Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uTorrent - brak polaczen przychodzacych
Autor Wiadomość
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 16:57   uTorrent - brak polaczen przychodzacych

Witam, od 2 dni jestem posiadaczem internetu chello FiberPower 50. Niestety od chwili zmiany providera moj torrent po prostu umarl, od tego momentu pojawia sie problem jakby przyblokowanych portow. Wyczytalem ze chello nie ma odgornie ponakladanych zadnych blokad, stad moje pytanie: co mozna z tym fantem zrobic? :D
Dostalem modem Thomson'a TWG870u, w razie co pozostal mi jeszcze wczesniejszy router Linksys'a WRT54GL. Jednak wolalbym pozostac przy jednym pudelku na biurku, bez kolejnej plataniny kabli :P Do internetu aktualnie sa podlaczone dwa stacjonarne (skretka) oraz laptop (wifi). Do pobierania sluzy w sumie tylko jeden komputer.
Jakies rady? Bo juz nie wiem jak podejsc do tego problemu, a co gorsze nie jestem w stanie przetestowac faktycznych predkosci pobierania! ;)
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 17:27   

Na początek wyłącz (odznacz) w routerze w zakładce Firewall opcję "IP Flood Detection", ewentualnie na czas testu w ogóle wyłącz firewalla.

Porty przekierowane?
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 17:41   

Tak wyglada kreator ustawien po przeprowadzeniu testu, port wciaz przyblokowany ;/ Jednak po przeinstalowaniu na nowsza wersje utorrenta (tj 2.2) juz sie cokolwiek ruszylo, ale granica 1MB/s jest wciaz nie do przekroczenia.



Nasuwa mi sie takze kolejne pytanie, czemu kreator odczytal takie wyniki predkosci lacza? Nie powinny byc one jednak nieco wyzsze przy FB50? :? Chociazby na www.speedtest.pl wykrywa predkosci: http://www.speedtest.pl/results/14292069.jpg , co takze wydaje mi sie byc za malo..
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 17:58   

pawq, przekieruj porty na routerze i wyłącz opcję w firewallu, o której wspomniałam wcześniej. W instrukcji (PL) masz opisane jak to zrobić:
http://www.upc.pl/pdf/upc...n_twg870-eu.pdf

Test szybkości łącza wykonuj pobierając pliki np. stąd:
http://noc.gts.pl/
http://www.vectra.pl/test/

Tu masz instrukcję wykonywania testów: http://komunikatyihd.upc.pl/pdf/instrukcja_gts.pdf

Dla porównania możesz użyć speedtestów od UPC:
http://speedtest.upc.pl/ (polski)
http://www.upc.nl/media/pc/flash/upc_nl/index.html (zagraniczny)

[ Dodano: 18-11-2010, 18:04 ]
Jeśli korzystasz z Wi-Fi, to sprawdź programem NetStumbler, czy nie masz zbyt dużego tłoku w eterze. Być może będzie niezbędna zmiana kanału na inny, bardziej oddalony od sąsiednich AP`eków.
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 18:14   

Porty przekierowane, musialem przypisac sobie staly adres wewnetrzny, bo inaczej nie chcialo tego chwycic. Takze ten problem jest zalatwiony. Jednak to wciaz nie poprawia transferu na torrencie :? Przy poprzednim necie 10mb transfer dochodzil do 1MB/s w pare chwil i sie stale utrzymywal, tutaj natomiast jest strasznie niestabilny i trzyma sie 200kb/s :shock:
Ta opcje w firewallu wylaczyc na stale, czy jedynie chodzilo o to w trakcie testow? :)

Natomiast sprawdzajac predkosci z linkow ktore mi podalas, wyszly kolejne zroznicowane wyniki..
Speedtest upc - DOWN: 43.06; UP: 2.67
Vectra speedtest - DOWN: 31.46; UP: 4.86

Predkosci przy pobieraniu plikow:
Vectra ~ 3 MB/s
NOC GTS ~ 4 MB/s (duzo bardziej stabilny transfer)

WIFI to nie moj problem bo ja nie korzystam, nikt mi sie tu nie skarzyl zeby cos kiepsko chodzilo wiec chyba nie ma potrzeby tematu roztrzasac :P
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 19:00   

pawq napisał/a:
Ta opcje w firewallu wylaczyc na stale, czy jedynie chodzilo o to w trakcie testow?
Jeśli korzystasz z torrentów to na stałe.

pawq napisał/a:
Predkosci przy pobieraniu plikow:
Vectra ~ 3 MB/s
NOC GTS ~ 4 MB/s (duzo bardziej stabilny transfer)
Powinno być około 5-6 MB/s. Możesz jeszcze sprawdzić na: ftp://ftp.atman.pl/ Wyniki ze speedtestów są najmniej istotne, ważny jest transfer przy pobieraniu plików, bo on pokazuje rzeczywisty transfer.

Szybkość pobierania przez torrent zależy od wielu czynników, włącz szyfrowanie, DHT itd. Chyba nie korzystasz z prywatnych trackerów, tylko z publicznych. Pobierz ten plik: http://releases.ubuntu.co...386.iso.torrent - u mnie właśnie idzie pełną prędkością mojego Fiber Power 10Mb/s.
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 19:10   

Coz, 5 min pobierania Twojego pliku, transfer nie dochodzi nawet do 900kB/s. Caly czas skacze pomiedzy 700-850kB/s. Ze speedtesty przeklamuja to oczywiste, nie zalezy mi zeby tam uzyskac te 50mb, jednak wartosc choc troche zblizona by satysfakcjonowala :D
Tak wiec co mozna jeszcze zrobic, od czego moze to byc zalezne, ze tranfery nie osiagaja swojego maximum? Ani na torrencie, ani na plikach z internetu..
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 19:17   

Na torrentach jeszcze muszą być dostępne szybkie źródła, ale jeżeli nie możesz pobierać plików z przyzwoitą prędkością choćby z atman.pl, to reklamuj zaniżone parametry usługi. Wykonuj testy, zapisuj ich daty, godziny i pisz reklamację.

http://releases.ubuntu.co...386.iso.torrent - u mnie idzie ok. 1MB/s, cały czas.
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 19:23   

Teraz juz sam zwatpilem, poprzestawialem nieco w ustawieniach i transfer wzrosl nawet do 3,5MB/s :D jednak utrzymywal sie glownie w okolicy 2,6MB/s.
Natomiast inny plik, ktory pobieralem juz raz korzystajac z innego dostawcy takze wyciskal max z lacza, zaleznie 1MB/s badz tez 2MB/s w zaleznosci od pory. A teraz granica 100kB/s jest nie do przekroczenia :?

Na atmanie transfer sie trzyma w okolicach 2MB/s nawet podskakuje do 3MB/s. Ale jednak na tamtych dwoch poprzednich stronach wychodzily transfery 3-4MB/s.

Jezeli nie zauwaze jakiejs poprawy to pewnie poslucham sie Twoich rad i bede walczyc :D

Serdecznie dziekuje za wszelka pomoc i zainteresowanie :D
Ostatnio zmieniony przez pawq 18-11-2010, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 19:29   

UPC w pełni uznaje wyniki z atmana.pl przy reklamacji. Przy testach wyłącz torrenty i antywirusa.
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 19:41   

Wszystko jest oczywiscie powylaczane, transfer nie przekracza 3,5 MB/s. Tak wiec sadze ze bedzie trzeba zrobic pare testow w roznych odstepach czasow i sie jeszcze przekonac jak sprawa wyglada.

Przypuszczalna reklamacja droga elektroniczna, czy tez trzeba osobiscie? Oczywiscie domyslam sie ze wszystko odbywa sie za przedstawieniem odpowiednich screenow? ;)
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2010, 19:49   

W ostatnich dniach były jakieś problemy w UPC z transferem w niektórych regionach, także to może być przyczyną. Jesli się nie naprawi samo, to pozostaje tylko reklamacja.

Tu masz wskazówki odnośnie reklamacji: http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=6297

Cytat:
Pierwszy test dotyczy tras routowania do zgłaszanych serwerów.

Poniżej znajdują się linki pod którymi dostępny jest potrzebny do tego program WinMTR, licencja oraz instrukcja w jaki sposób należy wykonać te testy.

- Link do programu WinMTR: http://komunikatyihd.upc.pl/pliki/WinMTR.exe
- Link do instrukcji: http://komunikatyihd.upc....kcja_winmtr.pdf
- Licencja programu: http://komunikatyihd.upc.pl/pliki/LICENSE.TXT

Drugi test dotyczy ustalenia prędkości pobierania.

Poniżej znajdują się linki do serwerów z którymi należy ją ustalić oraz instrukcje sposobu wykonania testu dla każdego z nich.


- Link do atman.pl: ftp://ftp.atman.pl
- Link do instrukcji dla atman.pl: http://komunikatyihd.upc....ukcja_atman.pdf

- Link do gts.pl: http://noc.gts.pl
- Link do instrukcji dla gts.pl: http://komunikatyihd.upc.pl/pdf/instrukcja_gts.pdf

UWAGA! W przypadku gdy degradacja usługi występuje w określonych przedziałach czasu, prosimy o wykonanie testów w możliwie podobnym przedziale czasowym.

Podczas wykonywania testów prosimy o wyłączenie programów typu P2P(np. emule, edonkey, kazaa, bittorrent itp.) oraz wyłączenie programu typu firewall lub udostępnienie na nim wszystkich portów.
To są wytyczne UPC odnośnie przeprowadzania testów.
Ostatnio zmieniony przez Susane 18-11-2010, 20:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawq 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 7
Wysłany: 18-11-2010, 19:55   

No nic, teraz pozostalo mi jedynie sprawdzac transfery i liczyc na ewentualna poprawe :)
Jeszcze raz wielce dziekuje za szybka i sprawna pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: