Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
router przy prędkości 1mb/s
Autor Wiadomość
zabieg2 
light master

Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 83
Skąd: Chorzów
Wysłany: 27-03-2011, 16:50   router przy prędkości 1mb/s

Witam.
Moja mama korzysta od wielu lat z internetu tpsy o prędkości 256 kb/s. jak przyjeżdzam do niej to wydaje mi się że zasnę czekając na otwarcie strony , ale jej to wystarczy- głównie do skypa . ponieważ kończy się umowa to pewnie przedłuży. teraz moje pytanie. chce jej oddać swojego laptopa, aby mogła też rozmawiać przez skypa- oczywiście wykorzystując wi fi , czy jak zamówimy opcję 1mb/s to wystarczy do normalnego sygnału przez router na wi fi i stałe łącze, czy nie będzie przerywać? a jak będzie to jaka prędkość minimum jest niezbędna? chodzi o to że jej nie ma sensu zamawić nie wiadomo jakich prędkości bo nie będzie ich po prostu wykorzystywać.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 27-03-2011, 16:57   

zabieg2, zamow 1mbit, router bezproblemowo bedzie dzialal


mi sie wydaje ze myslisz ze predkosc standardu g czyli 54Mbit ma jakies zwiazkiem z tym ze neo bedzie mialo tylko 1 mbit,
_________________
  precel@wtw.im
 
zabieg2 
light master

Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 83
Skąd: Chorzów
Wysłany: 28-03-2011, 09:20   

dzięki za pomoc. pozdrawiam
 
 
TePeO 
UPC Polska


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 836
Wysłany: 28-03-2011, 17:10   

zabieg2,

Jeżeli będziesz wykorzystywał to połączenie wifi tylko jako dostęp do Internetu - o tych parametrach co podałeś. (tzn nie będzie jakiejś sieci LAN u Ciebie i kopiowania danych po wifi).
Wówczas sugeruję na sztywno ustawić niższą prędkość pracy WIFI. Dużo niższa prędkość (bit rate) może przełożyć się na stabilniejsze działanie połączenia. A przy skyp-e będzie mieć to znaczenie.
 
 
zabieg2 
light master

Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 83
Skąd: Chorzów
Wysłany: 29-03-2011, 09:33   

TePeO
Mam nadzieję, że parametry które podałem będą rzeczywiste, tpsa w swojej ofercie ma predkość do 1Mb/s ( chyba 44 zł m-c), ale czy taka będzie, to już tylko sprawa życzeniowa.
Dzięki za sugestię, ale ponieważ nigdy tego nie robiłem proszę o parę podpowiedzi.
- parametry bit rate zmieniam w ustawieniach wifi czy routera ? (dysponuje przy laptopie wifi usb asusa standartu g)
-jakie miałyby być te prędkości aby połączenie było optymalne?
_________________
 
 
TePeO 
UPC Polska


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 836
Wysłany: 31-03-2011, 20:05   

Zmianę wprowadzasz po zalogowaniu sie do routera. Komputer podczas łączenia dostosuje się wiec tutaj nie będziesz musiał zmieniać ustawień.

Jeżeli będziesz miał opcje to 5,5Mbps albo 6Mbps. Bitrate będzie inny w zależności czy sieć będziesz miał ustawioną na standard G albo B.
 
 
zabieg2 
light master

Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 83
Skąd: Chorzów
Wysłany: 02-04-2011, 19:35   

dzięki.zrozumiałem :D
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: