Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne problemy z udostępnianiem połączenia
Autor Wiadomość
exxx 
Klikacz

Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 3
Wysłany: 15-06-2005, 23:43   Dziwne problemy z udostępnianiem połączenia

cześć.

nie znalazłem żadnych satysfakcjonujących odpowiedzi na moje pytania w istniejących już tematach, więc zakładam nowy.

mam chello easy (256), dwa kompy, na dwóch Xp PE.
potrzebuję podłączyć sieć do drugiego kompa na stałe, żeby nie przełączać
kabli i nie resetować modemu co chwilę.

w komputerze głównym - tak go nazwijmy - mam 2 sieciówki.
w komputerze klienckim - jedną.
kabel oczywiście scrossowany.

w komputerze głównym mam dwa połączenia;
jedno z internetem,
drugie z komputerem klienckim.
i teraz tak:

1) nie mogę korzystać z dwóch połączeń na raz - jeśli chcę korzystać z internetu,
to muszę wyłączyć drugie połączenie (z komp. klienckim) - dlaczego? robiłem tak na innych komputerach i nigdy nie było problemu. tutaj też nie było początkowo problemu, pojawił się samoczynnie (?) po jakimś czasie.

2) nie da się włączyć "udostępniania połączenia internetowego" (ics) - najpierw pojawiał się komunikat "Podczas właczania Udostępnienie połączenia internetowego wystąpił błąd. Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się."; teraz zaś przy połączeniu internetowym w ogóle nie mam takiej opcji.

z góry dzięki za ewentualną pomoc.
pozdrawiam.
 
 
exxx 
Klikacz

Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 3
Wysłany: 16-06-2005, 00:12   

1) jeśli chcę korzystać z internetu na komputerze głównym, to muszę wyłączyć połączenie lokalne z komputerem klienckim - inaczej nie połączę się z internetem (nie mam pojęcia dlaczego). więc albo mam internet i nie działa sieć lokalna (tzn. komputery się nie widzą), albo sieć lokalna działa (otoczenie sieciowe w porządku) i nie działa internet.

2) spróbuję, thx :)
 
 
exxx 
Klikacz

Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 3
Wysłany: 16-06-2005, 12:38   

wszystko gra, wielkie dzięki.

rzeczywiście, nie wywaliłem bramki i przez to był problem.
Winroute zajął się resztą.

pozdrawiam :)
 
 
Ptaszek 
Klikacz


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 18
Wysłany: 16-06-2005, 23:00   Re: Dziwne problemy z udostępnianiem połączenia

exxx napisał/a:
kabel oczywiście scrossowany.

do polaczenia 2ch komputerow nie daje sie crossowanego kabla
 
 
SiNuS 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-06-2005, 23:21   Re: Dziwne problemy z udostępnianiem połączenia

Ostatnio zmieniony przez SiNuS 20-06-2005, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ptaszek 
Klikacz


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 18
Wysłany: 17-06-2005, 00:03   

blee, moj blad :D ale moglby uzyc nie crossowanego :P tylko hub'a musialby skolowac :]
 
 
Wlosek 
light master

Dołączył: 03 Cze 2005
Posty: 55
Skąd: Szczecin
Wysłany: 17-06-2005, 16:54   

Ptaszek, Dziś się używa takiego urządzenia jak switch, a nie hub :)
 
 
Ptaszek 
Klikacz


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 18
Wysłany: 17-06-2005, 18:12   

switch/hub wiadomo o co chodzi :> w kazdym razie nie widze nawet potrzeby huba do 2ch kompow (to raz), a dwa ze prawdopodobnie i bez hub/switch'a sie obejdzie - pomylska z mojej strony byla dlatego, iz ciagle sadzielm ze do 2ch kompow nie trzeba skrentki a jest dokladnnie odwrotnie :)
 
 
Puck 
classic master


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 294
Skąd: From the Light
Wysłany: 18-06-2005, 14:32   

Wlosek, a co za różnica do tego zastosowania?
_________________
 
  maciej@lebkowski.info
 
Wlosek 
light master

Dołączył: 03 Cze 2005
Posty: 55
Skąd: Szczecin
Wysłany: 24-06-2005, 22:25   

Puck, Do takiego żadna :P NAwet lepiej jest mieć HUBa, bo wzmacnia sygnał.
Switch jednak tańszy.
Najtaniej jednak zwykły kabelek i 2 sieciówki do takiego zast.
 
 
chesiu 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 1
Wysłany: 29-06-2005, 21:27   

witam.

sledzilem ten temat poniewaz interesuje mnie czy mozna jednak korzystajac z huba / switcha dzielic lącze na 2 kompy?

posiadam takie stare gowno:
http://www.eusso.com/prod...b.htm#UEH3005-P

jesli chodzi o techniczno-sieciowe sprawy to jestem lama i naprawde sie na tym nie znam.

wiec prosilbym o odpowiedz jak dla debila, czy faktycznie mozliwe jest zastosowanie w tym przypadku huba do podzielenia lacza.

pozdrawiam
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2005, 21:46   

chesiu napisał/a:
interesuje mnie czy mozna jednak korzystajac z huba / switcha dzielic lącze na 2 kompy?

Tak, ale tylko w chello plus.
Co do huba, to skromny ten opis, ale wygląda że powinno działać.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: