Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ursynów KEN - Aster czy Neo ?
Autor Wiadomość
hi7man 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 18
Wysłany: 14-03-2009, 16:27   Ursynów KEN - Aster czy Neo ?

Witam niedługo przeprowadzam się na Ursynów i chciałem poradzic się ktorego dostawce netu lepiej wybrac.

Najbardziej zalezy mi na stabilnym necie nadajacym sie do grania (głównie w gry Blizzarda czyli serwery WoWa i battle.net)

Pytam bo słyszałem jakiś czas temu ze klienci Astera nie mogli w ogóle grać na europejskim battlenecie.

Interesuje mnie również czy ludzie którzy grają w WoWa i regularnie raidują (25 many) mają u ww. dostawców problemy z połączeniem. Z góry dziękuje
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-03-2009, 16:40   

Od neostrady to już wszystko jest lepsze, a z asterem jakiś specjalnych problemów nigdy nie było.
  marekd@jabberpl.org
 
kamilek101 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 118
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-03-2009, 08:52   Re: Ursynów KEN - Aster czy Neo ?

ja bym brał neostrade napewno jest stabilniejsza.
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2009, 11:34   

Neostrada i stabilna ? Nie żartuj. Przecież to się ciągle rozłącza, a nawet ma w umowie zapisane, że taki brak stabilności nie jest podstawą do reklamacji (w przypadku wszelkich innych łącz zrywanie połączeń oznaczało by zwrot kasy)
Dawno nie byłem w Warszawie ale jakoś nie wierzę aby aster mógł się aż tak popsuć (zresztą zobacz to forum działa na łączu od aster raczej zauważyli byśmy, że coś nie gra ?)
Zobacz też w statystyki ile jest osób zarejestrowanych stamtąd a jakoś nie piszą tutaj, że korzystać się nie da.

No i jeszcze te peeringi z tepsy do innych polskich dostawców (a właściwie ich brak) na dodatek ostatnio wprowadzili też cenzurę i z wieloma serwerami na świecie zwyczajnie się nie połączysz (chociaż to jeszcze jest sprawa rozwojowa bo wiele osób ich o to skarży )
  marekd@jabberpl.org
 
hi7man 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 18
Wysłany: 15-03-2009, 15:17   

kazdy ISP z dynamicznym IP bedzie zrywało połaczenie aby przydzielić nowy (w neo jest co 24h wiec można sobie to ustawić tak aby nie było niespodzianek - w chello mam takie akcje o losowych porach, więc niemiłosiernie wkurwia jak akurat jestem w trakcie gry)

o Aster nie mam zielonego pojęcia dlatego pytam - wiem tylko że kumpel jakis czas temu skarżył się że z jakiegoś popieprzonego powodu nie wpuszcza go na europejskie serwery battle.net i może grać tylko na Azji (US też nie działało).

natomiast wiem że z neostradą jest tak że można trafić na lokalizacje taką że neostrada chodzi fatalnie lub w ogóle (duża odległość od centrali) a można trafić na dobrą gdzie można cieszyć się netem jak przystało na standard ADSL.

Mieszkam w Piasecznie i tu np. do centralki jest duża odległość co powoduje absolutny brak możliwości korzystania z neostrady - dlatego jedyną opcją jest chello bo gdyby nie to, to już dawno kopnąłbym tych nierobów w dupe.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2009, 15:39   

Cytat:
kazdy ISP z dynamicznym IP bedzie zrywało połaczenie aby przydzielić nowy

A w życiu to że adres jest dynamiczny znaczy, że nie jest nigdzie na stałę pamiętany a nie, że się ma zmieniać, np w takim upc z którego mam łaczenie zmienia się dopiero po tym jak przez 48godzin z niego nie korzystam (nigdy samo z siebie) a jeszcze żeby się miało coś z tego powodu rozłączyć jest w ogóle nie do pomyślenia (zrywanie połączeń tcp jest podstawą do reklamacji)

Cytat:
w chello mam takie akcje o losowych porach, więc niemiłosiernie wkurwia jak akurat jestem w trakcie gry)
Czy ty aby na pewno o tej samej firmie piszesz ?
Jak się połączę z serwerem to nawet jak zostawię takie połączenie na pół roku to nie rozłącza. Praktycznie zmiany ip zdarzają się tylko jak jest jakaś większa awaria czy modernizacja sieci.
Cytat:
natomiast wiem że z neostradą jest tak że można trafić na lokalizacje taką że neostrada chodzi fatalnie lub w ogóle (duża odległość od centrali) a można trafić na dobrą gdzie można cieszyć się netem jak przystało na standard ADSL.

Mimo wszystko różnica między docsis i adsl to jest jak niebo i ziemia, nawet jak by bardzo chcieli to nie zapewnią takich parametrów transmisji na kablu telefonicznym jakie możliwe są do uzyskania na ekranowanym koncentryku. A w ich przypadku dochodzi jeszcze to, że zwyczajnie nie chcą (nie tak dawno był o tym wątek na forum - wcale im nie zależy na tym, że klienci im uciekną przy pierwszej okazji).
No i doprowadzenie z mieszkania do centrali to dopiero początek - dużo większe problemy zaczynają się u nich dalej.
  marekd@jabberpl.org
 
hi7man 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 18
Wysłany: 15-03-2009, 22:56   

Cytat:
zrywanie połączeń tcp jest podstawą do reklamacji


to ciekawe ... mi conajmniej raz dziennie rozłącza się net (jakieś 10 sekund bezczynności i potem znowu działa) (reset lease time. nowy ip - wszystko czytelnie sprawdzone na routerze)

Kupiłem sobie specjalnie nowy router na tę okazję bo poprzedni miał tak że żeby wznowić połączenie z netem po takiej akcji to musiałem go restartować. (nowy WRT54 gl z tomato jakoś radzi sobie bez restarta)

Cytat:
Czy ty aby na pewno o tej samej firmie piszesz ?
Jak się połączę z serwerem to nawet jak zostawię takie połączenie na pół roku to nie rozłącza. Praktycznie zmiany ip zdarzają się tylko jak jest jakaś większa awaria czy modernizacja sieci.


Z tego co mówisz możnaby pomyśleć że chello to świetny operator - niestety nie jest to mój punkt widzenia.
Gdańskie chello a Warszawskie chello to tak jak sam to ująłeś niebo a ziemia.

widać tam gdzie jest konkurencja dla chello tam chello daje rade - u mnie chello jest monopolistą , żartem i kpiną z klientów a jedyną konkurencją są jakieś żałosne radiówki o równie żałosnych cenach.
Cytat:

Praktycznie zmiany ip zdarzają się tylko jak jest jakaś większa awaria czy modernizacja sieci.


a to dobre - u mnie modernizacja sieci / awaria przynajmniej raz w miesiącu jest (z tego co mi panowie co odbierają telefony mówią) dzwonie do nich i jedną z powyższych odpowiedzi słysze gdy mam jakieś zastrzeżenia do działania netu.

Mam najwyższy pakiet + telefon + tv i niestety chello takich klientów olewa (polityka firmy: łowić jak najwięcej nowych i uzależniać ich od swoich usług, a potem olać)

Miałem chello odkąd się pojawiło w piasecznie i wiem że na samym początku kiedy byłem takim "świeżym" klientem internet chodził bez zarzutów (żadnych awarii / modernizacji) - stopniowo jak bardziej wchodziłem w coraz wyższe pakiety proporcjonalnie rosłą ilość "modernizacji" i "awarii".

Teraz jest nie do zniesienia i jedyne co powstzymuje mnie przed ciąganiem ich po sądach to fakt że się przeprowadzam i nie będzie to już mój problem.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2009, 23:40   

Cytat:
to ciekawe ... mi conajmniej raz dziennie rozłącza się net (jakieś 10 sekund bezczynności i potem znowu działa) (reset lease time. nowy ip - wszystko czytelnie sprawdzone na routerze)

Upewnij się, czy klient DHCP na twoim komputerze/ruterze (w zależności jak masz to podłączone) jest właściwie skonfigurowany, za każdym razem gdy przedłuża dzierżawę powinien dostawać nowe 48godzin, pamiętaj aby nie robił tego zbyt rzadko (nie ma czekać aż się stara skończy zanim przedłuży, może przedłużać dowolnie często, nawet co pół godziny)
Zakładając, że nie namieszałeś nic z klientem dhcp powinieneś zgłosić usterkę, jeśli nie naprawią tego w ciągu kilku dni możesz napisać reklamację i domagać się zwrotu części abonamentu (sam możesz wycenić jak dużej w zależności jak często zrywa połączenia).
Cytat:
Teraz jest nie do zniesienia i jedyne co powstzymuje mnie przed ciąganiem ich po sądach to fakt że się przeprowadzam i nie będzie to już mój problem.
Do napisania reklamacji nie potrzeba sądu, większość z nich jest uwzględniana automatycznie (aby jakiejś nie uwzględnić musieli by w ciągu 30 dni znaleźć podstawę prawną, a jeśli wszystko napisze się jak trzeba to mają małe szanse aby się do czegoś przyczepić, tym mniejsze, że zdążenie z jakąkolwiek odpowiedzią przed upływem 30 dni to dla nich spory problem)
  marekd@jabberpl.org
 
hi7man 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 18
Wysłany: 16-03-2009, 09:09   

Cytat:
za każdym razem gdy przedłuża dzierżawę powinien dostawać nowe 48godzin


Dokładnie tak jest. Mogę sobie na routerku zrobic release/renew i zresetować lease time (1d23h czyli kolejne 48h) - problem w tym że niezależnie od tego co wskazuje timer niespodzianki z zerwaniem połączenia się zdarzają zbyt czesto.

Tak jak mówiłem - nowy router radzi sobie z tym o tyle lepiej ze czasem przy takiej akcji nie trace calkowicie polaczenia tylko jest krotka zwiecha (poprzedni nie tylko calkowicie rozlaczal ale w dodatku nie byl w stanie wznowic polaczenia dopoki sie go nie resetnelo.


chello zostawiam za sobą i muszę powiedzieć ze nie wyobrażam sobie żebym mógł trafić na coś gorszego (za wyjątkiem internetu którego nie ma a się płaci)

Jedyna przewaga tego dostawcy to szybkość z jaką można pobierać dane - ale to wszystko jest do scierpienia - odpala się jakiś download na nocke i rano masz.
Wyznacznikiem dobrego internetu jest to czy jest stabilny i czy da się przez 2-3h grać nie mając zwiech (praktycznie w kazdej grze coś takiego mi się pzytrafia czy to Diablo2 czy Starcraft czy Quakelive), czy pingi są dopuszczalne (100+ ms na polskich serwerach CS-a jest niedopuszczalne)
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 17-03-2009, 14:11   

Cytat:
Wyznacznikiem dobrego internetu jest to czy jest stabilny i czy da się przez 2-3h grać nie mając zwiech (praktycznie w kazdej grze coś takiego mi się pzytrafia czy to Diablo2 czy Starcraft czy Quakelive), czy pingi są dopuszczalne (100+ ms na polskich serwerach CS-a jest niedopuszczalne)

No to w Asterze nie jest źle - a ostatnio nawet idzie ku jeszcze lepszemu.
Ja gram (uzależnienie :twisted: ) w Age of Conan i (bardzo) rzadko kiedy pingi są trzycyfrowe. Generalnie ostatnio net chodzi całkiem stabilnie.
 
 
agrafka 
Klikacz

Dołączyła: 13 Paź 2010
Posty: 4
Wysłany: 13-10-2010, 13:34   

Mieszkam tu obok tesco. Od 2 lat mam Aster i sprawuje się b. dobrze. pewnie wszystko zalezy od prędkości, wyboru pakietów etc. ale nie mialam przez ten czas problemow.
Mają jedynie troche bałagam w papierach i czasem wysyłali upomniene o oplacenie rachunku na kwotę 700 zł. Tego typu sytuacje były kilkakrotnie. Poza tym jak najbardziej ok.
 
 
raulq7 
Klikacz

Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 12
Wysłany: 29-12-2010, 14:13   

Sam dokonałbym najpierw porównania cenowego. Przeglądając cennik TP i cennik Aster widać że przewage ma TP
 
 
siedle 
light master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 65
Skąd: bra­c na piwo ?
Wysłany: 29-12-2010, 16:30   

To ja napiszę tak: WRT-54GL z wgranym "pomidorem" - net stabilny jak skala. Mam jedno IP od ponad roku i jakoś nie chce się zmienić... no chyba że sam to wymuszę poprzez zmianę MACa interfejsu WAN routera. Pingi do serwerów gier mmo: AOC - 30-40 AION 40-60 Lineage2 30-60 WOW 50-100 zależy który serwer EU czy NA. Do dużych dostawców serwerów głosowych (Vent, TS3, Mumble) pingi od 7ms ! (polski serwer darkstarllc w Gdańsku :) do ok 100-150 przy amerykańskich serwerach TS3. Gram w mmo od prawie 10 lat i w tym czasie przetestowałem chyba wszystkich operatorów dostępnych w Trójmieście. Jest tylko jeden który wygrywa z tym którego mam od kilku lat - TASK ale niestety mało kto może sobie pozwolić na doprowadzenie "niteczki z TASKu" do domu (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ;) )

3 godziny gry ?? - raczej chyba 3-4 dni bez disconecta .......


PS.

Mam FB 25 Mb z UPC , wcześniej miałem 10, 5 , 1 Mb też z tej firmy .......
I to na osiedlu które miało jako jedne z pierwszych internet z PTK - chello w 3-mieście... ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: