: puste pole - nic nie wpisujesz, hasło: admin
Instrukcja jest na stronie UPC: http://www.upc.pl/pdf/upc...n_twg870-eu.pdf
 
 
SzczaF 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5
Wysłany: 26-03-2012, 20:38   

Czy mam restartować modem i router ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2012, 20:42   

Na razie nic nie restartuj. Wyłącz w Tp-Linku automatyczne pobieranie adresu dla WAN i przypisz mu stałe IP, np. 192.168.0.2, maska: 255.255.255.0, brama: 192.168.0.1, DNS: 212.85.112.32 i 8.8.8.8. W Thomsonie ustaw DMZ na adres WAN swojego routera, czyli 192.168.0.2, wyłącz Wi-Fi, i wspomnianą wyżej opcję firewalla. W takim układzie wszystkie niezbędne funkcje przejmnie Twój Tp-Link, w nim ustawiasz przekierowania portów i inne rzeczy.
 
 
SzczaF 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5
Wysłany: 26-03-2012, 20:45   

aha i czy do DNZ mam wpisywać adres ip (mam dynamic) czy default gateway z WAN ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2012, 20:51   

Do DMZ w Thomsonie masz przypisać adres, który jest ustawiony w Tp-Linku od strony WAN, ten adres ma być tam wpisany na sztywno z użyciem opcji "Static IP". I jeszcze jedno, pamiętaj, że Thomson ma przypisane standardowo IP: 192.168.0.1, a wiec Tp-Link powinien mieć inny adres dla LAN, żeby uniknąć konfliktu adresów, np. 192.168.0.100.
Ostatnio zmieniony przez Susane 26-03-2012, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SzczaF 
Klikacz

Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5
Wysłany: 26-03-2012, 20:52   

[ Dodano: 26-03-2012, 20:56 ]
Susane napisał/a:
Do DMZ w Thomsonie masz przypisać adres, który jest ustawiony w Tp-Linku od strony WAN, ten adres ma być tam wpisany na sztywno z użyciem opcji "Static IP". I jeszcze jedno, pamiętaj, że Thomson ma przypisane standardowo IP: 192.168.0.1, a wiec Tp-Link powinien mieć inny adres dla LAN, żeby uniknąć konfliktu adresów, np. 192.168.0.100.


mam ustawione 192.168.1.1 na tp linku dla LAN w WAN takie ustawienia jak napisałaś.

[ Dodano: 26-03-2012, 21:17 ]
!!!! :] ok internet z torrentem hula upload wrócił do normy
nie mogę tylko wykonać testu w torrencie jakie opcje zaznaczyć/odznaczyć w ustawieniach (typu automatyczne przekierowanie portów itd...

[ Dodano: 28-03-2012, 13:10 ]
Niestety problem uploadu powrócił w dalszym ciągu oscyluje w granicach 2-10 kb przez chwile było ok ale teraz dalej mi wyskakuje że mam zablokowane porty. ;/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: